Thumbnail pagina

Compact Courses - korte golfbanen voor beginners

Heel wat golfclubs hebben naast hun 9 of 18 holesbaan zo een Compact Course ter beschikking of hebben als kleinere golfclub enkel een kort parcours van 6 holes. Als starter of lid bij de club kan je na het volgen van enkele lessen meestal vrij gebruik maken van deze baan. Maar ook als starter of lid bij een andere club hoef je niet altijd in het bezit te zijn van het golfvaardigheidsbewijs om op de Compact Course te mogen spelen. Meestal is een baanpermissie voldoende. Dat wil zeggen dat je de belangrijkste spelregels kent en enkele basisslagen in de praktijk kan uitvoeren. Als beginnende golfer kan je m.a.w. toch andere Compact Courses gaan spelen dan diegene van je homeclub alleen, zodat je reeds vroeg in je golfcarrière het plezier ervaart van verschillende banen te spelen.

Heb je nog geen golfervaring? Dan zijn de mogelijkheden om zelfstandig de golfbaan op te gaan beperkter, maar ze bestaan. Bij Golf Puyenbroeck kan je een dagticket van 10 EUR kopen waarmee je toegang krijgt tot alle oefenfaciliteiten waaronder de Compact Course van 3 oefenholes. Bij Flanders Nippon Golf in Hasselt is de Compact Course van 9 holes publiek en dus toegankelijk voor iedereen. Je betaalt op een weekdag 25 EUR om deze baan te spelen. Golfers kunnen hier hun niet-golfende vrienden of familieleden meteen meenemen op de baan en al doende laten kennismaken met de sport. Een snelle weg om nieuwe starters aan te trekken.

Hier vind je een volledig overzicht van de Compact Courses in Vlaanderen, de vereiste golfervaring en de tarieven:

CLUBBAANVEREISTE GOLFERVARINGTARIEF WEEKTARIEF WEEKEND
Golf Puyenbroeck3 oefenholesgeen ervaring nodig10 EUR10 EUR
Flanders Nippon GBC HasseltHGA Course 9 holesgeen ervaring nodig (bij totale beginners wordt begeleiding geadviseerd)25 EUR35 EUR
Brasschaat Open GCCJunior Course 9 holesenkele golflessen gevolgd - baanpermissie als niet-lid15 EUR20 EUR
Millennium GolfPAR 3 Course 9 holesenkele golflessen gevolgd - baanpermissie als niet-lid20 EUR25 EUR
Spiegelven GolfPAR 3 Course 9 holesbaanpermissie25 EUR30 EUR
GCC De Palingbeek4 oefenholesenkele golflessen gevolgd - baanpermissie als niet-lid15 EUR15 EUR
Waregem GCCompact Course 6 holesHcp 5420 EUR20 EUR
Drie Eycken GCCompact CourseHcp 4510 EUR15 EUR
Damme GCCCompact Course 9 holesbaanpermissie - GVB als niet-lid36 EUR36 EUR
GCC Oudenaarde4 oefenholesbaanpermissie - GVB als niet-lid15 EUR15 EUR
Ternesse GCCExecutive Course 9 holesbaanpermissie - GVB als niet-lid25 EUR35 EUR
The NationalCompact coursebaanpermissie - GVB als niet-lid30 EUR30 EUR
Golfcentrum Ranst6 holesbaanpermissie10 EUR15 EUR
Steenpoel GC6 holesbaanpermissie - GVB als niet-lid25 EUR35 EUR
Dragon Golfschool6 holesbaanpermissie - GVB als niet-lid20 EUR25 EUR
GC Kampenhout3 oefenholesGVB15 EUR20 EUR

Hcp 54, Hcp 45 en baanpermissie betekenen in de praktijk vaak hetzelfde! Het komt erop neer dat je reeds enkele lessen gevolgd hebt en nadien hebt aangetoond dat je de belangrijkste golfregels kent (theorie) en dat je enkele basisslagen onder de knie hebt (praktijk). Sommige clubs kennen meteen een Hcp 54 of 45 toe, dat noemt men een clubhandicap, die je - net zoals de baanpermissie - de toelating geeft om op de baan te spelen en te oefenen voor het GVB.

Wanneer je als niet-lid op een baan wil gaan spelen, dien je een federatiekaart voor te leggen. Als starter heb je reeds een federatiekaart (in dit geval de startpas) vanaf wanneer de lessenreeks die volgt langer duurt dan 1 maand.