;
Thumbnail pagina

Nieuw GVB reglement: spelenderwijs je Golfvaardigheidsbewijs halen

Het golfvaardigheidsbewijs of GVB is zowat het 'rijbewijs' op de golfbaan. Elke beginnende golfspeler dient de spelregels te kennen om het spel veilig te kunnen spelen. De golfclubs organiseren het GVB, o.l.v. de clubcaptain en volgens het reglement dat door de Koninklijke Belgische Golf Federatie (KBGF) werd opgesteld.

Via deze link kan u het nieuwe reglement (2015) nalezen

Wat verandert er?

De baanpermissie werd vereenvoudigd en versoepeld. De praktijktesten verdwijnen uit het GVB, maar rechtdoor spelen, veiligheid en speltempo blijven belangrijk. Het is aan de clubs om dit, naargelang hun infrastructuur en visie, in te vullen. Hiervoor publiceerde de KBGF enkele richtlijnen voor de clubs. De clubs kunnen hun sportbeleid, om zo snel mogelijk mensen op de baan te brengen, zelf uitwerken.

Het VVG stappenplan past in deze visie, gezien ook hier al naar voor kwam dat het heel belangrijk is om snel het gras op te gaan (via verkorte holes, met begeleiders, spelenderwijs vordering maken, ...). Meer info over het VVG stappenplan, klik hier

Het GVB niveau wordt, via dit nieuw reglement, verkregen via het spelen van een ronde op vooruitgeschoven afslagplaatsen en nadat de speler zijn kennis over de regels heeft aangetoond.

Je kan gratis en zoveel als je wil oefenen voor je theorie met de GVB-quiz:http://golfbelgium.info/

De baantest voor het behalen van het GVB vindt plaats op een verkort parcours. Zo?n verkort parcours kan gecre?erd worden op elke 9-holes baan van minstens 1.700 meter. Het volstaat om met (bruine) tee-markers een verkort parcours uit te zetten op de gewone baan. De beginnende speler krijgt 2 strokes per hole en zal een totaal van 18 Stableford moeten scoren om zijn GVB te behalen.

Via de verkorte baan krijgen de beginners meer spelplezier, gezien ze minder slagen nodig hebben om een hole te spelen en hun speltempo verhoogt. De clubs kunnen deze spelvorm aanbieden aan hun starters/beginners in de vorm van kleine wedstrijden waardoor de beginner spelenderwijs het GVB niveau binnenhaalt.

Registratie van de vordering:

- in de hcp historiek van de speler kan Theorie bijgevoegd worden

- in de hcp historiek kan het GVB toegevoegd worden

- het secretariaat van de club levert het Golfvaardigheidsbewijs af (in de vorm van een certificaat), getekend door de Captain van de club. De speler krijgt een handicap 54.

- de speler heeft nu een clubhandicap, welke volgens de clubgebruiken aangepast kan worden.