Thumbnail pagina

World Handicap System: wat en hoe?

De KBGF lanceerde vorige week het nieuwe handicap systeem in golf, het World Handicap System of kortweg WHS. Op i-golf én via de GV-App zie je naast de klassieke EGA Hcp ook de nieuwe World Hcp staan. Dit is momenteel enkel illustratief. De World Hcp gaat pas in voege vanaf 1 november 2020.

Om de KBGF te ondersteunen bij deze communicatie, brengen wij dit graag ook hier via het Golf Vlaanderen e-nieuws.

De R&A en de USGA, samen met de zes ‘handicapping authorities’ (waaronder de EGA) hebben besloten om wereldwijd een nieuw handicapsysteem op te zetten. Sinds 1 januari 2020 wordt het World Handicap System (WHS) uitgerold. België vormt hierop geen uitzondering, wij voeren het World Handicap System officieel in vanaf november 2020!

WHS is een uniform systeem om de handicap van een golfspeler te berekenen. Elke handicap staat in heel de wereld voor hetzelfde spelniveau. Deze wordt berekend op basis van je 8 beste scores van je laatste 20 gespeelde scores.

Opgelet! Bij het lanceren zat er helaas een bug in het systeem waardoor een speler met handicap 36 steeg naar een handicap boven 36. Dit was een foutje en wordt rechtgezet! Eens je handicap 36 (EGA) hebt behaald, kan je niet meer stijgen (ook in WHS).

De KBGF heeft een FAQ lijst op de website staan: https://golfbelgium.be/nl/qa-whs/. Neem hier zeker eens een kijkje.

Ook zullen er regelmatig video’s gepubliceerd worden op de website en sociale media van de KBGF.

Belangrijke data om te onthouden:

  • Februari 2020: definitieve versie van het WHS voor België
  • Eind Maart 2020: WHS hcp visualisatie
  • November 2020: alle spelers krijgen hun WHS hcp.
  • Op het einde 2020, krijgen de clubs toegang tot een soort Review zodoende kunnen zij, zoals ze vandaag met de Annual Review doen, elke speler beoordelen en eventueel ingrijpen.

Meer info volgt maar ook op de website World Handicap System. https://www.whs.com/

De volledige handleiding vind je hier: