Eerste studiedag 'Golf met een échte handicap'

vrijdag 14 juni 2013
Onder een stralende zon mochten de VVG, de provincie Vlaams-Brabant, het revalidatiecentrum UZ Pellenberg en Winge Golf & Country Club heel wat actoren binnen de G-sport verwelkomen op de eerste studiedag ‘Golf met een échte handicap’. Zowel vertegenwoordigers van golfclubs, G-sportconsulenten van de provinciale sportdiensten, artsen als revalidanten toonden hun interesse.

Na een inleidend woordje van mevrouw Karin Jiroflée, de gedeputeerde voor sport van de provincie Vlaams-Brabant, kaderden Marc Verneirt en Katrien Pauwels van de VVG het ontstaan van het project  en de praktische aanpak om nieuwe initiatieven op te starten.

Nadien volgde een boeiende uiteenzetting van Frederik Lenaerts, sportbegeleider van het revalidatiecentrum, over golf in, als en na revalidatie. Voor de “vergeten” doelgroep van stappers die omwille van een handicap geen “snelle” sporten zoals bv. tennis kunnen beoefenen, is golf een ideale sport. Er is geen tijdsdruk om te reageren op een andere speler, er zijn relatief weinig aanpassingen nodig en vaardigheden als stappen op oneffen ondergrond, behouden van evenwicht, algemene lichaamsperceptie, oog-handcoördinatie en concentratie worden getraind en verbeterd.  

Véronique Verhaeghen, golfpro bij Winge Golf & Country Club, pikte hierop in met voorbeelden van hoe de golfswing kan aangepast worden aan de specifieke mogelijkheden van de speler. Zo zal het evenwicht primeren op de rotatie van het lichaam, wordt het verplaatsen van het lichaamsgewicht anders ingedeeld en kan er ook gekozen worden voor aangepaste golfclubs (lichter materiaal, kortere shaft, …).

Op de driving range en putting green werd al deze know-how gedemonstreerd door de (ex-) patiënten van UZ Pellenberg. Wanneer de golfballetjes door de lucht suisden en recht in de hole geputt werden, was al snel duidelijk dat een échte handicap perfect kan samengaan met een golfhandicap.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief