Het WHS in 6 punten samengevat
Waarom eigenlijk een WHS?
De achterliggende gedachte om een Wereld Handicap Systeem in te voeren is geweest dat het eigenlijk raar is dat we wel allemaal dezelfde spelregels gebruiken, maar niet hetzelfde handicapsysteem. Omdat spelers steeds mobieler worden, is dat alsmaar duidelijker geworden en daarom hebben de R&A en de USGA ook op dit vlak de handen ineen geslagen en zijn ze tot dit nieuwe systeem gekomen.
Het WHS in 6 hoofdpunten samengevat!
1. De basis
- Je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je 8 beste “scores” over je laatste 20 qualifying ronden.
- Daarom is het belangrijk om regelmatig te spelen en een ronde zo goed mogelijk af te maken. Je kan dit via een wedstrijd doen of via een Extra Day Score (EDS). Het uitspelen van je ronde is van belang want als een minder goede score toch deel gaat uitmaken van je beste 8 scores, dan levert een score met als equivalent 31 Stableford-punten een aanzienlijk beter resultaat op dan een score met als equivalent 26 Stableford-punten.
- Aan de hand van je Stableford Score wordt berekend wat je dagresultaat is. Een dagresultaat kan je vergelijken met wat je handicap die dag zou zijn. Dat noemen we de zgn. Score Differential of SD. Net zoals je handicap, ronden we de SD af op 1 decimaal. Kort gezegd, indien we je score opnieuw uitrekenen op basis van je SD als Hcp komen we op 36 punten uit.
2. WHS-simulator en berekening via de app
- Je kunt je toekomstige WHS-handicap niet zo eenvoudig zelf berekenen, maar via GV App kan je jouw WHS-handicap simuleren. Door op de homepage op jouw handicap te klikken, ga je naar de WHS-simulator. In de simulator kan je een hypothetische stableford score invullen. Aan de hand van enkele berekeningen tonen we de nieuwe gesimuleerde index. Door te spelen met de cijfers (hogere en lagere cijfers in te vullen) zal je zien wat de gevolgen zijn voor jouw WHS-handicap. Standaard begint de simulatie op jouw homeclub en standaard tee. Je kan dit wijzigen door op het pijltje aan de rechterkant te klikken.
- In de app kan je zien hoe jouw WHS-handicap tot stand kwam. Concreet kan je dus zien welke 8 scorekaarten meetellen in de huidige berekening. In de tabel zijn de 8 beste scores aangeduid in een geel kleurtje. Zo kan je zien welke 20e score afvalt als je een nieuwe qualifying ronde gaat spelen en zelf inschatten wat het effect kan zijn van deze nieuwe score op je handicap.
Waar vind je de 'calculation-knop' in GV app?
- Klik op jouw handicap op de homepagina
- Klik WHS-simulator
- Vul de gevraagde gegevens in
3. Negen holes of meer
- Een score van 9 holes kan ingediend worden.
- Een score van 12 holes of meer wordt steeds herrekend naar een resultaat over 18 holes.
- Na de invoering van het WHS mag iedereen (ook spelers met een handicap van 4,4 en lager) qualifying ronden spelen, ook over 9 of meer holes. Ook kan iedereen na de invoering van het WHS meedoen aan qualifying wedstrijden, ook wedstrijden over 9 of meer holes. Een qualifying kaart of wedstrijd spelen over bijvoorbeeld 12 of 14 holes? Het behoort na de invoering van het WHS tot de mogelijkheden, maar er zijn voorwaarden aan verbonden. De club raadplegen is de boodschap.
4. Maximumscore of niet uitspelen van een hole?
Indien je reeds veel slagen gedaan hebt op een hole en deze nog steeds niet uitgespeeld hebt, is het belangrijk om te weten welke je maximum score is op een hole.
De maximumscore voor een hole is de laagste score die geen punten meer oplevert in Stableford en hangt af van de PAR en het aantal strokes dat je krijgt op die hole.
Voorbeeld
Op een par 4 krijgt een speelster 1 stroke, indien ze 5 slagen nodig heeft om uit te holen krijgt ze 2 punten, indien ze er 6 nodig heeft, krijgt ze 1 punt, vanaf 7 slagen krijgt ze geen punten meer voor de hole, haar maximum score voor die hole is dus 7. Voor de speler die 2 strokes krijgt is de Maximum Score 8 slagen. Deze maximum score maakt deel uit van al je gespeelde scores en worden in Stableford uitgerekend om ze te gebruiken voor het bepalen van je Score Differential en handicap Index.
- Indien je een hole niet uitspeelt of je hebt de maximumscore bereikt op die hole, vul je geen score in, maar zet je een streep op de scorekaart.
- Bij het digitaal invullen van een scorekaart:
1) Via Quick score vul je in een / of niets in
2) Via hole per hole ingaven vul je niets in (ook geen 9 (!))
5. Vormverlies en extreem goede scores
- Als er 20 of meer scores in je handicapgeschiedenis zitten, zal je WHS-handicap bij tijdelijk vormverlies niet extreem snel stijgen. Bij minder dan 20 scores in je geschiedenis is dat wel mogelijk. De zgn. “soft en hard cap” gaan ervoor zorgen dat je hcp niet te snel uit de bocht vliegt.
- Een extreem goede ronde wordt beloond met een extra verlaging van een handicap. Indien je Score Differential 7 punten of meer dan 7 punten lager uitkomt dan je Handicap Index spreken we van een “Exceptional Score”. Dit is een score van 43 punten of meer. De nieuw berekende handicap krijgt dan een extra verlaging van 1 punt. Indien je SD 10 punten of meer dan 10 punten lager uitkomt dan je Handicap Index, heb je een “Exceptional Score” van 46 punten of meer, en wordt de nieuw uitgerekende handicap met 2 punten verlaagd. De verlaging -1 of -2 wordt verrekend op de huidige score en alle 19 voorafgaande scores.
- Dit mechanisme moet ervoor zorgen dat beginnende spelers, of jeugdspelers sneller in handicap kunnen dalen.
6. Ook ene vrije ronde kan tellen voor je WHS index via EDS
Een Extra Day Score of EDS laat je toe om een “vrije ronde” te laten meetellen voor je WHS Index. Dit is precies de visie van het nieuwe wereld handicap systeem. De gedachte is dat zoveel mogelijk rondes geregistreerd worden om een betere benadering te geven van het spelniveau.
Hoe werkt het?
- Bij het boeken van een starttijd in de GV App zal je de mogelijkheid krijgen om EDS aan te vinken.
- De scorekaart is beschikbaar in je App op de dag van de teetime en tevens terug te vinden onder ‘scorekaart’.
- Speel je ronde, vul de scores in, de marker bevestigt je score en je ontvangt onmiddellijk een nieuwe WHS Index.
Wil je graag meer informatie, klik hier voor de spelerseditie van de KBGF. Voor vragen kan je terecht bij whs@golfbelgium.be