;
Thumbnail pagina

G-golf competitie

13 Kampioenschap G golf

Kampioenschap van Vlaanderen G-golf

In 2019 organiseerde Golf Vlaanderen voor het eerst een Vlaams Kampioenschap G-golf. Een wedstrijd over 9 holes, die gespeeld werd in 3 categorieën: autismespectrumstoornis, doven & slechthorenden en fysieke beperking.

Deze wedstrijd zal in 2020 opnieuw doorgaan op zondag 28 juni te Koksijde Golf Ter Hille. Deze maakt dan deel uit van het Amateur Championship Golf Vlaanderen waar ook de boys en girls, de heren en dames zullen strijden om de titel Kampioen van Vlaanderen.

De G-golfers spelen 9 holes Single Stableford op de Hazebeek Course. Deelnemen kan vanaf Handicap 36 of lager.

Opgelet: inschrijven voor het G-golf Kampioenschap kan enkel via het online inschrijvingsformulier uiterlijk op woensdag 17 juni, niet via I-golf!

Inschrijvingsformulier Kampioenschap van Vlaanderen G-golf 2020

Reglement Kampioenschap G-golf 2020

EDGA

Het competitie aanbod voor golfers met een beperking wordt georganiseerd door de EDGA (European Disabled Golf Association).

Sinds enkele jaren is de KBGF (Koninklijke Belgische Golf Federatie) lid van de EDGA, waardoor je als Belgische G-golfer in aanmerking komt voor een R4GD-pas (de vroegere EDGA-pas). Deze pas geeft recht op deelname (mits aan aanvullende wedstrijdvoorwaarden wordt voldaan) aan de wedstrijden die vermeld staan op de EDGA-kalender.

Afhankelijk van de aard van de beperking en hoe deze invloed heeft op je golfspel, krijg je een classificatie volgens de ‘definitions of impairments’. Dat kan een fysieke, visuele of mentale beperking zijn, onderverdeeld in verschillende categorieën.
Een aanvraag doe je door het EDGA ‘assessment’ formulier te laten invullen door je huisarts of kine en dit te bezorgen aan de dichtstbijzijnde EDGA ‘medical classifier’. Voor België is dit Dr. Benoit Maertens.

De EDGA is het belangrijkste orgaan voor de promotie, ontwikkeling en organisatie van golf voor personen met een fysieke beperking. De EDGA organiseert heel wat internationale tornooien en houdt jaarlijks een EK, individueel en/of voor landenteams. Er wordt ook een ranking bijgehouden op basis van de resultaten in een 40-tal tornooien. Op deze R4GD-ranking behaalde Adem Wahbi, de beste Belgische G-golfer, in 2019 een mooie 5e plaats.

In 2022 zal de KBGF een tornooi van de EDGA-wedstrijdkalender naar België halen. Meer info daarover volgt later.

Golf Paralympisch?

Momenteel is golf niet opgenomen op de sporttakkenlijst van de Paralympische Spelen. Voor 2021 staat het vast dat er geen G-golfers te zien zullen zijn in Tokyo. Vanuit de International Golf Federation werkt men volop aan de applicatie voor de Paralympics van 2024 in Parijs, maar ook daar wordt golf voorlopig niet erkend.

Belgian Team Paragolf

Om klaar te zijn voor volgende EK’s, WK’s - en misschien dus ooit de Paralympics - werkt de KBGF aan de oprichting van een Belgian Team Paragolf. Om een selectie spelers te kunnen afvaardigen voor deze officiële nationale G-golf ploeg organiseren Golf Vlaanderen en AFGolf regionale selectietrainingen voor G-golfers. Zie regionale trainingen G-golf.

Ga terug naar G-golf