Wegens de huidige maatregelen betreffende Covid-19 is het Golf Vlaanderen kantoor gesloten en zijn wij telefonisch niet bereikbaar. Alle collega's zijn te bereiken via hun e-mailadres of via info@golfvlaanderen.be
Ik heb dit bericht gelezen
Thumbnail pagina

G-golf competitie

Wedstrijdkalender G golf 2021

Wedstrijdkalender G-golf 2021

Voor de groep G-golfers, die we tot ons plezier elk jaar gestaag zien groeien, voorziet Golf Vlaanderen in 2021 een eigen wedstrijdkalender. Een primeur!

De wedstrijden G-golf Open worden gespeeld exclusief door G-golfers. Zowel GV-spelers als AFGolf-spelers zijn welkom om de ‘clubs te kruisen’ over 18 of 9 holes op Golf Puyenbroeck en G.C. Beveren.

Bij de wedstrijd G-golfer-Amateur op de Kempense G.C. stellen de spelers hun eigen team samen in een formule 4BBB. Elke flight zal bestaan uit 1 G-golfer samen met 3 familieleden, vrienden, clubgenoten of … . Een gezellig, sportief samenzijn waar we nu al naar uitkijken!

Kampioenschap van Vlaanderen G-golf

Ook in 2021 organiseert Golf Vlaanderen het Kampioenschap van Vlaanderen G-golf en dit op zondag 19 september te Koksijde Golf Ter Hille. Deze maakt net zoals in 2020 deel uit van het Amateur Championship Golf Vlaanderen waar ook de boys en girls, de heren en dames zullen strijden om de titel Kampioen van Vlaanderen.

Nieuw is dat vanaf dit jaar alle spelers met een Hcp 36 of lager zullen spelen over 18 holes op de Langeleed Course, en dit in 2 categorieën: Cat. I Hcp 0-18.4 en Cat. II Hcp 18.5-36. Ook spelers met een Hcp +36 krijgen de kans om 9 holes te spelen op de Hazebeek Course.

Inschrijven kan via het online formulier en dit tot maandag 13 september om 23u00.

Inschrijvingsformulier Kampioenschap 2021

Belgian Disabled Golf Championship

Voor het eerst in de geschiedenis organiseert de Koninklijke Belgische Golf Federatie een Belgisch Kampioenschap G-golf. Het Belgian Disabled Golf Championship was gepland op zaterdag 29 en zondag 30 mei te Naxhelet Golf Club, maar werd noodgedwongen afgelast omwille van de Corona-maatregelen, die op dat moment niet toelieten om competitie te organiseren tussen spelers van verschillende clubs.

De wedstrijd gaat door op zaterdag 14 en zondag 15 augustus te Millennium Golf in Paal-Beringen.

Deze wedstrijd is een officieel EDGA-tornooi. Enkel spelers met een EDGA-pas (Acces-pas of WR4GD-pas) kunnen hieraan deelnemen.

Het wedstrijdreglement Belgian Disabled Golf Championship kan je hieronder downloaden of op de website van de KBGF.

Reglement Belgian Disabled Golf Championship

EDGA

Het competitie aanbod voor golfers met een beperking wordt georganiseerd door de EDGA (European Disabled Golf Association).

Sinds enkele jaren is de KBGF (Koninklijke Belgische Golf Federatie) lid van de EDGA, waardoor je als Belgische G-golfer in aanmerking komt voor een Access pas of een WR4GD pas. Deze pas geeft recht op deelname (mits aan aanvullende wedstrijdvoorwaarden wordt voldaan) aan de wedstrijden die vermeld staan op de EDGA-kalender.

Afhankelijk van de aard van de beperking en hoe deze invloed heeft op je golfspel, krijg je een classificatie volgens de ‘definitions of impairments’. Dat kan een fysieke, visuele of mentale beperking zijn, onderverdeeld in verschillende categorieën.

De EDGA is het belangrijkste orgaan voor de promotie, ontwikkeling en organisatie van golf voor personen met een fysieke beperking. De EDGA organiseert heel wat internationale tornooien en houdt jaarlijks een EK, individueel en/of voor landenteams. Er wordt ook een ranking bijgehouden op basis van de resultaten in een 40-tal tornooien. Op deze WR4GD-ranking behaalde Adem Wahbi, de beste Belgische G-golfer, in 2019 een mooie 5e plaats.

In 2022 zal de KBGF een tornooi van de EDGA-wedstrijdkalender naar België halen. Meer info daarover volgt later.

Golf Paralympisch?

Momenteel is golf niet opgenomen op de sporttakkenlijst van de Paralympische Spelen. Voor 2021 staat het vast dat er geen G-golfers te zien zullen zijn in Tokyo. Vanuit de International Golf Federation werkt men volop aan de applicatie voor de Paralympics van 2024 in Parijs, maar ook daar wordt golf voorlopig niet erkend.

Belgian Team Paragolf

Om klaar te zijn voor volgende EK’s, WK’s - en misschien dus ooit de Paralympics - werkt de KBGF aan de oprichting van een Belgian Team Paragolf. Om een selectie spelers te kunnen afvaardigen voor deze officiële nationale G-golf ploeg organiseren Golf Vlaanderen en AFGolf regionale selectietrainingen voor G-golfers. Zie regionale trainingen G-golf.

Ga terug naar G-golf