Thumbnail pagina

Wat is G-golf

20230617 AF Gparagolf by Peps Photography 131 kopie

Wat is G-golf?

G-golf is golf voor mensen met een beperking. De golfsport leent zich uitstekend om mensen met een verschillende staat van paraatheid met en tegen elkaar te laten spelen, dankzij het golfhandicap-systeem dat het spelniveau van de speler in rekening brengt.

De meeste golfclubs met een actieve G-werking richten zich tot personen met een fysieke beperking. Golf biedt veel mogelijkheden voor personen die minder mobiel zijn of revalideren van een letsel of ziekte. Zij kunnen door te golfen veel lichaamsperceptie en -controle terugwinnen. Zowel de golf-technische bewegingen waarbij o.a. geroteerd wordt met de romp, als het stappen op een oneffen ondergrond zijn een goeie training voor wie moet oefenen op stabiliteit of zich opnieuw moet leren voortbewegen. Golf is ook een ideale sport voor wie bijvoorbeeld nog wel kan bewegen, maar niet snel kan reageren op een tegenstander. Of voor wie de intensiteit van andere (G-)sporten te zwaar wordt. Bij golf heb je tijd om naar je bal te stappen, de slag voor te bereiden en te maken. En voor de lange afstanden over de fairways en tussen de verschillende holes biedt een golfbuggy uitkomst.

Ook voor personen met een autismespectrumstoornis kan golf de perfecte sportbeoefening zijn. De golfbaan is een prikkelarme omgeving waar je tot rust kan komen. De routine bij golf – naar je bal toestappen, de ligging en speellijn bekijken, de oefenswing maken, … - is repetitief en duidelijk gestructureerd. Je kan individueel spelen en hoeft geen fysiek contact te hebben met je medespelers. Een goede concentratie en oog voor details zijn kenmerken die door ASS vaak versterkt worden. Bij golf komen deze talenten goed tot zijn recht.

Doven en slechthorenden kunnen evenwichtsproblemen ondervinden doordat hun binnenoor is aangetast. Voor hen is golf een goeie stabiliteitsoefening. Een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden zoals de golfbaan is voor hen een ideale omgeving om zonder veel nodige communicatie te sporten met anderen.

Wat competitie betreft zijn er zowel clubwedstrijden waar inclusief gespeeld wordt als kampioenschappen die enkel bedoeld zijn voor spelers met een beperking.

Meer info vind je in onze brochure: G-golf - Golf doet je handicap vergeten.

G-golf actoren

Mobicart

De vzw Mobicart stelt buggy's ter beschikking aan golfclubs voor minder mobiele spelers en G-golfers, zowel eigen leden als greenfee-spelers. Doelstelling is om zo iedereen met een tijdelijke of permanente beperking in staat te stellen de golfsport te blijven beoefenen. Momenteel kan je in 18 deelnemende clubs een Mobicart buggy huren. Met je Mobicart-pas krijg je ook korting op andere clubs.

www.mobicart.be

G-golf centrum De Krikskens

Hoewel geen officieel erkende golfclub bij Golf Vlaanderen, dragen wij vanuit onze federatie het G-golf centrum een warm hart toe. De Kriksens is een klein oefenterrein gelegen in Beerse en ontvangt voornamelijk G-golfers die willen kennismaken met de golfsport. Zij die gebeten zijn en hun golfhandicap willen behalen, kunnen nadien terecht bij de Lilse Golf & Country voor een lespakket en Route 36.

www.golfdekrikskens.be

EDGA

De European Disabled Golf Association is het Europese orgaan voor G-golf samengesteld uit de nationale golffederaties van 23 landen, waaronder België. Als Belg kan je dus lid worden van EDGA en deelnemen aan het wedstrijdcircuit dat gelinkt is aan de World Ranking. Meer info vind je op onze pagina 'G-golf competitie'.

www.edgagolf.com

G-sport Vlaanderen

G-sport Vlaanderen is dé sportfederatie voor G-sport en partner van Golf Vlaanderen. G-Sport Vlaanderen ondersteunt sportclubs en andere sportfederaties die zich op een competitieve of recreatieve manier richten naar mensen met een beperking, kwetsbaarheid of chronische aandoening én begeleidt topsporters met een beperking op maat.

www.gsportvlaanderen.be