Thumbnail pagina

Beweegtraject UZA op G.C. Drie Eycken

Vlaanderen telt 55 golfclubs en elke club heeft haar unieke plaats in het Vlaamse landschap. Zo kan een golfbaan een welgekomen groene long zijn in een grijs industriegebied of zich vredevol nestelen tussen andere natuurgebieden. Welke plaats ze ook inneemt, de golfbaan heeft een impact op de bewoners in de buurt. In deze rubriek gaan we op zoek naar golfclubs die zich bewust zijn van hun (bredere) rol in de maatschappij.

Op Golf Club Drie Eycken loopt een opmerkelijk project. In samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen maken een twintigtal kankerpatiënten kennis met de golfsport. Het resultaat van een vernieuwende aanpak rond het begeleiden en opvolgen van patiënten met - of herstellend van - kanker. Oncoloog, gynaecoloog en chirurg aan het UZA, professor Trinh Xuan Bich, is zelf lid bij G.C. Drie Eycken en is mede verantwoordelijk voor dit beweegtraject.

Drie Eycken2

Professor Trinh: “Voor mensen die minder kracht en uithouding hebben - zoals onze patiënten - is het niet eenvoudig om ze te doen sporten. De medische wereld helpt patiënten doorgaans met een pilletje of een doorverwijzing naar een specialist. Maar wat veel moeilijker is, is de patiënt introduceren in een andere levensstijl.

Enkele jaren geleden startte een project waarbij kankerpatiënten in groep trainden om een korte triatlon af te leggen. Dat bleek een groot succes te zijn en toen is men gaan zoeken naar andere sporten om het aanbod te verbreden. Sporten zoals muurklimmen, mountainbiken en golfsurfen werden aan het programma toegevoegd. Dit zijn nog steeds hoge intensiteit sporten waardoor golf een ideaal alternatief is om op een rustiger tempo nog steeds actief te blijven én dat in de buitenlucht.”

Golf een ideaal alternatief is om op een rustiger tempo nog steeds actief te blijven.

Luc Feremans, eigenaar en manager van G.C. Drie Eycken is enthousiast over het project: “Door de wekelijkse groepslessen ontstaat er een sociale band tussen de deelnemers. Dat maakt het extra aantrekkelijk. Het is enorm leuk om te zien hoe enthousiast deze diverse groep mensen is. Onze golfpro’s Kevin van den Bossche en Stephane Chapel begeleiden de starters elke week naar hun ‘route 36’. Een traject naar handicap 36 waardoor ze zich echte golfers kunnen noemen.”

Kevin kan dat enthousiasme beamen: “Ik moet toegeven... in het begin dacht ik ‘oei’, hoe gaan we dit aanpakken? Maar de lessen verlopen super vlot en het zijn voor mij de leukste lessen van de week. Het enthousiasme en hun levensvreugde is opmerkelijk. Ik voel dat die momenten belangrijk zijn voor de patiënten. Maar ik geef graag mee dat deze lessen ook voor mij zeer waardevol zijn. Het is een soort wake up call. Hoe belangrijk een goede gezondheid is en hoe positief je - ondanks alles - in de wereld kunt staan. Het volledige traject wordt trouwens super begeleid door de betrokken professoren. Ik hoop van harte dat we dit volgend jaar opnieuw mogen doen.”

Lees hier meer over het Beweegtraject van het UZA

Ook Sporza berichtte over dit opmerkelijke initiatief: "Golf, loop en surf tegen kanker: waarom sporten na kanker levensbelangrijk is."

Lees hier het volledige artikel op de Sporza-website