Thumbnail pagina

Golf & Voeding

60100328 10158753132328438 8325028843203067904 n

Heb je binnenkort een rondje golf gepland en jezelf de vraag al gesteld: "Wat eet ik nu best om een goede prestatie te leveren?" In dit Golf en voeding artikel vind je tips voor het spelen van 18 holes.

Golf over 18 holes wordt aanschouwd als een sport van lange duur aan een matige intensiteit. Gemiddeld verbruikt een golfer 5,1 kcal/kg per uur. Dit wil zeggen dat een golfer van 80 kg dus ongeveer 401 kcal per uur verbruikt. Stel dat deze persoon 4 uur speelt, dan zal hij ongeveer 1.600 calorieën verbruiken. Hierbij geven we nog mee dat vetten per gram de meeste energie, zo’n 9 kcal leveren. Koolhydraten en eiwitten zijn goed voor 4 kcal per gram.

Het lichaam heeft een grote energievoorraad aan vetten, dus deze dient niet aangevuld te worden tijdens een rondje golf. Van koolhydraten heb je echter maar een beperkte voorraad in je lichaam.

De aanbevelingen qua verdeling van de energie over de verschillende soorten energiebronnen (koolhydraten, vetten en eiwitten) verschillen niet voor golfspelers ten opzichte van andere personen. Minsten 55%, maar liever nog 65% van de totale energie-inname moet gehaald worden uit koolhydraten, maximaal 30% uit vetten en ongeveer 12% uit eiwitten. Als je weet dat het zenuwstelsel in het algemeen (coördinatie, spiercontrole), en de hersenen in het bijzonder (concentratie) volledig afhankelijk zijn van koolhydraten om te kunnen functioneren, wordt duidelijk hoe belangrijk deze zijn voor de golfsport. Vocht heeft dezelfde effecten op het lichaam en is dus ook van groot belang.

Hier enkele tips om aan bovenstaande zaken te voldoen:

Maaltijd voor een ronde

Deze maaltijd heeft weinig invloed op de prestaties. Belangrijk is wel dat je niet met een volle maag of met een misselijk gevoel aan de golfronde begint. Je kan op volgende zaken letten:

  • Het moet een kleine en licht verteerbare maaltijd zijn. Liefst met trage koolhydraten.
  • Het moet voeding zijn waaraan de speler gewoon is, niet te sterk gekruid, of zo bereid dat het verteringsproblemen kan geven.
  • Neem de laatste maaltijd 2-3 uren voor de wedstrijd. Dit is voornamelijk van belang omwille van het risico van een opgeblazen gevoel tijdens de wedstrijd.
  • Gebruik geen kolen, look, aubergines of uien.

Voorbeelden van een lichte maaltijd: havermout – muesli – fruitsalade met yoghurtdrank – banaan - water – bruin brood.

Maaltijd tijdens een ronde

Om onderstaande symptomen te vermijden wordt er aangeraden om elke 3 holes iets te eten, liefst trage koolhydraten, en aan elke teebox een slok water te drinken om het vochttekort voor te zijn. Afhankelijk van de temperatuur drink je in totaal 1 tot 3 liter tijdens de ronde.

Vertoon je één van volgende symptomen dan moet je ingrijpen:

  • Dorst = Je hebt tekort aan vocht
  • Hoofdpijn, duizelig = Je hebt tekort aan vocht
  • Lage concentratie, troebel zien of minder spierkracht = Nood aan koolhydraten

Voorbeelden van voeding tijdens de ronde: muesli reep – noten – boterham met ham of kaas – banaan. Heb je een dip bij de laatste holes? Dan kan je steeds een snack met snelle koolhydraten nemen zoals rozijnen of een sportdrank.

Maaltijd na de ronde

De opname van koolhydraatrijke voeding na een ronde of na de competitie verhoogt de snelheid van de heropstapeling van spierglycogeen, waardoor er in de namiddag of de volgende dag ook goed gepresteerd kan worden. De heropstapeling van spierglycogeen is sneller wanneer deze binnen de twee uur na het beëindigen van de competitie gebeurt. Als men langer dan twee uur wacht verlaagt deze graad met 33%.

Neem na de inspanning een dorstlesser of energiedrank. Na 1 à 2 uren = een koolhydraatrijke maaltijd. Let op met alcohol. Je lichaam is vermoeid na een ronde en alcohol kan leiden tot verdere uitdroging en verminderd herstel.


- Lieve Pensaert, golf en voeding, https://www.golfvlaanderen.be/uploads/files/Golfenvoeding.pdf
- http://www.gezondsporten.be/voeding-drank.php
- Raf van Dyck, Golf: wat eten en drinken op een wedstrijddag, https://docplayer.nl/13383698-Golf-wat-eten-en-drinken-op-een-wedstrijddag.html
- Powerswingdotgolf, what to eat before, during and after a round of golf, 30 maart 2018, https://powerswingdotgolf.wordpress.com/2018/03/30/what-to-eat-before-during-and-after-a-round-of-golf/