Iedereen kan speedgolfen.
Een sport voor elke leeftijd en elk niveau
Wat is speedgolf?
Speedgolf is een verrassend frisse en toegankelijke vorm van golf die in sneltempo terrein wint in België. Dankzij de inzet van enkele gepassioneerde pioniers en met de steun van Sport Vlaanderen, groeit er een bruisende community van spelers die houden van tempo, uitdaging en plezier.
Maar wat is speedgolf nu precies? Heel eenvoudig: je speelt golf, maar zo snel mogelijk. Je tijd in minuten én het aantal slagen worden samengeteld tot één eindscore. Een voorbeeld: 80 slagen + 50 minuten lopen = 130 punten. Zo combineert speedgolf het beste van twee werelden: de precisie van golf en de intensiteit van een loopsport. Je gebruikt slechts een beperkt aantal clubs en legt de holes al lopend of joggend af. Het resultaat is een sportieve beleving met vaart, variatie en vooral veel fun.

Speedgolf is écht voor iedereen.
Wat speedgolf zo bijzonder maakt, is hoe laagdrempelig het is. Iedereen kan eraan beginnen – ongeacht leeftijd of ervaring. Dat bewijzen de deelnemers aan onze initiaties en wedstrijden keer op keer. Tijdens Start2Speedgolf, begin dit jaar, ontdekten golfers en niet-golfers hoe eenvoudig het is om in te stappen.
Eén van de meest inspirerende voorbeelden? De 75-jarige Betty Autrique, die haar eerste speedgolfrun liep met een glimlach van oor tot oor. Ook tv-maker Klaas van Kruistum – de Nederlandse evenknie van Tom Waes – zette zijn eerste snelle stappen tijdens opnames voor zijn programma Klaas Kan Alles op Steenhoven Country Club. Zijn enthousiasme spreekt boekdelen: speedgolf is niet alleen toegankelijk, het is ook ongelofelijk plezant.
Heb je zin gekregen om zelfs eens te proberen?
Wie zin heeft om zelf mee te doen, krijgt deze zomer nog verschillende kansen. Op 3 augustus organiseren we een speciale Q-editie in De Wijnvelden, waarvoor je je telefonisch nog last minute kunt inschrijven.
En daarna volgt het absolute hoogtepunt van het jaar: het Belgian Speedgolf Open. Deze wedstrijd trekt niet alleen Belgische spelers aan, maar ook deelnemers uit onder meer Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. En het mooie is: je hoeft geen pro te zijn om deel te nemen. Iedereen is welkom, of je nu snel wandelt of stevig doorloopt, of je handicap 6 of 36 is.
Na de zomer trekken we ook nog naar Ternesse én sluiten we af met een griezelig leuke halloween-editie op Golfschool Gent.
Olivier Guisset schakelt een versnelling hoger
Tijdens de Irish Speedgolf Open stond Olivier tussen absolute wereldtoppers. Hij eindigde knap 8ste in een ijzersterk deelnemersveld. Een ervaring rijker, trok hij naar Frankrijk voor de French Speedgolf Open, waar hij na een sterke prestatie brons mee naar huis nam.
Zijn volgende doel? Een top 5 plaats op de European Speedgolf Open in Helsinki, half augustus. En op langere termijn: het WK tijdens World’s Week Speedgolf in Nieuw-Zeeland in 2026. Ambitieus, maar allesbehalve onhaalbaar.
De toekomst van speedgolf: van 9 naar 18 holes... en verder
Ook richting 2026 staan er boeiende veranderingen op til. Waar de meeste wedstrijden vandaag nog op 9-holes banen plaatsvinden – ideaal voor beginners – zal er in 2026 een volwaardige 18-holes editie van het Belgian Speedgolf Open georganiseerd worden. Misschien zelfs onder de vlag van een BeNeLux Speedgolf Open. Golfclubs die interesse hebben om dit internationale event te hosten, worden nu al uitgenodigd om contact op te nemen.
Wie bovendien droomt van een deelname aan de World’s Week Speedgolf in Nieuw-Zeeland in november 2026, doet er goed aan om zich dit jaar nog te tonen op de Belgische toernooien. Het traject begint vandaag – wie weet waar het eindigt?