Thumbnail pagina

10 tips om goedgemutst de hele winter te blijven golfen

1. Tee it forward en pas je verwachtingen aan

  Het is niet realistisch te denken dat je in het koude winterweer en minder goede spelomstandigheden je handicap speelt. De bal vliegt minder ver door de kou, de ligging van je bal zal iets vaker minder goed zijn,…

  Geniet meer met minder meters…en Tee it Forward.

  4

  2. Draag laagjes en zet een muts op

  Zonder goede kleding krijg je het koud. Alle grote golfmerken werken met layers en daarbij geldt dat meer niet per definitie beter is. Om niet als een ‘Michelin’-mannetje over de baan te gaan is het verstandig te beginnen met thermisch ondergoed (lange of korte mouwen). Doe daar een middenlaag overheen (bij voorkeur met een col of hoge kraag) die de warmte vasthoudt. De buitenste (derde) laag - een dunne regen- of windjacket - houdt wind en water buiten. Muts op en klaar. Neem zeker eens een kijkje op bij onze partner Peak Performance voor jouw ideale winteroutfit!

  3. Hou handen en voeten warm

  Niets is zo vervelend als koude handen op de fairway. Je hebt veel minder gevoel en een slecht geraakte bal doet minstens zo veel pijn aan de handen als aan de ogen. Elke serieuze wintergolfer heeft daarom wanten of handschoenen. Vergeet de voeten niet, want naast stevige warme schoenen, bijvoorbeeld golfboots, heb je goede sokken nodig. Geen wintersokken in huis? Trek twee paar over elkaar heen aan, maar zorg er wel voor dat je je tenen nog goed kunt bewegen.

  4. Eet en drink voldoende op de baan

  Neem de juiste voeding mee de baan op. Eiwitrijk voedsel verhoogt je lichaamstemperatuur dus ga niet alleen voor de snelle suikers. Vergeet geen water te drinken. Chocolademelk of koffie is niet genoeg. Alcohol verwijdt de bloedvaten, verhoogt het warmteverlies van het lichaam en is dus een slecht idee.

  2

  5. Doe een extra warming-up

   Probeer wat extra tijd te nemen voor de warming-up. Sowieso is het verstandig om – als je dat normaal niet doet – even wat ballen in te slaan op de driving range. Ook om te wennen aan de dikkere kleding die je draagt en om te zien welke swing je die dag in huis hebt en eventuele verwachtingen bij te stellen.

   6. Blijf in beweging op de baan

   Om warm te blijven is het beter om te lopen met een lichte kar of een tas op je rug en niet met een buggy de baan op te gaan. Laat bijvoorbeeld eens alle even of oneven ijzers thuis, dan is je tas minder zwaar.

   7. Ga voor een zachte bal

    Maak je geen zorgen over de shaft of het clubhoofd. Ook al sta je op de Noordpool, de koude heeft hier geen invloed op. De bal daarentegen vliegt wel minder ver als het koud is. De oplossing: speel met een zachtere bal bijvoorbeeld Super Soft Callaway golfballen. Niet alleen vanwege de koude lucht (die meer weerstand geeft), maar ook omdat een koude golfbal meer compressie heeft en zo minder hard van het clubblad komt.

    8. Neem een clubje extra

     De bal vliegt zeker 10% minder ver dan bij warm weer. Hij kan natuurlijk wel verder doorrollen op een bevroren ondergrond. Daar ga je rekening mee moeten houden. Wanneer de fairways hard liggen kan dat een invloed hebben op de impact bij je slag naar de green, en dus ook op de kwaliteit ervan. Ga voor een extra clubje en maak een rustige swing..

     Voor de gemiddelde speler: wil je pijnlijke trillingen (als je club de grond raakt op het moment van de slag) vermijden, draag best winterhandschoenen, die zijn zachter en houden je handen warm.

     9. Geniet van dat mooie wintergevoel

      Probeer te genieten van de omstandigheden. Wind je niet op over wintergreens of langzamere greens en accepteer dat je minder kracht, coördinatie en gevoel hebt als het koud is. Golflegende Tom Watson zei ooit dat hij graag in slechte omstandigheden speelt omdat hij dan weet dat de helft van het spelersveld niet op de golfbaan wilde zijn en hij die al had verslagen.

      Afbeelding1

      10. Blijf golfen voor je mentale welzijn

       Een rondje golf is een boost voor je mentale welzijn. Studies tonen aan dat golf en beweging goed is voor je zellfvertrouwen en zelfbeeld. Het is als het ware een natuurlijke anti-depressiva. Buiten bewegen verlaagt stress (ja… zelfs als je een slechte bal slaat 😉).