Thumbnail pagina

10 tips om goedgemutst de hele winter te blijven golfen

1. Tee it forward en pas je verwachtingen aan

    In een koude en vochtige lucht vliegt de bal een stuk minder ver. Het is onrealistisch om te verwachten dat je in het koude winterweer even goed speelt als in zomercondities. Stel je verwachtingen bij en leg de focus niet op het resultaat, maar wel op het plezier. Het Tee it Forward principe kan een hulpmiddel zijn. Hoe gaat Tee it Forward in zijn werk? Klik hier en leer alles over Tee it Forward.

    Geniet meer met minder meters…en Tee it Forward.

    4

    2. Draag laagjes en zet een muts op

    Zonder goede kleding krijg je het snel koud waardoor het plezier snel weg is en je swing moeilijker uit te voeren is. De grootmoeders wijze raad luidt dat het essentieel is om 'laagjes' aan te doen. We hebben ons allemaal wel al eens een Michelin-mannetje op de golfbaan gevoeld, het dragen van meer lagen, is dus niet altijd beter. Alle grote golfmerken spelen hierop in en bieden verschillende types kledij aan.

    Ideaal kleed je jou als volgt:

    • Een basislaag: thermisch ondergoed (lange of korte mouwen): de synthetische stof houdt jouw lichaamswarmte vast en voert zweet af.
    • Een middenlaag: trui met een col of hoge kraag
    • Een buitenlaag: een dunne regenjas of windjacket om het water en de wind buiten te houden. Vergeet zeker ook geen regenbroek!
    • Een muts

    Neem zeker eens een kijkje op bij onze partner Peak Performance voor jouw ideale winteroutfit!

    3. Hou handen en voeten warm

    Niets is zo vervelend als koude handen op de fairway. Je hebt veel minder gevoel en een slecht geraakte bal doet minstens zo veel pijn aan de handen als aan de ogen. Elke serieuze wintergolfer heeft daarom wanten of handschoenen. Vergeet de voeten niet, want naast stevige warme schoenen, bijvoorbeeld golfboots, heb je goede sokken nodig. Geen wintersokken in huis? Trek twee paar over elkaar heen aan, maar zorg er wel voor dat je je tenen nog goed kunt bewegen.

    4. Eet en drink voldoende op de baan

    De juiste voeding en voldoende drinken op de baan is zomer en winter belangrijk. In de winter kan je beter kiezen voor eiwitrijke snacks in plaats van snelle suikers aangezien de verbranding van eiwitten de lichaamstemperatuur verhoogt. Een glühwein of jenever op de golfbaan is misschien eens gezellig, maar is niet het beste idee om warm te blijven tijdens het spelen. Alcohol verwijdt de bloedvaten wat voor extra warmteverlies zorgt. Je kan beter kiezen voor warme chocolademelk, koffie of thee. Vergeet niet af te wisselen met voldoende water.

    2

    5. Doe een extra warming-up

      Probeer wat extra tijd te nemen voor de warming-up. Sowieso is het verstandig om – als je dat normaal niet doet – even wat ballen in te slaan op de driving range. Ook om te wennen aan de dikkere kleding die je draagt en om te zien welke swing je die dag in huis hebt en eventuele verwachtingen bij te stellen.

      6. Blijf in beweging op de baan

      Tijdens de natte wintermaanden zijn buggies en trolleys vaak niet toegelaten en moet je sowieso wandelen en/of je tas dragen. Ook al speel je op een golfterrein waar wel buggies en trolleys toegelaten zijn, probeer dan toch te wandelen. Wandelen en je golftas dragen zorgt voor extra inspanning en energieverbruik zodat je warmer blijft. Voor wie het niet gewoon is om de golftas te dragen: experimenteer en laat eens enkele clubs thuis. Jouw tas is minder zwaar, en dus makkelijker te dragen, én je verplicht jezelf om creatief om te gaan met bepaalde shots.

      7. Ga voor een zachte bal

        Maak je geen zorgen over de shaft of het clubhoofd. Ook al sta je op de Noordpool, de koude heeft hier geen invloed op. De bal daarentegen vliegt wel minder ver als het koud is. De oplossing: speel met een zachtere bal bijvoorbeeld Super Soft Callaway golfballen. Niet alleen vanwege de koude lucht (die meer weerstand geeft), maar ook omdat een koude golfbal meer compressie heeft en zo minder hard van het clubblad komt.

        8. Neem een clubje extra

          Dat de bal een stuk minder ver vliegt door de koude en vochtige lucht, daar hadden we het in de vorige tip ook al over. Tijdens de winter voelen je spieren en swing ook al wat strammer. In plaats van je swing te forceren, kan je beter een clubje extra nemen, zodat je toch de afstand haalt die je voor ogen had. Let er wel op dat door de bevroren ondergrond de bal een afwijkende bots kan krijgen en verder kan doorrollen. Dit speelt vooral een rol bij je slag naar de green. Schenk dus extra aandacht aan course management en stel je zelf de vraag of er hindernissen zijn waar je over moet vliegen of waar je over kan rollen.

          9. Geniet van dat mooie wintergevoel

            Probeer te genieten van de omstandigheden. Wind je niet op over wintergreens of langzamere greens en accepteer dat je minder kracht, coördinatie en gevoel hebt als het koud is. Golflegende Tom Watson zei ooit dat hij graag in slechte omstandigheden speelt omdat hij dan weet dat de helft van het spelersveld niet op de golfbaan wilde zijn en hij die al had verslagen.

            Afbeelding1

            10. Blijf golfen voor je mentale welzijn

              Een rondje golf is een boost voor je mentale welzijn. Studies tonen aan dat golf en beweging goed is voor je zellfvertrouwen en zelfbeeld. Het is als het ware een natuurlijke anti-depressiva. Buiten bewegen verlaagt stress (ja… zelfs als je een slechte bal slaat 😉).