Thumbnail pagina

20 jaar Golf Vlaanderen: XL interview met Marc en Karine

Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij een sportfederatie. Als beginnend sporter wordt de federatie al snel genoemd in diverse communicaties. Ze zijn vaak een onzichtbare constante maar wel de sleutel tot een succesvolle sportbeleving.

In 2021 wordt Golf Vlaanderen 20 jaar. Het ging nog nooit zo goed met de golfsport in Vlaanderen. Geen “lucky shot” maar het werk van een jarenlange inzet. Twee mensen zijn er bij sinds de start. Technisch directeur Topsport Karine Guerman en secretaris-generaal Marc Verneirt.

De groei van golf en Golf Vlaanderen

Mede dankzij het corona jaar 2020 waarbij de populariteit van individuele buitensporten aanzienlijk groeide, kende ook de golfsport een heuse groeispurt. Ondertussen staat de teller op 43.700 aangesloten golfers. Bijna een verdubbeling van de 24.000 golfers in 2001.

Het team kende een groei van twee (Karine en Marc) naar zeven full-time werknemers met bijbehorende structuur waaronder een raad van bestuur, verschillende commissies en werkgroepen. Samen streven ze naar een economisch en ecologisch gezond golfklimaat. Daarnaast runnen ze een uiterst succesvolle topsportgolfschool en jongleren ze met een druk bezette sportkalender en alle logistieke uitdagingen die daarbij horen.

Marc: “Vandaag zijn we een kleine KMO met zeven personeelsleden en een budget dat in de voorbije 20 jaar vervijfvoudigde. Er wordt ons nu en dan eens verteld dat we geluk hebben gehad. Het krijgen van subsidies, de doorbraak van Pieters, sport van het jaar in 2013. Maar dat zijn nu net de vruchten van jarenlang hard werk. Dat succes is top en nemen we graag aan. Maar onder het puntje van een ijsberg, daar zit vanalles dat men niet ziet. Kansen krijgen, kansen grijpen en daartussen eens op je bek gaan. Dat hoort er ook bij.

Team GV

Vertrouwen geven en krijgen is de sleutel tot succes

De populariteit van de golfsport in Vlaanderen heeft het niet aan een “goed jaar” te danken. Het is het werk van een gans team dat de vruchten plukt door een moderne en vrije manier van werken.

Marc: “De vrijheid die we krijgen van onze raad van bestuur was en is een belangrijke factor. Op die manier hebben we de voorbije jaren veel respect opgebouwd bij overheden, kabinetten, Sport Vlaanderen, onze clubs, het bestuur, de golfers, enzoverder.

Vanaf dag één was het duidelijk: jullie zijn de staf hier, jullie zetten de stap naar de betrokken instanties. Dat vertrouwen krijgen om zelf die dossiers vast te pakken is zeer belangrijk en beschrijft onze cultuur op de federatie. Je ziet nog te vaak bij vzw’s en federaties dat het ego van de bestuurders al eens tussenkomt. Daardoor krijg je communicatieverlies en vermindert de snelheid van uitvoeren. Dat is bij ons niet het geval… gelukkig.

Karine Marc Pieters

De weg naar de top(sport)... hard maar rechtvaardig

De beste reclame voor een sport zijn resultaten. En al zeker als talenten van eigen bodem het wekelijks goed doen op het allerhoogste niveau. Thomas Pieters bracht golf op de Vlaamse agenda met de Ryder Cup en Olympische spelen als publiek hoogtepunt. Pieters is een kind van de Topsportschool en ondertussen is hij niet meer de enige die hoge ogen gooit op Tour. Er zijn Thomas Detry alsook Manon De Roey bij de dames. Deze drie ex-leerlingen van Topsportschool zijn de 3 Belgische vertegenwoordigers op de volgende Olympische Spelen. Daar moeten we trots op zijn.

Karine: “Ik herinner mij in Keerbergen een dag waarbij Thomas Pieters kwam kijken naar een wedstrijd voor de jeugd (en die ook sponsorde). Dat was in een periode na zijn topjaar met Ryder Cup deelname. Toen kwam hij even langs en ging naast me staan om een praatje te slaan: “Wij kennen elkaar toch ook al lang hé.”

Je voelde dat hij contact wou zoeken met de Karine die hij kende van de Topsportschool. Op dat moment was hij niet de nummer 60 van de wereld, maar Thomas van Karine. Dat babbeltje is voor mij een enorm compliment en een erkenning voor het vele werk.

Want ik ben niet altijd de meest populaire persoon in hun topsporttraject. De waarde daarvan beseffen ze natuurlijk pas als ze volwassen zijn. Daar kan ik mee leven. Elk jaar worden prestaties verwacht in lijn met hun topsportstatus. En als ze bepaalde criteria niet halen en er geen vooruitgang te zien is, dan moeten ze daarmee geconfronteerd worden. Het is niet altijd evident. Maar als ze het verdienen zal ik het altijd voor hen opnemen.

Marc vult Karine aan: “Dat is zeker zo. De veronderstelling leeft dat Karine de introverte harde tante is op de federatie en ik de extraverte waar al eens iets mee te regelen valt. Maar eigenlijk is het net andersom. Karine is iemand die heel ver gaat in het verdedigen van haar spelers of coaches. Terwijl ik eigenlijk de harde ben, meer zwart-wit, en rationeel beslissingen neem op basis van de resultaten en vooral budgetten die ik voor me zie.

Bouwen aan een stressbestendige golfer

Karine: “De sportieve lijnen hebben we in onze beginjaren uitgezet met David Petrie. Toen David wegviel (hij overleed op 46 jarige leeftijd) ontbrak die figuur. Vandaag hebben we opnieuw een full-time hoofdcoach met George Mackechnie. Het is zeer leuk om met iemand te werken die mee nadenkt over het sportieve beleid en hoe het verder moet. En iemand die - net zoals David - de diplomatie heeft om pro’s samen te brengen en op lange termijn durft na te denken.

We bouwen bij Golf Vlaanderen aan een ontwikkelingstraject met doelstellingen op lange termijn. Snelle oplossingen, “quick fixes” op basis van een slecht of goed gevoel, dat zien we hier niet graag. Als je te vaak gaat luisteren naar een speler zijn gevoel, dan bouw je geen atleet die presteert onder hoge druk. Dan bouw je een golfer die zich goed voelt met nu en dan eens een leuke prestatie. Maar als de banen moeilijker worden, de stress hoger wordt én er elke week topprestaties van je gevraagd worden, dan moet je lichaam daartegen kunnen. En dus moeten we investeren in goede coaches en experts uit het buitenland met wetenschappelijk onderbouwde methodes. Het is dan ook heel belangrijk voor het succes van onze topsportschool dat de internationale experten in ons werk blijven geloven.”

Uitdagingen voor de toekomst

Golf wordt steeds populairder en daar kan niemand kwaad om zijn. Toch zorgt die groei en ‘democratisering’ voor enkele uitdagingen.

Marc: “Ten eerste zijn we als federatie enorm trots op ons Start to Golf project. Het heeft onze sport verandert en een boost gegeven. Nu is het voor iedereen evident dat je een starterspakket neemt, de sport uitprobeert en daarna lid wordt. Maar dat was het vroeger zeker niet.

Die blijvende groei zal uiteindelijk wel voor enkele uitdagingen zorgen. Enkele bezorgdheden die we vandaag steeds vaker horen zijn: wat zal de impact zijn op de bezettingsgraad van onze banen? Gaan we nog evenveel kunnen spelen? Ik ben er van overtuigd dat mensen zich vandaag miskijken op de drukte omdat er niet veel andere activiteiten mogelijk zijn in deze Coronaperiode. Als er opnieuw meer zal mogen - denk maar aan andere sporten of culturele evenementen - dan gaat dat hoog gemiddelde van één rondje per week snel veranderen.

Maar de uitdaging wordt ook: hoe groeien we nog verder? We staan aan de start van de digitalisering van onze sport. Indoor golfclubs zullen we vaker te zien krijgen. Wat is hun rol in de markt? Nu zijn die spelers geen lid bij de federatie. Misschien is dat wel een optie die we moeten bekijken en kunnen we zo doorgroeien.


Verder ben ik erg te vinden voor het idee dat elke centrumstad zijn driving range moet hebben. Kortrijk is er mee bezig. Ook Leuven en Mechelen zijn voorbeelden van steden waar zo’n driving range of een kleiner familiegolf/approachgolf terrein kan werken. Zo krijgen we kleine terreinen die de grotere aanvullen - en omgekeerd - en kunnen nog meer mensen van onze sport genieten.