Thumbnail pagina

De nieuwe golfbalregels uitgelegd

Als gepassioneerde recreatieve golfer wil je vast op de hoogte zijn van de recente aankondiging van de United States Golf Association (USGA) en de R&A over veranderingen in de golfbalregels die in 2028 van kracht worden. Maar maak je geen zorgen - we zijn hier om je gerust te stellen en de impact van deze veranderingen te verduidelijken.

Wat verandert er?

Vanaf 2028 zullen golfballen worden getest met behulp van geavanceerde robots, wat een significante verandering is ten opzichte van de huidige testmethoden. De testsnelheid wordt verhoogd naar een indrukwekkende swingsnelheid van 125 mph. Tijdens de test wordt de bal geraakt onder een precieze lanceerhoek van 11 graden, waarbij de bal zo’n 2.200 keer per minuut ronddraait (spin rate). Ter vergelijking, de huidige testmethoden hanteren een snelheid van 120 mph, een lanceerhoek van 10 graden en 2.520 rpm backspin. Met deze aanpassingen streeft men naar een verbeterde regulering van de Overall Distance Standard (ODS) van 317 yards, met een strakke tolerantie van 3 yards. Klinkt dit té technisch? Geen zorgen, we leggen begrijpbaar uit wat dit voor jou betekent in de volgende paragraaf.

Wat betekent dit voor jou?

Nu je op de hoogte bent van de technische details, vraag je je misschien af hoe dit jou als recreatieve golfer zal beïnvloeden. Het goede nieuws is dat de impact relatief beperkt is voor de doorsnee amateur golfers.

Volgens Thomas Pagel, de Chief Governance Officer van de USGA, kunnen recreatieve golfers een verlies van ongeveer 5 meter of minder verwachten. Dus, zelfs als je favoriete golfbal niet aan de nieuwe normen voldoet, zal het waarschijnlijk slechts een bescheiden verschil maken in je spel.

Met deze veranderingen in het achterhoofd, hoef je niet direct actie te ondernemen. Je huidige golfballen blijven bruikbaar tot 2028. Zelfs na 2028 is er nog tijd om je aan te passen aan de nieuwe ontwikkelingen.

Instagram templates new 3

Waarom komt deze regel tot stand?

De golfpro’s die op de internationale tours spelen, slaan gemiddeld zo’n 280 meter ver. Dit is niet alleen te danken aan de evolutie van de sport, pro’s zijn echt atleten die de bal fantastisch goed raken, maar ook de innovatie van het golfmateriaal. Volgens sommigen vliegen de moderne golfballen te ver waardoor de golfbanen niet meer gespeeld worden zoals ze ooit bedoeld en ontworpen werden. De golfbal Rollback regel, heeft daarom de bedoeling om de optimalisatie te beperken waardoor het ontwerp van de golfbanen terug tot z’n recht komt. Rekening houdende met de nieuwe regels, zullen de golfpro’s gemiddeld zo’n 13 à 28 meter afstand verliezen.

Terwijl de golfwereld zich voorbereidt op deze veranderingen, hoef jij je als recreatieve golfer geen zorgen te maken over drastische gevolgen. Geniet dus van je tijd op de golfbaan, en wees gerust dat je nog steeds kunt vertrouwen op een golfbal die past bij jouw speelstijl. Happy golfing!