Thumbnail pagina

Golf in Vlaanderen groter en populairder dan ooit

Golf Vlaanderen groeide in 2021 naar 48 344 leden. Nog nooit was golf in Vlaanderen zo groot. Ook onze sport kent heel wat nadelen door de coronacrisis oa. beperkingen in de horeca en vooral heel wat minder events maar sportief toonde golf zich als dé veilige buitensport bij uitstek.

Een groei met maar liefst 11% in aantal leden verspreid over de 55 clubs waarvan 31 308 (65%) mannen en 17 036 (35%) vrouwen. We stellen een mooie groei vast in alle leeftijdsgroepen maar in het bijzonder is GV blij met de jonge gezinnen in de leeftijd van 20-40 jarigen. Ondertussen spelen er ook 4320 -18 jarigen golf. Ook dat was nooit zo veel.

“Golf Vlaanderen vierde haar 20e verjaardag in 2021 met een verdubbeling in ledencijfers, van 24 000 in 2001 naar 48 000 in 2021. Een cijfer dat voor eens en voor altijd komaf maakt met de vooroordelen.”
- Marc Verneirt, Secretaris-Generaal GV

Groei 2021

Via verschillende Start to Golf-campagnes werd ingezet op de kracht van golf als dé gezinssport. Start to Golf verlaagde de drempel om kennis te maken met onze sport en verhoogde de bekendheid van de verschillende formules en lidtypes. De tijd dat alleen een “All-in’ formule bestond is al lang voorbij.

Om deze groei te realiseren werden er 11 000 nieuwe aansluitingen en/of heraansluitingen geregistreerd en waren er 6 800 mensen die de sport verlieten. Dat laatste blijft een werkpunt gezien de helft ongeveer afhaakt binnen de eerste 2 jaar.

In 2021 werd voor de beginners het Route 36-programma gelanceerd wat de doorstroming naar een echte golfhandicap (36) moet verbeteren. Van zodra de starter op de baan kan en “van het gras mag proeven” zien we deze drop out-cijfers drastisch dalen.

“Samen spelen met je kind, elk op zijn of haar niveau, is het beste wat er is, en de gezinnen brengen de jonge talenten aan die kunnen zorgen voor later topsportsucces.”
- Karine Guerman, Technisch Directeur Topsport GV

Is er nog plaats om verder te groeien?

Dankzij het reservatiesysteem, gekoppeld aan het betalingsplatform, kunnen de clubs hun baan beter en efficiënter beheren. Natuurlijk is de zonnige zondagochtend druk en zal je hiervoor op voorhand moeten reserveren maar de banen liggen toch nog vaak vrij op de zogenaamde daluren.

“Digitalisering en de verschillende nieuwe types in lidmaatschap zorgen ervoor dat er meer spelers terecht kunnen op hetzelfde aantal banen.”
- Jochem Sueters, Digital & Clubmanagment GV

We stellen via het reservatiesysteem vast dat de clubs meer met piek- en daluren zullen moeten werken. Want er blijkt nog heel plaats in de daluren. Spreiden is dus de boodschap.

Een tweede vaststelling is dat de golfers meer moeten samenspelen. De starttijden zijn vaak bezet maar meer dan de helft (over een volledig jaar gemeten) van de ‘slots’ binnen een starttijd zijn nog vrij.

Enkele cijfers :

 • 11 miljoen logins via de App van Golf Vlaanderen voor o.a. hcp te bekijken, te reserveren, in te schrijven ,…
 • Van de gemeten rondes zijn er 1 miljoen golfronden geregistreerd in Vlaanderen in 2021 ofwel 20,8 rondjes gemiddeld per golfspeler. Dat ligt tot 3 keer hoger dan vóór de corona-periode. GV telt niet alleen meer nieuwe golfers maar de bestaande spelers spelen ook vaker.
 • Volgens onze cijfers is het in West-Vlaanderen het drukst. Daar is meer dan de helft bezet geweest doorheen het jaar.

Tekort aan banen?

Maar dat neemt niet weg dat er een tekort aan banen is voor de piekmomenten. Een golfproject (nieuw en/of uitbreidingen) ontwikkelen in Vlaanderen is moeilijk, maar er zitten er enkele in de pipeline waarvan GV hoopt ze snel te mogen verwelkomen: o.a. Knokke, Sint-Lievens-Houtem, Kortrijk en uitbreiding Sint-Gillis-Waas.

Wat brengt 2022?

Op naar 50 000

De 11 000 instromers evenaren zal een uitdaging zijn want iedereen die de laatste jaren ooit wilde starten met golf heeft van de corona pandemie gebruik gemaakt om te starten. Maar GV gaat de uitdaging natuurlijk aan met een nieuwe Start to Golf-campagne in het voorjaar. Daarbij zal extra ingezet worden op een STG-dag by Ethias voor girls.

Maar het drop out-cijfer doen dalen dankzij de inzet van o.a. Route 36 en een betere ledenbinding in de clubs zal onze naar een nieuwe mijlpaal moeten brengen, nl. 50 000 golfers in Vlaanderen.

“Save the date”

Start to Golf-dag: paasmaandag 18 april

Topsport:

 • 12-15/5 European Tour Soudal Open in Rinkven GC
 • 27-29/5 Ladies European Tour Mithra Open in Naxhelet
 • 9-11/6 EK Disabled Golf (EDGA) in Koksijde
 • 23-25/6 Golf Flanders LETAS tornooi in Millennium Golf
 • 1-4/9 Challenge Tour Trophy in Hulencourt

Op recreatief vlak:

 • Big Green Egg Beker van Vlaanderen met de finale op 24/9 in Royal Latem GC
 • Van Lanschot Trofee met de finale op 6/9 in The National
 • Capa4You G-golf Trofee met de finale op 18/9 in Millennium Golf