Thumbnail pagina

Olympische Spelen 2024

De verwachtingen zijn hooggespannen: de Olympische Spelen van 2024 staan voor de deur. Ons Belgenlandje wordt trots vertegenwoordigd door drie topgolfers. Maak kennis met de geselecteerde spelers: Thomas Detry, Adrien Dumont de Chassart en Manon De Roey. In dit artikel lees je alles over golf tijdens de Olympische Spelen, hoe de spelers hun plek hebben kunnen bemachtigen en hoe jij niets va het tornooi hoeft te missen!

Mis niets van de Olympische Spelen en volg onze sociale media:


Maak kennis met de selectie

Selectie Thomas Detry

Thomas Detry

Geboren in 1993 in Brussel en is een van de meest veelbelovende Belgische golfers van zijn generatie. Hij groeide op op de Koninklijke Golf van België en volgde het middelbaar onderwijs aan de GV-topsportschool. Daarna besloot hij zijn horizon te verbreden en vertrok naar de Verenigde Staten om te studeren aan de University of Illinois.

In 2018 behaalde hij, samen met Thomas Pieters, een historische overwinning op de World Cup of Golf, wat mee zijn internationale doorbraak markeerde. Vervolgens maakte hij zijn Olympisch debuut op de Spelen in Tokio (2021). Hij eindigde 21e op 5 slagen van een medaille. Momenteel staat Thomas binnen de top 50 wereldwijd, dankzij enkele sterke prestaties op de PGA Tour.

Selectie ADDC

Adrien Dumont de Chassart

Afkomstig van Villers-la-Ville, begon zijn golfcarrière bij golfclub La Bruyère en later bij de Royal Waterloo Golf Club. In 2018 verhuisde Adrien naar de University of Illinois, geïnspireerd door de successen van Thomas Pieters en Thomas Detry. Zijn tijd daar was bijzonder succesvol, met onder andere de winst van de individuele NCAA-titel in 2019 en meerdere onderscheidingen als Big Ten Golfer of the Year.

Bij zijn profdebuut op de BMW Charity Pro-Am boekte Adrien een overwinning en maakte hij de grootste sprong ooit op de wereldranglijst. Dankzij zijn successen op de Kornferry Tour in 2023, verzekerde hij zich van speelrecht op de PGA Tour.

Selectie Manon De Roey

Manon De Roey

Geboren in 1991 in Antwerpen en is momenteel onze beste Belgische golfster. Haar passie voor golf begon op Brasschaat Open Golf & Country Club, waarna ze haar talent verder ontwikkelde bij Rinkven Golfclub. Ze volgde middelbaar onderwijs aan de GV-topsportschool en koos daarna voor de University of New Mexico om verdere studies te doen. Net als Thomas Detry maakte ze haar Olympische debuut in Tokio in 2021, waar ze sterk begon maar uiteindelijk op de 49e plaats eindigde door een moeilijke laatste ronde. Ondertussen heeft Manon al twee keer op het hoogste niveau gewonnen, met haar meest recente overwinning die haar in de top 5 van de Order of Merit plaatste.

Hoe werden ze geselecteerd?

De weg naar de Olympische Spelen is lang en vereist bijzonder sterke prestaties. De spelers werden geselecteerd op basis van hun positie op de wereldranking, een proces dat twee jaar lang elke maandag wordt bijgewerkt na de toernooien van de voorgaande week. Deze ranglijst, bekend als de Olympic Golf Ranking (OGR), houdt rekening met de prestaties in toernooien erkend door de Official World Golf Rankings (OWGR).

Net zoals bij de vorige edities bestaat het deelnemersveld uit 60 spelers bij zowel de mannen als de vrouwen. De top 15 van de OWGR wordt automatisch geselecteerd met een maximum van vier spelers per land. Concreet betekent dit dat er maximaal vier Amerikaanse mannen mogen deelnemen. Buiten de top 15 kunnen maximaal twee spelers per land zich kwalificeren.

Waarom geen Thomas Pieters op de Spelen?

Jammer genoeg is er voorlopig geen derde deelname weggelegd voor Thomas. Op de LIV Tour kan Thomas Pieters geen punten verdienen voor de wereldranking, waardoor zijn positie sterk achteruit is gegaan. Zijn tweede plaats op de Soudal Open eerder dit jaar, was net niet voldoende voor kwalificatie.

De golfbaan: Le Golf National

Het toernooi wordt gehouden op le Golf National, de thuisbasis van de Franse Golf Federatie. Deze prachtige baan, ontworpen in 1991, is ook de locatie voor de jaarlijkse French Open. Zowel Thomas Detry en Adrien Dumont de Chassart kennen de baan goed, aangezien ze er al dikwijls deelnamen aan tornooien. In 2019 won Nicolas Colsaerts er de French Open... wie weet heeft le National nog meer Belgisch geluk in petto.

Wil je meer weten over deze iconische baan? Lees dan de laatste editie van Impact.

Hoe kan je supporteren?

Logo Olympic festival 2024

De Olympische Spelen volgen kan eenvoudig vanaf je televisie, waar je live de spannende wedstrijden kunt volgen.

  • Het mannentornooi loopt van 01/08 t.e.m. 04/08.
  • Het vrouwentornooi loopt van 07/08 t.e.m. 10/08.

Wil je de Olympische sfeer echt ervaren? Bezoek dan het Olympic Festival in Middelkerke, waar je de Spelen van dichtbij kunt meemaken en onze Belgische helden kunt aanmoedigen.

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus is golf aanwezig in het promotiedorp. Sla zelf een balletje of nodig vrienden en familie uit om er kennis te maken met onze fantastische sport!

Ontdek het Olympic Festival

Mis niets van de Olympische Spelen en volg onze sociale media: