Thumbnail pagina

Vrouw in de kijker: Yana Batista Rodriguez

Yana 2

Yana Batista Rodriguez – greenkeeper

Yana Batista Rodriguez is 23 en werkt voor greenkeeping bedrijf AHA De Man, waarbij ze de golfbanen van Golf Puyenbroeck en Golf Club Beveren onderhoudt. In 2019 werd Yana verkozen tot ‘student greenkeeper van het jaar’. Dankzij deze nominatie mocht ze 4 weken meewerken op een baan met wereldfaam: Celtic Manor.

“Dat was een fantastische ervaring. Ik sliep in het luxueuze resort met alles erop en eraan. De omvang van de dagelijkse operatie is niet te vergelijken met wat we in België gewoon zijn. Voor de tuinen naast de baan alleen al werken er meer dan 60 mensen. Ook het machinepark is ongezien. We trokken containers open met materiaal dat de greenkeepers zelf nog nooit gezien hadden.”

Desondanks de grootte en de professionaliteit op het Welshe resort staat Yana er niet voor te springen om daar fulltime te gaan werken. Net zoals in de bedrijvenwereld geldt de regel: hoe groter de operatie, des te meer specialisatie.

“Hier in België zijn de greenkeeping teams veel kleiner waardoor je van alles een beetje moet kennen: irrigatie, greenkeeping, mechanisatie, enz. … De budgetten zijn ook van een andere grootorde waardoor je het niet 1 op 1 kan vergelijken. Maar vergis je niet, ik leerde enorm veel bij en kon meteen verbeteringen toepassen op mijn dagelijks werk.”

Yana is één van de weinige vrouwelijke greenkeepers in België en zelfs Nederland. Onterecht, als je het haar vraagt. Het werd op de Tuin & Landbouwschool snel duidelijk dat ze niet tot haar 60ste met zware stenen zou sleuren. “Daarom zocht ik voor mijn laatste stageplek naar iets anders dan de rest. Greenkeeping is algemeen lichter werk dan tuinaanleg en onderhoud. Ik liep stage op de Wase Golf en het werd meteen duidelijk dat ik mijn roeping had gevonden!”

Het enthousiasme van Yana kent geen grenzen. Zo zit ze in de laatste rechte lijn van de opleiding Golf Course Management en werd ze R&A ‘scholar’ waardoor de organisatie haar steeds zal steunen om op grote wedstrijden te gaan werken. Desondanks kende ze tegenslag in haar zoektocht naar werk.

De perceptie dat vrouwen niet in een greenkeepers team horen, zal toch moeten veranderen als je kijkt naar het greenkeeperstekort.

“Het valt goed mee in België maar op sommige banen werd ik niet in dienst genomen. De perceptie dat vrouwen niet in een greenkeepers team horen, zal toch moeten veranderen als je kijkt naar het greenkeeperstekort. Ik zit nu in een supertof team bij AHA De Man die volledig achter mij staat. Ook oud leerkrachten sturen mij berichtjes dat ze het tof vinden wat ik doe. En zelfs vriendinnen willen nu stage doen op een golfbaan.”

De trend is gezet en we wensen Yana dan ook het allerbeste toe in de start van een ongetwijfeld succesvolle carrière!