Thumbnail pagina

Club-api

Binnen elke golfclub komt ontevredenheid bij trainers, sporters, ouders, bestuurders,… voor. Een goed gesprek kan vaak al veel oplossen en de samenwerking verbeteren. Echter af en toe volstaat een goed gesprek niet en is het nodig om verdere stappen te ondernemen. In dit geval is het nuttig om als club te kunnen rekenen op een aanspreekpunt integriteit (= club-api).

Wat?

Een Aanspreekpersoon Integriteit binnen een sportclub (Club-API) is een laagdrempelig aanspreekpunt waarbij sporters, hun ouders, trainers, bestuurders of andere betrokkenen terechtkunnen met een vraag, vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag (seksueel, fysiek, psychisch).

Lees hier de volledige profiel-omschrijving van een club-api

Als club-api kan het zeer handig zijn om een stappenplan - handelingsprotocol klaar te hebben liggen waarin de stappen beschreven staan die je kan zetten wanneer een melding binnenkomt. Zie nuttige documenten voor een invulbaar stappenplan dat je naar jouw club kan omvormen of voor voorbeeld handelingsprotocol van Golf Vlaanderen.

Gedragscode

Wil je op de club aan de slag met gedragscodes. Wij hebben voorbeeldgedragscodes gemaakt in de vorm van een poster die je kan opmaken en gedragscodes die je kan laten ondertekenen.

Voorbeeld gedragscodes

Ondersteuning

  • Ices organiseert dit jaar "Het jaar van de club-API". Dat betekent dat zij tal van opleidingen organiseren (Sport met grenzen deel 1 & aan de slag als club-api deel 2). Ontdek hier de kalender met alle opleidingen.
  • De club-API kan te allen tijde rekenen op de ondersteuning van de federatie-API's van Golf Vlaanderen.
  • Ices ontwikkelde een handige toolkit voor clubs die aan de slag willen met grensoverschrijdend gedrag (=GG)
Toolkit grensoverschrijdend gedrag