Thumbnail pagina

Dossiers Golf & gezondheid

Untitled design 5 min

Golfletsels

Om een sport te kunnen beoefenen, is het belangrijk om zo lang mogelijk gezond en blessurevrij te blijven. Zoals in elke sport komt een groot deel van de mensen die golf spelen vroeg of laat in aanraking met een blessure, die zowel acuut als chronisch kan zijn. Welke letsels er vooral voorkomen in onze sport en hoe je dit eventueel kan behandelen, kan je lezen in dit artikel.

Niet alleen golf spelen maar ook golf kijken is gezond

Eind september 2017 stelde het Vlaams instituut voor gezond leven naast een nieuwe voedingsdriehoek ook een nieuwe bewegingsdriehoek voor. Voor het eerst wordt bewegen als een volwaardig gezondheidsthema beschouwd. Het advies dat uit de bewegingsdriehoek naar voor komt is blijft nooit lang stilzitten en probeer iedere dag te bewegen en voldoende aantal stappen te zetten. De ideale moment dus om nog eens stil te staan bij de gezondheidsvoordelen die golf oplevert. Zo blijkt dat niet alleen golf spelen maar ook golf kijken vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt

Golf is Good for you

Dat golfen goed is voor je gezondheid werd al meermaals aangetoond. Zo weten we al uit Zweeds onderzoek* dat golfers gemiddeld 5 jaar langer leven. Een recente studie (Lordan & Pakrashi, 2015) toont nu aan dat bij mensen die vaak ‘goed doorwandelen’, zoals bij golf, positieve resultaten zichtbaar zijn met betrekking tot hun BMI en lendenomtrek.

Lees hier een artikel

Wat te doen bij onweer op de golfbaan?

Jaarlijks sterven er wereldwijd verschillende golfers nadat ze getroffen werden door de bliksem. Een golfterrein is een gevaarlijke plaats tijdens een onweer. Maar wat moet je nu precies doen en wanneer?

Lees hier het artikel

Wat te doen bij heel warm weer?

Bij een super golfrondje hoort natuurlijk zon ... maar te veel zon of een heuse hittegolf kan nadelige effecten hebben. Om optimaal te blijven genieten van je ronde let dan zeker op het volgende:

Lees hier het artikel

Bescherm jezelf als golfer tegen tekenbeten!

In tien jaar hadden we nooit zoveel teken als nu! Erg gevaarlijk natuurlijk, want met het aantal tekenbeten neemt ook het aantal mensen met de ziekte van Lyme toe. Bescherm je als golfer dus goed tegen deze parasiet!

Lees hier het artikel

Urgenties op het golfterrein

Het is onbegonnen werk om alle medische noodsituaties te beschrijven die zich kunnen voordoen op een golfterrein. Het doel van deze tekst is om enkele herkenbare situaties te weerhouden, maar vooral om kennis te hebben van elementaire noodzakelijke handelingen. Gebrek aan persoonlijke verantwoordelijkheidszin is nefast en kan uw partners golfleven in gevaar brengen.

Download hier het volledig artikel

Een golfzak dragen of golfkar gebruiken?

Er is tot op heden weinig gepubliceerd in de medische literatuur wat ons een definitief antwoord zou kunnen bezorgen op de vraag of het beter is een golfzak op de rug te dragen of een golfzak op een golfkarretje te duwen of te trekken.

De medische comissie van de V.V.G. zal zich over deze problematiek in de komende maanden (of jaren) buigen en zo mogelijk advies formuleren.

Download hier het volledig artikel

Golf en voeding

Golf is een uitgesproken technische sport, waarbij men zich de vraag kan stellen of er belangrijke vereisten zijn met betrekking tot energielevering, en dus voeding. De intensiteit van de inspanningen is immers laag, zodat men wel eens het verkeerde idee zou kunnen krijgen dat voeding voor golfers niet belangrijk is.

Download hier het volledig artikel

Mentale voorbereiding en begeleiding in golf

Golf vereist van de speler niet alleen een uitstekende techniek maar ook – en vooral – een goede mentale sterkte en mentale controle. Kunnen omgaan met spanning en zenuwen, de concentratie weten te doseren, gemotiveerd blijven, de emoties onder controle houden, of zich niet laten intimideren door de tegenstander zijn maar enkele van de mentale vaardigheden die tot de bagage van een golfspeler zouden moeten behoren.

Download hier het volledig artikel