Thumbnail pagina

2020 een ongewoon jaar, ook voor topgolfers Alan en Yente

In een jaar dat op pauze lijkt te staan, zorgt sport voor de nodige afleiding. Elk weekend kunnen we de toppers aan het werk zien, zowel bij de mannen als de vrouwen. Maar voor onze jonge wolven op weg naar de top was er bitter weinig om naar uit te kijken.

We spreken met twee van onze Golf Vlaanderen beloftevolle spelers: Alan De Bondt en Yente van Doren. Twee golfers die elkaar kennen sinds de nationale ploeg bij de jeugd, dezelfde fysieke coach delen en samen op de Golf Vlaanderen Topsportschool werkten aan hun topsportcarrière. Dat schept een band. Beide spelers maken ook deel uit van het ontwikkelingsprogramma Top Golf Vlaanderen en worden ondersteund via individuele en groepstrainingen o.l.v. Head Coach George Mackechnie. Alsook worden ze in hun jonge carrière financieel ondersteund door GV/Sport Vlaanderen voor hun omkadering en wedstrijden.

Alan

Alan: “Vaak denken mensen dat de winterperiode voor ons rustig is. Maar op vlak van training gaat het er juist harder aan toe dan tijdens het zomerseizoen. De wedstrijdweken zijn door het reizen erg zwaar en intensief. Als we niet moeten spelen en er tijd vrijkomt, werken we aan onze techniek en fysiek.

Nu heb ik persoonlijk de golfclubs aan de kant gezet en ga ik tijdens de wintermaanden minder op de baan spelen. Op de range werk ik aan mijn techniek en snelheid. En daarnaast zitten zowel Yente als ik nu 6 dagen op de 7 in de fitness bij onze kine. We werken een aangepast programma af om het volgende seizoen harder en verder te kunnen slaan."

Dat we dit samen kunnen doen werkt super motiverend

Voor Yente was 2019-2020 zijn eerste jaar als professional. Na het afstuderen op Lindenwood University (in de Verenigde Staten) speelt Yente op de Pro Golf Tour en kan hij net zoals Alan, via de KBGF-invites, deelnemen aan een aantal wedstrijden van de Challenge Tour.

Voor de eerste lockdown werden enkele wedstrijden georganiseerd in Egypte en Marokko. Na de lockdown werden er nog toernooien toegevoegd in Polen, Tsjechië en Duitsland. Alan maakte de beslissing om die toernooien niet op zijn agenda te zetten en zich enkel te focussen op de nationale wedstrijden. “Niet naar het buitenland gaan was een bewuste keuze. Ik vond het persoonlijk niet verantwoord.”

Yente

Yente nam wel deel aan deze wedstrijden en had daar een goede reden voor. “Omdat ik voor de pandemie al enkele wedstrijden achter de rug had, stond ik reeds in de ranking. Toen duidelijk werd dat het nog steeds mogelijk was om te promoveren, heb ik toegezegd. Met een paar goeie eindnoteringen weet je maar nooit én ik wou me ook in een situatie zetten waarin ik speel tegen betere spelers en zo beter kan worden.”

“De eerste wedstrijden verliepen wat stroef, swing technisch zat het wat scheef. Maar ik startte mijn eerste jaar zonder al te grote verwachtingen. Zoiets is altijd wat aftasten, waar hoor ik thuis, welke scores moet ik maken, en dergelijke. Er komt heel wat bij kijken, en het is enorm belangrijk voor mij om die ervaring op te doen.”

Alan: “Het was enkele weken bang afwachten toen de overheid besliste om de golfbanen te sluiten. Golf Vlaanderen heeft dan ook een fantastische job gedaan om de banen terug open te krijgen met onder andere het “park & play” protocol. Dat was heel knap, en daardoor zijn we opnieuw iets vroeger kunnen beginnen.

De Pro Golf Tour bevestigde onlangs dat ze volgend jaar sowieso 20 wedstrijden willen plannen tussen april en oktober. Hopelijk is dit het geval, want je wil geen 2 jaar na elkaar in deze situatie zitten.”

“We hebben er enorm zin in om elke week terug te gaan spelen, we missen die competitie. We werken nu gigantisch hard voor het volgend seizoen en hebben enorm veel zin om terug elke week te gaan spelen. We missen de competitie!”

Volgend Artikel