Thumbnail pagina

Een blik achter de schermen: Stage regionale training

Elk jaar trekken enkele beloftevolle jonge golfers tijdens de krokusvakantie naar de zonnige bestemming El Rompido dankzij Pin High Golftravel. Onder begeleiding van twee Golf Vlaanderen coaches, Frank Dhondt & Patsy Van Baarle en de directeur Topsport, Karine Guerman, werken ze daar aan verschillende onderdelen van hun golfspel. Dankzij de Facebookpagina van Golf Vlaanderen kon je elke dag de groep van 12 golfers volgen tijdens hun stageweek. In dit artikel blikken we even terug met een paar spelers en coach Frank D’hondt.

De ideale voorbereiding

Stage regionale trainingen 2020 Coaches

Frank: “Samen met Karine Guerman en Patsy van Baarle trokken we naar Golf el Rompido in Spanje. We doen dit nu al een aantal jaar dus we hebben er ondertussen een vast draaiboek voor. De stageweek is enorm waardevol voor de spelers omdat ze na de wintermaanden een lange tijd niet meer op de baan zijn geweest. In België heb je meestal een natte periode achter de rug en dan is het goed om in optimale omstandigheden terug ‘warm’ te kunnen lopen voor het seizoen dat komt.”

Dat het geen vakantieweekje was, wordt al snel duidelijk. Frank: “We zijn eigenlijk meteen begonnen met enkele testen. Geen rondje warmlopen maar meteen de confrontatie aan gaan met de condities. Dat is sommige spelers goed gelukt, anderen weer wat minder. Tijdens de week hielden we min of meer hetzelfde format aan. In de voormiddag speelden we 18 holes en in de namiddag werkten we aan technische elementen. Dat gaat over alle aspecten van het golfspel. Driver, lange slagen, wedges, bunkerspel en putting. Van 8 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds waren we op de baan. Daarna waren de spelers vrij tot ongeveer 8 uur ’s avonds waarna er nog briefing gehouden werd voor de dag erna.”

Persoonlijke targets en waardevolle oefeningen

Naast het plezier (dat altijd moet primeren) ligt de focus van de stage op presteren. Die prestaties werden bijgehouden door een eerste meting in het begin van de week en een tweede meting na enkele dagen training. We spraken met Ana-Elena, Mirthe en Arthur over hun persoonlijke beleving na die heerlijke Spaanse zon.

Voor Ana-Elena Kusters was het niet de eerste keer. De 17-jarige mocht al enkele keren mee en weet goed wat er verwacht wordt. “Mijn doel dit jaar was om meer controle en zelfvertrouwen te krijgen. Mijn resultaat tijdens de testen waren in het begin niet super, maar na de tweede keer verbeterde ik wel fel op bepaalde oefeningen. De chip test en het afmaken met putts bijvoorbeeld en de wedge test nabij de vlag.”

Voor Arthur Estas en Mirthe Waumans was het de eerste keer. Al hoorde je niet veel twijfel of onzekerheid in hun stem wanneer ze vol enthousiasme over die stageweek vertellen.

Arthur: “Ik vond het echt een superweek. Mooie terreinen, snelle greens, veel golf en een goed hotel! Het mooiste terrein vond ik de South Course. Daar had je een super mooi uitzicht op de haven en de zee.”

Mirthe: “Het was zo leuk om elke dag te kunnen golfen en te oefenen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Stage Regionale trainingen 2020

Mirthe: "Mijn doel was vooral om te verbeteren in mijn afslag. Na het advies van de coaches is mijn techniek veel beter nu. Wat ik daar vooral geleerd heb? Altijd een doel voor ogen hebben. Als je bijvoorbeeld rechtdoor moet spelen, denk niet ‘ah ik mag niet links of rechts spelen’ maar kies een specifiek punt op de baan en richt alle aandacht op dat punt.”

Arthur: “Er zijn veel oefeningen die ik ga meenemen om thuis opnieuw te doen. Een persoonlijk doel voor mij was het verbeteren van de lange putts. Om die dichter bij de vlag te krijgen en zo meestal maar 2 putts nodig te hebben. Daar hebben we een tempo oefening gedaan met cirkels rond de vlag en dat heeft mij hard geholpen. Daarnaast was er ook een 50-putt test en een wedge test met de Trackman die ik hier ook op de club kan herhalen.”

Een grote gemeenschappelijke deler bij alle spelers was het opnieuw de baan betreden na de winter en volledige 18 holes spelen. Ana-Elena gaf zelfs het volgende advies mee: “Ik zou zelfs durven zeggen aan de spelers voor volgend jaar, bereid je al een beetje voor. Het is best een stevig aantal dagen als je uit de winterstop komt. Ga al eens wat langere wandelingen doen bijvoorbeeld.”

Stage Regionale trainingen 2020 2

De Ryder Cup en het teamgevoel

Naast het grote voordeel om in ideale omstandigheden te kunnen trainen, kon men ook veel van elkaar leren. Golf is een individuele sport maar in groep kan veel bijgeleerd worden. Ana-Elena: “Het was leuk om een beetje te kunnen afkijken van anderen. Naast het advies van de coaches is het toch interessant om te zien hoe andere spelers bepaalde keuzes maken. Je leert veel van elkaar.” Over de afsluitende Ryder Cup tussen de jongens en meisjes was iedereen unaniem lovend en enthousiast. Arthur: “Het is leuk om tegen oudere spelers te kunnen spelen.”

De sfeer zat super goed. Ik ben wel competitief ingesteld dus als je tegen elkaar moet spelen komt er wat extra druk bij en dat is leuk. En het is ook tof om eens tegen de jongens te kunnen spelen!

Artikel geschreven door Carl Dieryckx