Thumbnail pagina

Interview clubcaptain Christiaan Vemeulen

Foto interview Chris Vermeulen 1

Onze clubs zijn het kloppend hart van de Vlaamse golfgemeenschap. Elke dag staan honderden mensen (waaronder veel vrijwilligers) klaar om de golfer een mooie dag te bezorgen. Van het onthaal en de horeca tot de raad van bestuur. Allemaal spelen ze hun rol in het succesvol besturen van een golfclub.

Dit jaar gaan we telkens op bezoek bij een golfclub en lichten we er één bepaalde functie uit. Een nieuwe parel in het golflandschap is The National. Drie jaar na de opening spreken we er met club captain Christiaan Vermeulen.

“5 juni 2017. Toen openden Colsaerts, Detry en Pieters onze baan door er een aantal holes te spelen. Een absolute hoogdag. Net daarvoor werd er me gevraagd om de rol van captain op te nemen. Ik stemde eerst toe om die rol ad interim te vervullen voor twee of drie maanden, tot alles wat op de rails stond. Maar dan bereid je samen met de leden die 4 holes voor – er stond op die bewuste dag meer dan 1.000 mensen op die baan – en zie je hoeveel dat betekent voor iedereen. Die ad interim is wat uit de hand gelopen (lacht).”

Wat doet een (club) captain?

Christiaan: “Dat vroegen we ons drie jaar geleden ook af. We hebben dat voor onszelf neergeschreven. Ik zie mijn rol als de link tussen de directie en de leden en omgekeerd. We verkopen als club immers ontspanning, ‘good feeling’ en dat proberen we in de praktijk om te zetten. Dat kan alleen als elk clublid zich goed en begrepen voelt. Een verantwoordelijkheid van iedereen en dus ook van een captain. Daarnaast is een captain ook verantwoordelijk voor de traditionele zaken zoals het organiseren van de competities en de interclubs, het sportieve luik. Het organiseren van de sportieve activiteiten is teamwork.”

The National werkt met meerdere captains. Zo is er een captain voor de men, de ladies, de seniors, de young golfers en de juniors. Naast de wekelijkse gemengde wedstrijden heeft elke groep eigen wedstrijden en ook specifieke noden en wensen.

Christiaan: “Met die groep van captains (allemaal vrijwilligers) overleggen we bijna maandelijks. Voor het sportieve luik werken we met de captains ook nauw samen met onze sportsecretaris. Een super cruciaal onderdeel voor het succes van die wedstrijden. Hij staat in voor de technische ondersteuning zoals het beheren van de scorekaarten en bijkomende administratie achter de schermen.”

Tijdens ons interview wordt duidelijk dat Christiaan niet enkel captain van de club is, maar de club ook een deel van Christiaan is.

“Deze baan ligt tussen het geboortehuis van mijn vrouw en dat van mij. Vroeger lag hier een renbaan en deze werd omgevormd tot de golfbaan zoals we die nu kennen. Mijn vrouw en ik hebben elkaar leren kennen in het college daar wat verderop. Nooit gedacht dat hier een golfbaan zou komen! Mijn rol hier is ondertussen breder dan club captain. Ik heb geen agenda. Enkel 1 doel, dat iedereen het zo goed mogelijk heeft. Dat heeft er mede toe geleid dat ik gevraagd werd om in de raad van bestuur te komen en ik naast doorgeefluik ook een uitvoerende kracht heb.”

Passie is alles

Captain zijn doe je als vrijwilliger. Je staat niet mee op de payroll van een club maar toch spendeer je veel uren op en naast de baan. En neen, het is niet altijd ‘rozengeur en maneschijn’.

Christiaan: “Kleine en grote klachten zijn er altijd, maar zolang de passie er is voor de golf en voor de club blijf ik mijn rol vervullen, anders hou je dit niet vol… je spendeert er zoveel uren. Om een voorbeeld te geven: sinds de opening ben ik – behoudens verlof en werkverplaatsingen naar het buitenland – elk weekend aanwezig geweest voor de prijsuitreikingen. Ik vind het belangrijk om een gezicht te kunnen plakken op de namen van onze clubleden. Ook nu tijdens deze coronacrisis spendeer ik veel uren van mijn vrije tijd op de baan om ervoor te zorgen dat de baan niet gebruikt wordt en de regels nageleefd.”

Sportsmanship, op en naast het veld

Een absoluut hoogtepunt voor een captain zijn de interclubs. De sportieve meeting tussen tal van golfclubs en hun golfers in België. Als captain is het dan ook belangrijk om de golfers op de ethiek en de fairplay te wijzen waarvoor de golfsport zo bekend staat.

“Als captain organiseer je die interclubs net zoals elke andere sportieve activiteit. Maar omdat die periode van het jaar zo competitief wordt, las ik elke keer een moment in om de spelers op de regels te duiden. Wij wensen ‘sportsmanship’ zoveel en zo goed als mogelijk in de verf te zetten. De regels gebruiken we om onszelf en de tegenstander op fouten te wijzen, maar misbruiken ze niet om te willen winnen.

Die ‘sportsmanship’ en fairplay wensen we als club te allen tijde uit te stralen. Zo hoorde ik van Marc (Marc Verneirt, secretaris-generaal Golf Vlaanderen) op vrijdagavond dat de golfclubs hun banen moesten sluiten en activiteiten stopzetten. Een half uur later heb ik dat gecommuniceerd naar onze leden en we houden ons aan die beslissing. Zonder vingers te wijzen, zag je wel dat andere clubs toch hun baan openhielden.

Als er richtlijnen zijn - een etiquette - dan respecteer je dat. Dat vinden we als club belangrijk en willen we ook uitstralen. Naar elkaar tussen de clubleden, maar ook naar de andere clubs. Mijn rol als captain is om er te zijn op de goeie momenten (captains prize, president’s prize, …) maar ook op de slechte zoals nu.”

Op 1 april 2020 werd beslist dat de men & ladies interclubs niet konden doorgaan door de coronacrisis. “Hoewel dit als captain een hoogtepunt van het jaar is, is deze beslissing te begrijpen en zijn er nu belangrijkere zaken die primeren.” - aldus Christiaan Vermeulen.

Artikel geschreven door Carl Dieryckx