Thumbnail pagina

WaseGolf, van 'grijs' naar groen

In 2017 opende WaseGolf te Sint-Gillis-Waas haar deuren. Op de kleiputten van een vroegere steenbakkerij werd een driving range aangelegd. Een jaar later opende men de eerste 6 holes en ondertussen wordt reikhalzend uitgekeken naar 2025 voor de opening van 3 extra holes. In 2032 zal de WaseGolf een volwaardige 18-holes huisvesten.

Wase Golf 2 Felix Van Der Steichel 2final

“Ik hoop dat ik het nog allemaal mag meemaken” - Felix Van der Steichel, initiatiefnemer en voorzitter van de club, vertelt honderduit over de plannen van WaseGolf. De kwieke zeventiger denkt nog niet aan stoppen. “Begin jaren 2000 kregen we een erfenis waarin een groot stuk stortplaats zat. Daar kan je natuurlijk niet veel mee doen en we vreesden dat die grond daar te lang zou blijven liggen.”

Van industriële site naar een groene, sportieve en culinaire hotspot

Felix: “Ik ben zelf een fervent golfer. Een vriend stelde voor om van die grond een golfterrein te maken. Toen we dit aan de gemeente lieten weten, sprongen ze een gat in de lucht. Ook de buren waren enthousiast om daar een golfterrein te zien in plaats van een stortplaats. Zo waren we vertrokken.”

“Met golfarchitect Bruno Steensels zijn we gaan kijken om zoveel mogelijk grond te verzamelen waardoor we konden werken aan een volwaardige 18-holes baan. Dankzij de Antwerpse baggerfirma DEME vonden we die grond. Daarbovenop zorgen ze ook voor een éxtra groen verhaal. Het hemelwater, dat op het terrein valt, zal gebufferd worden in vijvers in plaats van de omliggende beken. En daar zijn ze zelf enorm trots op.”

Wase Golf 4 The Musketeers Brouwerijcafé 016

Een goede samenwerking is alles

Het terrein wordt niet enkel benut door de WaseGolf club. Sinds enkele jaren is er ook een bierbrouwerij te vinden en wordt de sportieve kaart binnenkort uitgebreid met tennis en padel.

“De bierbrouwerij wordt uitgebaat door professionele mensen waar ik enorm tevreden over ben. Ze hebben de oude fabriekshal omgetoverd tot een hippe en moderne ontmoetingsplek. Een ideale culinaire aanvulling op het sportieve gebeuren. We zullen daar trouwens ook ons nieuw clubhuis vestigen.”

Wase Golf 3 The Musketeers Brouwerijcafé 010

Op korte tijd is de oude klei-site omgetoverd tot een moderne plek met voelbaar nieuwe energie. Al geeft Felix aan dat dit enkel mogelijk is door een goede samenwerking met de betrokken partners én versterking binnen de familie.

Felix: “Dit verhaal is zo enorm gegroeid dat mijn drie zonen ook mee aan boord gesprongen zijn. Mijn oudste heeft zijn job opgegeven en trekt zich nu mede de toekomstige tennis- en padel hal aan terwijl ik mij focus op de 9 holes. Mijn twee andere zonen werken ook mee. De ene is een communicatieman en houdt zich bezig met onze reclame en sponsoring. En dan heb ik nog een jurist die we uiteraard ook goed kunnen gebruiken en voorzitter is van het sportcomité.

Ik mag ten slotte ook de vele vrijwilligers niet vergeten. Zonder de vrijwilligers hebben we geen club en zouden alle andere puzzelstukjes op de site niet op hun plaats vallen.”

Het verhaal van WaseGolf geeft duidelijk weer hoe een golfterrein de katalysator kan zijn voor een handvol extra initiatieven die samen een sociale hotspot vormen. De golfclub van de toekomst focust zich niet op golf als énige activiteit maar verwelkomt aanvullende en versterkende samenwerkingen.

Wase Golf 1