De Vlaamse Gemeenschap voert op basis van het decreet medisch verantwoord sporten een actief antidopingbeleid in Vlaanderen. Jaarlijks worden er ongeveer 2.000 sportbeoefenaars gecontroleerd tijdens ca. 400 sportmanifestaties. Ook tijdens golfwedstrijden wordt er getest!
Als je sport en om medische redenen een geneesmiddel moet gebruiken, moet je opletten. Sommige geneesmiddelen bevatten immers stoffen die op de dopinglijst staan en die aanleiding kunnen geven tot een positieve dopingtest. Voor deze verboden stoffen kan of moet je een toestemming vragen. Neem trouwens nooit op eigen initiatief geneesmiddelen, maar alleen als een arts ze je voorschrijft. Een geneesmiddel met een verboden stof neem je alleen als het echt nodig is en als je met je arts de mogelijkheid van een andere behandeling hebt uitgesloten.
NADO Vlaanderen - www.dopingvrij.vlaanderen
Dat is voortaan dé plek waar je een antwoord vindt op al je vragen met betrekking tot doping: Wat mag wel en wat niet? Bevat mijn geneesmiddel verboden stoffen? Hoe verloopt een dopingcontrole? Ook kan je er een vermoeden van dopinggebruik melden.
Op deze site vind je antwoorden op:
- Wat mag wel en wat niet?
- Dopingcontrole: Wat, waar,hoe?
- Wat zijn je rechten en plichten volgens het antidopingbeleid?
- Meldpunt dopingmisbruik
- Bevat het geneesmiddel dat jij neemt een verboden stof?
- Een TTN aanvragen, hoe doe je dat?
- Moet je opletten met voedingssupplementen?
- ...
Wanneer moet je een Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak (TTN) vragen?
Blessure? Ziekte? Allergie? Aandoening? Heel wat geneesmiddelen bevatten stoffen die op de dopinglijst staan en die aanleiding kunnen geven tot een positieve dopingtest. Het kan zijn dat je arts geen dopingvrij geneesmiddel vindt om je te behandelen. In dat geval kan of moet je samen met je arts een Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak of TTN aanvragen.
TTN is verplicht voor elitesporters
Ben je een elitesporter van nationaal niveau, dan moet je een TTN aanvragen als je een geneesmiddel met een verboden stof wordt voorgeschreven. Je mag het geneesmiddel overigens pas beginnen te gebruiken nadat de TTN-commissie van NADO Vlaanderen je de toestemming heeft gegeven.
Het is dus de TTN-commissie van NADO Vlaanderen die bepaalt of de verboden stof gebruikt mag worden of niet. Neem je deel aan een internationale wedstrijd, dan dien je je aanvraag in bij je internationale federatie. Heb je een geldige TTN van NADO Vlaanderen, dan wordt die automatisch ook erkend door andere NADO's.
Let op: de erkenning van een TTN tussen een internationale federatie en een NADO moet je wel aanvragen.
Bij elitesporters wordt een TTN enkel in hoogst uitzonderlijke en noodzakelijke gevallen retroactief gegeven, bijvoorbeeld bij een spoedbehandeling of behandeling van een acute medische aandoening.
Ben je een elitesporter van internationaal niveau, dan ben je onderhevig aan dezelfde regels en moet je ook een TTN aanvragen als je een geneesmiddel met een verboden stof wordt voorgeschreven. Het grote verschil is dat je je aanvraag niet indient bij NADO Vlaanderen, maar bij je internationale sportfederatie. Neem je deel aan een wedstrijd in binnenland, dan dien je je aanvraag via je internationale federatie in bij de plaatselijke TTN-commissie.
Moet je als breedtesporter een TTN aanvragen?
Volgens de Vlaamse dopingregels kan iedereen die in georganiseerd verband aan sport doet, op doping getest worden. Als breedtesporter, iemand die niet niet professioneel of op topniveau aan sport doet, ben je niet verplicht om je TTN op voorhand aan te vragen. Het kan ook retroactief.
Als je proactief een TTN aanvraagt, dan vraag je de toestemming vòòr je het geneesmiddel op doktersvoorschrift begint te nemen. Op die manier weet je waar je aan toe bent zodra je de beslissing van de TTN-commissie ontvangen hebt. Je weet dat je de verboden stof zonder zorgen mag gebruiken. In de juiste dosis en zolang de toetemming loopt, welteverstaan.
Wil je retroactief een TTN aanvragen, dus nadat je bent opgeroepen voor een dopingcontrole, dan mag je tijdens de controle niet vergeten te vermelden welke geneesmiddelen (ook puffers, zalven en inspuitingen) je recent genomen hebt.
Een retroactieve TTN-aanvraag houdt meer risico's in dan een proactieve aanvraag. Stel dat de TTN-commissie je geen toestemming geeft, dan betekent dat dat je een dopingovertreding hebt begaan en dus ook een schorsing riskeert.
In een aantal gevallen heeft het dus weinig nut om proactief een TTN aan te vragen voor een behandeling. Stel jezelf deze vragen:
- Beoefen je een sport die weinig of niet gecontroleerd wordt?
(Geen idee? Bekijk dan onze Statistieken.) - Beoefen je je sport voornamelijk recreatief?
- Beoefen je je sport op lager competitief niveau?
- Ben je jonger dan 16 jaar?
(Kinderen en adolescenten behoren niet tot de directe doelgroep van te controleren sporters. Minderjarige sporters hebben ook een beschermd statuut)
In al deze gevallen raden we je aan om enkel retroactief een TTN aan te vragen.