Thumbnail pagina

Brasschaat Golf en medegebruik

Vlaanderen telt 55 golfclubs en elke club heeft haar unieke plaats in het Vlaamse landschap. Zo kan een golfbaan een welgekomen groene long zijn in een grijs industriegebied of zich vredevol nestelen tussen andere natuurgebieden. Welke plaats ze ook inneemt, de golfbaan heeft een impact op de bewoners in de buurt. In deze rubriek gaan we op zoek naar golfclubs die zich bewust zijn van hun (bredere) rol in de maatschappij.

Brasschaat Natuur Classic

De Brasschaat Open Golf & Country Club pakte onlangs uit met enkele foto’s van de “Brasschaat Natuur Classic” - een recreatieve natuurloop door 6 nabijliggende parken… én een golfterrein. Een ongewoon beeld, een paar honderd joggers die de kort gemaaide fairways doorkruisen. Maar ze hadden allemaal één ding gemeen, een smile van oor tot oor.

“Ook bij onze clubleden krijgen we lovende reacties. Zij staan er niet negatief tegenover, integendeel. Ik denk dat het nu de tweede maal is dat deze loop georganiseerd wordt. Ook de organisatoren vinden het fantastisch dat ze hun lopers over onze baan kunnen laten lopen. Een speciale ervaring.”

Chantal Rudduck is manager bij de golfclub in Brasschaat - “Golf zit in mijn bloed. Ik ben zelf dochter van een golfpro en golf sinds mijn 4 jaar. Ik blijf het ergens jammer vinden dat de golfsport niet evolueert zoals het zou moeten na al die jaren. Een golfclub binnen stappen blijft nog steeds voor veel mensen een grote barrière. Door initiatieven zoals de Natuur Classic te ondersteunen, hoop ik dat we die barrière kunnen verlagen.”

De boodschap is duidelijk. Veel golfclubs zijn vragende partij om zowel leden als omwonenden een plaats te geven op de club. “We moeten natuurlijk een goede balans vinden, maar we moedigen iedereen aan om hier iets te komen drinken of eens te komen oefenen. We zijn een open club en dat communiceren we zoveel mogelijk.”

Footgolf

Die balans waarover Chantal spreekt, wordt duidelijk van zodra het gaat over die andere activiteit op de club waar niet-golfers hun terrein kunnen gebruiken. Gemiddeld een drietal keer per jaar kan men proeven van ‘Footgolf’. Een activiteit waarbij gegolfd wordt met een voetbal. Zonder club maar met de voeten (mocht de naam het nog niet weggegeven hebben).

Al blijkt Footgolf faciliteren toch intensiever te zijn dan de baan enkele minuten vrij te houden voor de lopers van de Natuur Classic. “We werken hier met een systeem waarbij onze leden naast hun jaarlijks lidgeld ook een greenfee betalen wanneer ze een rondje spelen. Als we onze baan voor een langere periode sluiten voor de golfers lopen we dan ook een stuk greenfee inkomsten mis. Dat is voor een club niet eenvoudig maar gelukkig kunnen we hier gebruik maken van onze Junior Course. Daar hebben we 9 holes aangepast zodat er ook Footgolf gespeeld kan worden. Die baan sluiten heeft voor ons een kleinere financiële impact én zo onderstrepen we toch het open karakter van de club.”

Het creëren van een maatschappelijk draagvlak binnen de lokale gemeenschap vergt wat inspanningen, maar de Brasschaat Open Golf & Country Club ziet genoeg voordelen om deze initiatieven te blijven ondersteunen. Dat draagvlak is immers nodig om relevant te blijven in een steeds sneller evoluerende wereld.

Dit interview werd afgenomen voor de Corona crisis, met dank aan Carl Dieryckx