Thumbnail pagina

Alle acties van 'Golf, d? sport van het jaar 2013' nog eens op een rijtje!

Golf 2013, d? Sport van het jaar


 ?Golf, de sport van het jaar?? Inderdaad, je leest het goed. Golf is door Sport Vlaanderen verkozen tot ?Sporttak in de kijker? voor het jaar 2013, zeg maar ?Sport van het jaar?. Een jaar lang zal de golfsport door Sport Vlaanderen gepromoot worden en op een ereschavot geplaatst worden. Deze kans is uniek dus doet de VVG doet er nog een schepje bovenop en haalt alles uit de kast.

 

Omdat er verschillende nieuwe golfprojecten in 2013 in realisatiefase komen, vond de VVG dit het ideale jaar om een gooi te doen naar de verkiezing. Dat Nicolas Colsaerts naar de aanloop hiervan zou triomferen in het World Matchplay Championship en in de Ryder Cup had niemand durven dromen. En dat hij hiermee een bijhorende mediastorm zou veroorzaken, was al helemaal

fantastisch. Een betere timing van de promotiecampagne in 2013 is dus niet denkbaar.

 

Met de actie ?Sporttak in de kijker? wil Sport Vlaanderen een jaar lang een bepaalde sporttak promoten.

Dat zal volgend jaar dus in nauwe samenwerking met de VVG gebeuren. De activiteiten zullen verspreid zijn over het ganse jaar en omvatten initiatieven rond sensibilisatie, initiaties, promotionele acties en vorming. Al deze acties zullen ondersteund worden door een grootse mediacampagne. TV- en radiospots zijn voorzien, samen met heel wat advertentiecampagnes.

 

Een nooit gezien budget wordt door Sport Vlaanderen en VVG gezamenlijk uitgetrokken.

Alle acties van het campagnejaar 2013 op een rijtje:

Golf on the Road

(maart tot oktober)

Elk jaar schuimt het promotieteam van de VVG talrijke sportevenementen af, om jong en oud, sportief en minder sportief te laten kennis maken met de basistechnieken van het golfspel. Met behulp van aangepast materiaal zoals plastieken clubs, softballen, velcrodoelen en een slagtunnel kan een bijna volwaardige initiatie gegeven worden.

 

In 2013 worden er meer dan dertig evenementen aangestipt met onder andere de Gordel voor scholen, DAS-beurzen, Sporteldagen en Seniorgames. Zo?n 10 000 bezoekers worden verwacht een balletje te slaan op de verschillende Golf on the Road-evenementen. Bezoek onze website www.sportvanhetjaar.be voor de precieze data waarop je zelf kan kennismaken met golf.

Bovendien krijgen de acties een leuk extraatje met een kadootje voor elke bezoeker en de aanwezigheid van Birdie, de heuse golfmascotte. Ongeveer 40 000 golf stressballetjes en 12 000 luxe gadgets zijn klaar om uitgedeeld te worden.

 

 

Start to Golf-dag

(14 april 2013)

 Als je geen idee hebt hoe de golfwereld in elkaar zit, is het soms lastig om de juiste weg te vinden. Met ?Start to Golf? wil de VVG de beginnende golfer de kans geven om drempelvrij van de golfsport te proeven. Meer dan 30 deelnemende clubs gooien op de ?Start to Golf?-dag, die traditioneel doorgaat op de laatste dag van de paasvakantie, hun golfdeuren open en bieden van 10 tot 16u gratis initiaties aan. Zo?n 4000 verwachte bezoekers slaan hun eerste balletje en krijgen de mogelijkheid door te stromen met een Start to Golf-pakket.  De opendeurdag zal een extra reclamebudget ter beschikking krijgen met o.a. TV- en radiospots.

 

Golf in het Park

(eerste weekend van juni)

Tijdens het eerste weekend van juni toveren de VVG en haar clubs voor het eerst 15 stadsparken om tot golfterreinen. Op een driving range en drie holes kan iedereen een balletje slaan en kennismaken met de golfsport. De begeleiding in het park gebeurt door de golfclubs in de buurt, die met deze actie dus letterlijk naar buiten komen om de niet-golfer aan te spreken.

Volgende clubs hebben bevestigd de begeleiding in de nabijgelegen parken te verzorgen: Winge Golf club, Ieper Open Golf, Flanders Nippon Hasselt, Millenium golf, Brabantse Golf, Golflife Center Sterrebeek, Sportclub Taxandria, Antwerpen Golf School, Golf Cleydael, , Cleydael Golfcentrum Ranst, Golfclub Drie Eycken, Golf Puyenbroeck, Golfschool Gent, Wellington Golf en Damme Golfclub.

Bijscholingen Golf op School

(maart-oktober)

In maart en oktober zullen er via twaalf bijscholingen 480 leerkrachten Lichamelijke Opvoeding bijgeschoold worden over het onderwijzen van de golfsport. Hiermee willen de VVG en Sport Vlaanderen aantonen dat deze sport ook zeker geschikt is voor tijdens de les LO.

 

De bijscholing bestaat uit twee delen: in de voormiddag wordt wat meer uitleg gegeven over het golfmateriaal en in de namiddag kunnen de leerkrachten zelf ervaren wat golf precies inhoudt. Door middel van aangepast materiaal wordt aangetoond dat leerkrachten via circuitvormen of klassikale spelvormen een hele klas tegelijk actief kunnen bezighouden. Tevens wordt duidelijk dat met golf heel wat fysieke, cognitieve en affectieve doelstellingen bereikt kunnen worden uit het leerplan Lichamelijke Opvoeding. Aan de deelnemers zal een werkmap met DVD en ondersteunende boeken worden aangeboden.

 

Om elke leerkracht Lichamelijke Opvoeding de mogelijkheid te beiden golf aan te leren, wordt het nodige B-golfmateriaal door de VVG in samenwerking met Sport Vlaanderen en de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) gratis ter beschikking gesteld aan scholen, sportdiensten en verenigingen via de provinciale uitleendiensten. De beschikbare sets bestaan uit 2 soorten clubs, velcrodoelen en softballetjes om een 20-tal spelers te initi?ren. Hiernaast is in de meeste uitleendiensten ook een set ?chte clubs en een swingtunnel beschikbaar. Surf naar www.sportvanhetjaar.be voor alle contactgegevens van de uitleendiensten. Bovendien is het ook mogelijk om materiaal aan te kopen en dit met speciale prijsvoorwaarden in 2013. Hiervoor dien je contact op te nemen met de VVG via info@golfvlaanderen.be.

 

 

Actie Sportdienst ? Golfclub

(september)

Om de relatie tussen de sportdiensten en de clubs een extra duwtje in de rug te geven, worden er twee speciale acties uitgewerkt. Deze zijn bedoeld voor de clubs die Start to Golf aanbieden.

 

De eerste actie start tijdens de ?Week van de Sportclub 2013? waarbij de sportdienst samen met de clubs een 4-delige lessenreeks golf organiseert.

Als je tussen 7 en 16 jaar oud bent, dan kun je deelnemen aan deze lessen. Voor de volledige reeks van 4 uur betaal je 25 euro en daarin zijn het gebruik van een golfclub en golfballetjes inbegrepen. Als je je als jeugdspeler nadien inschrijft bij een golfclub, krijg je de lessenreeks volledig terugbetaald via verrekening op het jeugdlidmaatschap.

 

De tweede actie vindt plaats tijdens de maand september en bevat golfinitiaties voor 50-plussers.

Gedurende een voormiddag in de week bieden de golfclubs aan de sportdiensten van de naburige gemeenten een uur golfinitiatie aan voor deze leeftijdsgroep. De initiatie kost 5 euro per persoon en maximum 20 personen kunnen deelnemen. ?Sporttak in de Kijker? legt voor deze actie 5 euro per persoon bij.

 

 

World Schools Championship Golf 2013

(27 oktober t.e.m. 1 november 2013)

De stichting Vlaamse Schoolsport en de Vlaamse Vereniging voor Golf werden door de International School Sport Federation gevraagd het allereerste ?Wereldkampioenschap voor Scholen Golf? te organiseren. Deze editie zou doorgaan van 27 oktober t.e.m. 1 november 2013.

 

Het Vlaams Kampioenschap doet dienst als selectiewedstrijd en zal doorgaan op 4 mei op Flanders Nippon Hasselt. De wedstrijdformule is 4BBB Stableford op een ronde van 18 holes en elk team dient uit twee spelers van dezelfde school te bestaan.

 

Reeds een aantal grote landen zoals China, Itali? en Frankrijk lieten hun interesse voor het wereldkampioenschap blijken.

 

Al deze acties hebben als doel de golfsport te doen groeien en het imago van de sport nog beter te maken. Als Vlaamse Vereniging voor Golf streven we immers naar meer golfers en de realisatie van meer golfbanen. Bovendien is golf een ?chte sport die geschikt is voor alle leeftijden.

 

Om de talrijke acties in 2013 te kunnen verwezenlijken werkt de VVG samen met verschillende mediapartners en verlenen o.a. Concentra en de VRT mediasteun. Bovendien komt er een originele televisiespot waarmee men iedereen willen oproepen om golf te ontdekken.

 

Ook Vlaams minister Muyters verleent zijn steun aan de golfsport, ook vanuit zijn bevoegdheid van Ruimtelijke Ordening. Hij hoopt om de opvolgingsprocedure van de projecten, die reeds enkele jaren in de wachtrij staan, toch versneld te krijgen.

 

Tenslotte werd golfmascotte Birdie in het leven geroepen die vooral naar kinderen toe zal communiceren. Jeugd is immers een belangrijke doelgroep binnen golf. Ook zal Birdie zijn gezicht verlenen aan allerlei promotiematerialen en beschikt hij over zijn eigen facebook- en twitteraccount.