Thumbnail pagina

Golf & duurzaamheid

Golf & milieu

Samen zorgen we voor de baan - Wat kan je zelf doen?

Schermafbeelding 2022 10 07 143819

Rond duurzaamheid is heel wat te doen, ook in de golf is dit thema erg relevant. Onder het motto 'samen zorgen we voor de baan', kan je als golfer met een kleine inspanning een groot verschil betekenen voor de golfclub, de medespelers en het milieu.

In enkele filmpjes leer je meer over:

  • Hoe herstel je correct een pitch mark?
  • Hoe leg ik correct een divot terug?
  • Waar mag ik overal rijden met mijn buggy?
  • Wat moet ik doen als er greenkeepers op de baan aan het werken zijn?
  • Hoe hark ik correct een bunker?
  • Wanneer roep ik fore?
Bekijk hier alle filmpjes over zorgen voor de baan
Kleurenwiel route2030

Golf & milieu beleid in de Vlaamse golfclubs

Golf en milieu gaan hand in hand. Golf Vlaanderen is al van bij haar ontstaan in 2001 sterk bezig met milieu en natuur. Haar eigenste secretaris-generaal is niet toevallig een Bioloog van opleiding. Verschillende clubs doen al vele jaren verschillende inspanningen voor ‘Golf en Milieu’ en de laatste jaren werd er veel werk verricht inzake wetgeving en opleiding. Concreet bestaat het Golf & Milieu plan van Golf Vlaanderen uit 2 stappen.

Stap 1: Golf Kompas Duurzaamheid

Golf Vlaanderen ondersteunt golfclubs in hun eigen duurzaamheidsproces. In samenwerking met het studiebureau 'Route 2030' heeft GV een duurzaamheidsscan uitgevoerd waaruit bleek dat de ganse sector en vooral de clubs nu al veel doen rond duurzaamheid, zonder er eigenlijk bij stil te staan. Om al deze aspecten te bundelen en andere clubs te inspireren, hebben we een laagdrempelig kompas ontwikkeld. Het kompas geeft inzicht in wat duurzaamheid allemaal kan betekenen en waar de clubs het verschil kunnen maken.

Het kompas legt niets op, maar geeft richting zodat clubs zelf, binnen hun eigen context en volgens hun eigen niveau aan de slag kunnen.

Alle 9 Vlaamse golfclubs mochten een eerste ster ontvangen, is jouw golfclub hier bij?

Ontdek alles over het Golf Kompas Duurzaamheid >

Stap 2: On Course GEO Label

Een volgende stap in het duurzaamheidstraject, is het On Course label van het internationale Golf Environment Organisation. Hier is de bedoeling dat de club haar milieuaanpak technisch verder uitwerkt. Het On Course label is internationaal gezien, het meest geloofwaardige en de breedste onderschreven duurzaamheidsonderscheiding die een golfclub kan behalen.

Al 14 golfclubs in Vlaanderen zijn erkend door GEO, heeft jouw golfclub ook een GEO Label?

Ontdek alles over On Course en GEO Label >

Greendeal11 dik label

Green Deal Sportdomeinen

De Green Deal Sportdomeinen is een initiatief van VMM, Sport Vlaanderen, Netwerk Lokaal Sportbeleid en Vlaamse Sport Federatie.

Samen gaan ze voor kwalitatieve, gezonde en klimaatbestendige buitensportdomeinen met positieve impact op natuur, gebruiker en omgeving.

Golf Vlaanderen neemt deel aan de Green Deal als partner en zal er verschillende trails leiden onder andere in Golf en Water, Golf Kompas Duurzaamheid en rond pesticiden reductie.

Ontdek de Green Deal Sportdomeinen