Thumbnail pagina

Belgi? wordt 8e op Wereldkampioenschap in Argentini?

Achtste.... en dat met een team van jongens die amper 21, 18 en 17 jaar zijn. Het jongste team in het hele WK-deelnemersveld heeft van zich laten spreken!
Om deze prestatie even in het juiste perspectief te plaatsen lijsten we de top 10 op met het aantal golfers per land. Zo kan u zien dat de prestatie van Christopher Mivis, Thomas Detry en Thomas Pieters zeer sterk is. Alle drie genoten ze van een VVG Topsportschool opleiding. Deze opleiding, aangevuld met het werk binnen Belgian Team, heeft tot deze mooie prestatie bijgedragen. Detry en Pieters maakten ook deel uit van het Belgian team U18 dat Europees Kampioen Boys werd eerder dit jaar.
Op dit WK werd Frankrijk wereldkampioen in Team en de Deen Hansen won de individuele titel.
  1. France (410 000 golfers)
  2. Denmark (151 000 golfers)
  3. United States of America (26 200 000 golfers)
  4. New Zealand (482 000 golfers)
  5. Scotland (244 000 golfers)
  6. Ireland (259 000 golfers)
  7. Germany (599 000 golfers)
  8. Belgium (53 000 golfers)
  9. England (805 000 golfers)
  10. Canada (5 900 000 golfers)
Belgi? laat golflanden zoals Zweden, Spanje, Nederland (nog winnaar van het WK 4 jaar terug), Korea, Italie, Wales... achter zich. In totaal waren er 69 deelnemende landen waarmee alle continenten wederom aanwezig waren.

Lees hieronder het volledige verslag van onze jongens in Argentini?!

Dag 1

Thomas, Thomas en Christopher starten vandaag alle drie voor de eerste keer in het WK Team, dat in het Zuid-Amerikaanse Argentini? op de Buenos Aires Golf Club betwist wordt. Na de openingsceremonie op dinsdag en een verplichte rustdag op woensdag (lees: de Argentijnse regering voerde een volkstelling uit waardoor iedere Argentijn de hele dag moest thuis zitten en dus bijgevolg het hele land plat lag), staan onze jongens vandaag fris en monter aan de start. Met ideale weersomstandigheden de afgelopen dagen, veel zelfvertrouwen en speciaal uit Belgi? overgevlogen supporters, mikt ons trio op een Top 5 plaats in de teamranking. Wel zullen ze hun beste spel moeten boven halen, want er zijn maar liefst 210 deelnemers uit 70 verschillende landen. Een goede voorbereiding hebben ze alleszins al gehad.

Christopher Mivis vertrok samen met Thomas Detry vanuit Zaventem afgelopen donderdag. Christopher, die onlangs instapte in het VVG Top Golf Vlaanderen programma, werkte samen met zijn coach Friso De Boer de laatste weken erg toe naar dit WK. Thomas Detry, loopt dan weer sinds september school op de VVG Topsportschool in Hasselt. Door zijn deelname (en winst in al zijn matchplay-partijen) aan de Junior Ryder Cup eind september in het Schotse Gleneagles ?n de Jacques L?glise Trophy (zes beste Europeanen vs. zes beste van GB & Ierland) in het Italiaanse Castelconturbia, is hij vastberaden zijn goede prestaties door te trekken. Thomas Pieters vloog op zijn beurt rechtstreeks vanuit Chicago (waar hij studeert aan de University of Illinois) naar Buenos Aires. Thans niet alleen, hij werd immers vergezeld door zijn Teammate Scott Langley, die de Amerikaanse kleuren zal verdedigen in Argentini?. Dit WK, samen met zijn zeer sterke prestaties in de Jacques L?glise Trophy U18, is nu al de kers op zijn seizoenstaart.

Alle drie de spelers kunnen op de volle 100% steun rekenen vanuit hun hele vaderland. Niet alleen is dit Heren Team momenteel de absolute top 3 van het Belgische amateurgolf, ook zijn deze allen (ex)-leerlingen van de VVG Topsportschool. Voeg dit samen met de KBGF-omkadering dat ze kregen en je weet dat dit team in het oog houden zeker een must is voor golfliefhebbers!

Starttijden: eerste ronde

Thomas Detry: 12u18 (17u18 Belgische tijd)

Christopher Mivis: 12u29 (17u29 Belgische tijd)

Thomas Pieters: 12u40 (17u40 Belgische tijd)

 

Dag 2

Op dag twee van het WK hadden onze jongens de eer om als allereersten aan de afslag te staan. Dat ze hiervoor al omstreeks 4u 's morgens hun bed moesten verlaten, kon hen niet deren: de weersvoorspellingen zagen er immers niet al te best voor, met zware stormvoorspellingen in de namiddag. Omdat zij een vroege starttijd hadden, konden ze nog profiteren van de laatste zonnestralen van de dag.
Spijtig genoeg hingen de zware onweders al omstreeks 9u over Buenos Aires. Zo erg zelfs dat het toernooi om 9u23 (plaatselijke tijd) voor het eerst werd onderbroken. Twee uur later mochten de spelers terug de baan op - met nog steeds aanhoudende stortregens. Uiteindelijk werd om 16u52 (plaatselijke tijd) beslist de ronde voor vandaag op te schorten.
In de gangen wordt er zelfs gefluisterd dat de wedstrijdleiding zou beslist hebben om het toernooi te beperken tot 54 holes.... Alleszins heeft amper de helft van het deelnemersveld zijn ronde kunnen afwerken.
Onze spelers gingen in het teamklassement op deze tweede geteisterde dag volledig onderuit. Supporter terplaatse Ivan Smeyers vertelt: 'Thomas Detry wist zich zeer goed stand te houden en bracht een schitterende kaart van +2 binnen. Hij speelde rustig zijn spel, zonder extra te willen presteren. Dit alles zorgde voor een overgelukkige Thomas. De twee andere knapen 'strugglden de ganse dag om goede scores binnen te brengen, maar tevergeefs. Thomas Pieters had ook mooie vooruitzichten na een turn van twee boven par. Hij moest echter zijn meerdere erkennen in de zware weersomstandigheden en noteerde de laatste negen holes vijf bogeys. Christopher tenslotte werd volledig onderuitgehaald. Hij begon met een double bogey en kwam deze nare ervaring nooit meer te boven. 'Geen gevoel' op de greens zorgde voor een dag om zo snel mogelijk te vergeten. Hij bracht uiteindelijk een kletsnatte kaart binnen van +10.'
Enig lichtpuntje van de dag: de shop deed gouden zaken. Zijn paraplu's waren in een mum van tijd uitverkocht!
Vandaag - zaterdag - wordt de tweede ronde vanaf 9u plaatselijke tijd afgemaakt. De derde ronde vat vervolgens aan omstreeks 15u plaatselijke tijd en zal over twee dagen gespeeld worden.
'We geloven in ons Belgian Team. Ze zijn professioneel genoeg om er in hun derde ronde weer te staan' sluit Ivan Smeyers af.

Dag 3

Dag drie begon voor onze spelers Thomas Detry, Christopher Mivis en Thomas Pieters pas omstreeks 16u plaatselijke tijd. Na de zware onweders van gisteren - dat leidde tot de stil legging van de 2e ronde - moest er immers een groot deel van het deelnemersveld hun vrijdagsronde nog afmaken.
Met hernieuwde moed begonnen ze aan hun laatste 18 holes en die ging hen goed af! Supporter ter plaatse, Ivan Smeyers, doet het relaas: 'Thomas Detry kon relaxed aan zijn laatste ronde van het WK Amateurs beginnen. Maar vooraleer hij begon, stuurde coach Didier de Vooght eerst Christopher en Thomas Pieters de baan op. Deze laatste twee hadden, na hun debacle van ronde twee, heel wat goed te maken. Chiristopher's eerste birdie liet niet lang op zich wachten. Op hole twee miste hij op een haartje een eagle chip-in. Thomas P. noteerde drie birdies op rij vanaf hole 7. Net zoals Christopher deed hij wat er van hem werd verwacht: golf spelen op hoog niveau, fairways en greens in regulation slaan... Back in business! Thomas Detry tenslotte hoefde niets meer te bewijzen. Zijn achttiende plaats in de rangschikking na rond twee zorgde voor een extra prikkel.'
Mivis staat na 13 holes op -2, Pieters na 12 holes op -3 en Detry na 10 holes op +2. Door de invallende duisternis werd het toernooi rond 19u terug plat gelegd.
Door hun 'revanche' op de afgelopen dagen, heeft Team Belgium vandaag - met een voorlopige dagscore van -5 - een grote sprong voorwaarts gemaakt in het landenklassement. Belgie staat momenteel op de T11e plaats. Individueel staat het trio op de 31e (Detry), 71e (Pieters) en 77e (Mivis) plaats.
Ivan Smeyers: 'Om negen uur plaatselijke tijd vervolledigen ze hun derde ronde. Een aantal extra birdies zouden welkom zijn om zich tussen de top van de wereld te mengen.' Good luck guys!
Starttijd voor zondag (resterende holes van ronde 3):
Christopher Mivis: 9u op hole 14
Thomas Pieters: 9u op hole 13
Thomas Detry: 9u op hole 11
PS: op hole 7 scoorde Thomas Pieters een birdie in plaats van een bogey. (staat foutief op de website!)

Dag 4

Achtste.... en dat met een team van jongens die amper 21, 18 en 17 jaar zijn. Het jongste team in het hele WK-deelnemersveld heeft van zich laten spreken!
Opnieuw waren het helse weersomstandigheden vandaag: koud en wind, veel wind. Ivan Smeyers vertelt: 'Deze ochtend moesten onze jongens hun laatste holes afmaken van hun gisteren gestarte ronde. Wind dat er was... niet normaal! Her en der lagen er scoreborden op de grond, vlaggenmasten braken bijna onder de natuurkrachten, golftassen hadden moeite om overeind te blijven. '

Desondanks wisten onze jongens zich goed te verweren. Dat zij op hun laatste holes nog al wat bogeys moesten incasseren kwam doordat deze 5 finale holes volop tegenwind kregen. Hierdoor werd, het sowieso al lange terrein, bijna onhaalbaar in par. Een par vier van 380m was niet meer bereikbaar in twee slagen. Een par vijf van 520m was met de grootste moeite nog net te halen in drie... Ook lagen deze holes langs de waterkant, waarbij de wind volledig vrij spel kreeg. En niet alleen onze jongens strugglden hier, bijna elk land ging kopje onder op de vierde en finale dag. Christopher, Thomas en Thomas vochten er vandaag voor en haalden de op ??n na beste dagscore!! Zelfs golfgrootmachten zoals Schotland, Spanje en Zweden gingen helemaal de mist in. Deze laatste moest zelfs een dagscore noteren van +14.
Het Belgische trio loste elkaar perfect af, waardoor elke speler twee scores kon laten meetellen. Detry (72) en Mivis (74) tijdens de eerste ronde, Detry (73) en Pieters (78) tijdens de tweede ronde en tenslotte Mivis (71) en Pieters (73) de derde ronde. Teamwork van het bovenste schap! Alle drie hebben ze, samen met Belgian Coach Didier de Vooght, die achtste plaats op 69 landen dus dubbel en dik verdiend.
Individueel eindigen Thomas Detry, Christopher Mivis en Thomas Pieters respectievelijk op de 40e, 45e en 57e plaats op 207 deelnemers.
Moegestreden na een druk seizoen, kan dit trio met een opgeheven hoofd terugkijken. Well done guys!
Samengevat kunnen we stellen dat dit WK er eentje was van bewogen aard: Gereduceerd tot 54 holes en tijdens ronde twee en drie stormweer, maar een team dat zich bij hoogtes en laagtes stand hield. Kortom, een team dat in de toekomst nog veel in petto heeft! Op naar het WK 2012 in Turkije!