Thumbnail pagina

De nieuwe golfregels 2012-2015

Elke vier jaar worden de Golfregels door de R&A herzien. Dit jaar pakken de veranderingen uit in het voordeel van de speler.

 

Vanaf 1 januari 2012 is er tot en met 2015 weer een nieuw Regelboek van de R&A. In de basis verandert er weinig aan de huidige regels, maar er zijn wel enkele veranderingen die gunstig zijn voor de speler.

Een eerste belangrijke verandering, die ten goede komt aan de globalisering van golf, is dat de R&A en USGA de handen ineen hebben geslagen en er nu een zogenaamd gelijkaardig boek komt voor de hele wereld. De taal in het boek kan verschillen, maar het format, de context en de omslag van het boek zijn identiek.

De belangrijkste veranderingen in de regels op een rijtje:

 

Starttijd (Regel 6-a)

De regel zegt dat als je niet op tijd bent voor je starttijd, je gediskwalificeerd wordt. Daar is later een opmerking aan toegevoegd die je toestaat binnen vijf minuten van de originele starttijd alsnog te starten, maar dan met twee strafslagen in strokeplay en verlies van de hole in matchlay. Die opmerking is in het nieuwe Regelboekje de regel geworden.

 

Verboden actie wanneer de bal in een hindernis ligt (Regel 13-4)

Oorspronkelijk was het niet toegestaan om bijvoorbeeld het zand in een bunker aan te harken tot nadat de speler had gespeeld. De nieuwe regel is dat dit op elk moment mag, maar alleen uit zorg voor de baan. De speler mag bijvoorbeeld niet zijn stand verbeteren met het harken van de bunker.

 

Bewogen bal na adresseren (Regel 18-2b)

Voorheen was het zo dat wanneer de bal bewoog, nadat je geadresseerd had, door bijvoorbeeld een windvlaag, je daar een strafslag voor kreeg. In de nieuwe situatie krijg je, wanneer je kunt bewijzen dat je de bal niet zelf bewoog, die strafslag niet.

 

Neem een Kijkje op de site van de R&A voor een compleet overzicht van de veranderingen.

Je vindt er ook een Video waarin de belangrijkste veranderingen worden doorgenomen.

Klik hier om de nieuwe (Engelstalige) regels alvast in pdf te downloaden.