Thumbnail pagina

Einde seizoen: Een analyse van onze partner Sporting Golf

Nicolas Colsaerts luidde zijn sterk seizoen in met een tornooirecord op de Volvo Golf Championship eind januari in Zuid-Afrika. Sindsdien rees zijn ster aan de golfhemel en speelde hij onder andere twee Majors, met een zevende plaats op de British Open als opvallendste resultaat. Door ook nog het WK Matchplay te winnen in Spanje stond hij plots in de top-50 van de wereldranglijst. Maar het werd nog straffer: via een wildcard zat de 30-jarige Brusselaar bij de twaalfkoppige selectie van het Europese team voor de prestigieuze Ryder Cup. Intussen staat Colsaerts 35ste op de wereldranglijst.

 

Voor ons was Colsaerts dan ook met voorsprong d? golfer van het jaar. Op de slotdag van zijn deelname aan de Ryder Cup zaten maar liefst 115.000 Vlamingen voor de buis. Ongezien voor een golftoernooi in een land als Belgi?. De timing van Sport Vlaanderen om de golfsport bovendien nog eens tot ?Sporttak van het jaar 2013? te verkiezen, zal de sport in de nabije toekomst zeker geen windeieren leggen. Het VVG mocht intussen bij de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters hun toekomstprojecten uit de doeken gaan doen. Momenteel staan er zo?n twaalf projecten in de steigers, goed voor een mogelijke uitbreiding met 191 holes.

 

Maar wie was internationaal andermaal de grote vedette? Juist ja, Rory McIlroy. De nog altijd maar 23-jarige Noord-Ier was volgens nagenoeg alle kenners onklopbaar afgelopen seizoen. De jonge God van de golfsport speelde een verbluffend seizoen en lokt door zijn jeugdige look ook een jonger publiek naar de golfcourts. Brian Wacker, producer bij de PGA-Tour, schuwde de superlatieven over McIlroy niet: ?Tiger Woods kan nog steeds golftoernooien winnen, maar we zijn op dit moment getuige van een wissel van de macht. McIlroy won vier toernooien, waaronder eentje op indrukwekkende wijze: het PGA Championship, en heeft alles in zich op de beste golfer ter wereld te blijven voor de komende 10 ? 15 jaar.'

 

Voor de Europeanen was de zege op de Ryder Cup er natuurlijk ook eentje om in te lijsten. Een 6-10 achterstand ombuigen in een 14,5 - 13,5 overwinning, het is ??n van de meeste memorabele comebacks in de roemrijke geschiedenis van de Ryder Cup. Journalisten spraken al snel van The Miracle of Medinah en de Europese teamprestatie verenigde de verschillende naties in een uitgelaten sfeer. In 2014 komt Team America naar Gleneagles in Schotland om de Europeanen van een derde opeenvolgende Ryder Cup te houden.

 

 Vanaf volgend seizoen opnieuw alle tornooien op Sporting Golf!