Thumbnail pagina

Golf is good for you!

Golf is niet alleen een sport die bekend staat om zijn sociale en technische aspecten, maar het biedt ook aanzienlijke voordelen voor je gezondheid! Bij Golf Vlaanderen geloven we sterk in het promoten van deze voordelen voor al onze spelers. Met golf geniet je niet alleen van enkele uren op prachtige groene plekken in de buitenlucht, maar het is ook de ideale familiesport die geschikt is voor alle leeftijden en niveaus. Laten we samen eens kijken naar hoe golf jouw welzijn kan bevorderen.

Beker van Vlaanderen golfzak

Wandel je fit: gezonheid in beweging

Wist je dat een rondje golf je de gelegenheid geeft om gemakkelijk 8 tot 10 kilometer te wandelen? De vele voordelen voor je gezondheid maken golf daarom een uitstekende sport voor jong en oud. Vooral voor senioren, die vaak tot de grootste groep golfers behoren, biedt golf een ideale vorm van matige fysieke activiteit, wat veel gezondheidsvoordelen oplevert. De lage intensiteit van de sport minimaliseert het risico op blessures en houdt zowel lichaam als geest fit. Daarom is golf dé lifetime sport bij uitstek, waar mensen van 5 tot 100 jaar van kunnen genieten.

No slow play today: het BMI en de algemene gezondheid

Een studie uitgevoerd door de London School of Economics and Political Science (LSE) bij meer dan 26.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, wees uit dat golf een positieve invloed heeft op het BMI (Body Mass Index) en de lendenomtrek. Deelnemers die vaak wandelden, vertoonden gemiddeld een lager BMI in vergelijking met mensen die andere sporten beoefenden. Dit kan worden verklaard doordat mensen die intensief sporten vaak de neiging hebben om de rest van de dag meer te rusten om energie te besparen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert ten minste 150 minuten matige fysieke activiteit per week voor sterke gezondheidsvoordelen. Golfen voldoet gemakkelijk aan deze richtlijnen, en zelfs een kleine hoeveelheid beweging kan al bijdragen aan de preventie van chronische ziekten. Het lopen van 12 holes in een golfbaan is al voldoende om het minimum te bereiken. Regelmatig een golfrondje spelen biedt dus niet alleen ontspanning, maar is ook bijzonder gunstig voor je lichaam.

Studies als deze kunnen interessant zijn, gezien ze een aanwijzing kunnen geven in een bepaalde richting. Echter, harde conclusies kan je hieruit niet trekken aangezien er nooit een oorzaak-gevolg vastgesteld kan worden. Wat we hier toch uit kunnen leren? Beweegcampagnes moeten sterk inzetten op wandelen.
- Opinie van Gommaar D'Hulst (alumnus GV-Topsportschool en doctoraatsstudent KU Leuven)

239388195 10161510632578438 8771022145786380378 n

Koppel plezier aan gezondheid

Bij Golf Vlaanderen moedigen we jou aan om jouw favoriete ontspanning te combineren met het welzijn van je lichaam. Geniet regelmatig van een golfrondje en ervaar de vele gezondheidsvoordelen die golf te bieden heeft. Vergeet niet om goed door te wandelen, want alleen dan kun je profiteren van de besproken gezondheidsvoordelen.

Bij Golf Vlaanderen zijn we toegewijd aan het aantrekken van nieuwe golfers en het promoten van gezondheid en beweging voor alle leeftijden. Onze jaarlijkse Start to Golf campagne is slechts een voorbeeld van hoe we nieuwe spelers verwelkomen en iedereen aanmoedigen om te genieten van de talrijke troeven van golf.

Dus, trek je golfschoenen aan en ontdek de gezonde geneugten van golfen. Of je nu jong of oud bent, onze sport verwelkomt jou met open armen voor een levenslange reis vol beweging en plezier!

Bronnen

Lordan, G., & Pakrashi, D. (2015). Do All Activities "Weigh" Equally? How Different Physical Activities Differ as Predictors of Weight. Risk Analysis: An Official Publication of the Society for Risk Analysis, 35(11), 2069-2086. http://doi.org/10.1111/risa.12417*
B. Farahmand, G. Broman, U. de Faire, D. Veger?, A. Ahlbom (2008). Golf: a game of life and death - reduced mortality in Swedish golf players. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.