Thumbnail pagina

Golf is tweede populairste sport voor Vlaamse senioren!

Recente studies van oa. KUL en OKRA stellen dat  50+ers en jongeren (met in het bijzonder meisjes) te weinig sporten. Volwassenen sporten meer, maar minder intensief. De studies tonen ook aan dat men op zoek is naar sporten in de buitenlucht die men alleen of samen kan beoefenen, recreatief of competitief en in ?light community? ? d.w.z. zonder al te veel engagementen in de club. 

 

Prof. Jeroen Scheerder (KUL) zei op donderdag 10/02/2011, tijdens een radio-interview op Studio Brussel, dat we ( = de gemeenschap in het algemeen) dringend nieuwe acties moeten ondernemen. VVG (Vlaamse Vereniging voor Golf) had deze boodschap al geruime tijd door en is sinds enkele jaren daarom bezig met ?Start to Golf?. En? de cijfers bewijzen het!

 

Golf 2e populairste sport bij 55+

 

Hieronder kan u enkele cijfers (2009) zien die tonen hoeveel 55+ers golfen. U ziet ook dat golf het tweede populairst is na tennis. Deze cijfers duiden op het aantal mensen aangesloten bij een sportclub.

De tweede tabel toont dezelfde cijfers voor omnisportfederatie - sporten op een recreatief niveau (deze federaties bieden meerdere sportmogelijkheden aan, bv. wandelen, fietsen, petanque,...)

 

  

 

 

Golf in Vlaanderen 

 

Jaarlijks starten er 5.000 mensen met de golfsport en ondertussen zijn er 33.000 golfers in Vlaanderen en 55.000 in Belgi?. Sinds de opstart van de VVG in 2001 werd er op tien jaar tijd een groei geconstateerd van 22.000 naar 33.000.  Meer dan de helft van deze golfers zijn 50+ en deze groep groeit jaarlijks nog altijd sterk aan. 

 

Maar ook de groep jongeren en meisjes neemt stelselmatig toe.  12% van onze leden zijn jongeren, waarmee Belgi? op de 4e plaats in Europa staat.  Golf is dus zeker een coole sport, ook geschikt voor jonge mensen.  1/3e van deze groep zijn meisjes en ook zij groeien jaarlijks in aantal.  De wereldwijde groeiende populariteit van het damesgolf heeft zeker en vast te maken met het toenemende modieuze, elegante en sportieve karakter van onze sport.

 

De cijfers tonen ook aan dat iedereen kan golfen en dat de golfsport meer en meer bereikbaar is voor iedereen. Bovendien toonde een Zweeds onderzoek van het Karolinska Institutet in 2008 aan, dat golfers vijf jaar langer leven. Jong of oud, sportief of minder sportief, man of vrouw, een groot of minder groot budget: er is voor elk wat wils via Start to Golf.

 

De VVG wil met dit bericht aantonen dat het niet allemaal kommer en kwel is op vlak van sportparticipatie in Vlaanderen: wij zijn alvast onze weg aan het timmeren met initiatieven zoals ?Start to Golf - Student Edition? op 2 april, de ?Start to Golf? dag op 25 april en de 55+ editie van ?Start to Golf? in september. Iedereen kan golfen en is ook welkom!