Thumbnail pagina

Golfregel in de picture!

Wat is ESA en waarom hebben sommige paaltjes een groene top?

 

Op een golfbaan kunnen zeer gevoelige planten of beschermde diersoorten voorkomen. Om hen optimaal te beschermen, beslissen sommige clubs een lokale regel (33-8) in te lassen om zo?n E.S.A. zone (Environmentally Sensitive Area) af te schermen. Deze bescherming kan voorkomen bij een waterhindernis (rode of gele paaltjes), 'Out of Bounds' (witte paaltjes) of bij ?G.U.R. - grond in bewerking? (blauwe paaltjes). Om een E.S.A. zone aan te duiden, wordt het bovenste gedeelte van de rode, gele, witte of blauwe paal groen geschilderd.

Wanneer je bal hierin is terechtgekomen of wanneer deze zone je swing of stand hindert, dan ga je te werk volgens de regels van de G.U.R., de 'Out of Bounds' of waterhindernis. Om te voorkomen dat je de planten zou vertrappelen of de dieren uit hun winterslaap zou wekken, mag je jouw bal absoluut niet uit de groene zone halen. Speel dus met een nieuwe golfbal verder.

 

Hoe droppen bij een groene G.U.R. zone?

Stap 1: Zoek buiten de groene zone het dichtst mogelijke punt van waar de oorspronkelijke bal lag. Let er wel op dat dit punt zeker niet dichter bij de hole mag zijn.

Stap 2: Markeert dit punt met een tee. Drop tenslotte de bal binnen ??n clublengte vanaf dat punt.

 

Let op:

Wanneer het om een ESA zone gaat die gecombineerd is met een waterhindernis of Out of Bounds, dien je regel 26 (waterhindernis) of regel 27-1 (Out of Bounds) toe te passen.