Thumbnail pagina

Het ABC van de Ryder Cup

Amerika
De eerste offici?le editie van de Ryder Cup vond plaats in 1927 en dit met Groot-Brittani? als tegenstander van Amerika. Het Amerikaanse team nam in die periode ruimschoots de bovenhand met slechts drie overwinningen voor het Britse team. 1979 vormde echter een belangrijk jaar voor het tornooi met de deelname van Europese spelers tegenover Amerika. Het Europese team nam de plaats in van het Britse team, waarmee men hoopte dat de wedstrijd aan belang zou toenemen en dat het de dominantie van de VS zou temperen.

Ballesteros
Severiano Ballesteros heeft de Ryder Cup naar Europa gehaald en zorgde voor belangrijke veranderingen binnen de competitie. In 1979 was deze speler ??n van de eerste Europese deelnemers en het lukte hem de editie van 1997 te laten doorgaan op het Europese vasteland, meer bepaald in Zuid-Spanje. Hij was toen ook de captain van het Europese team en leidde de Europeanen naar de overwinning.

Colsaerts
Als eerste golfer uit de Benelux alsook als eerste Belg aller tijden, bemachtigde Nicolas Colsaerts in 2012 een plaats in het Europese Ryder Cup-team. Alsof dat nog niet genoeg was, leverde Nicolas een uitzonderlijke prestatie door samen met Lee Westwood de Amerikaanse ploeg, meer bepaald de grote Tiger Woods en Steve Stricker, te verslaan! Achteraf bleek dit punt cruciaal om tot het ?Miracle of Medinah? te komen.

Drie
De Ryder Cup wordt gespeeld over drie dagen, waarbij in totaal 28 partijen gespeeld worden. Voor iedere gewonnen partij krijg je als team 1 punt en bij gelijkspel een half punt. Om te winnen dien je met het team als eerste 14,5 punten te behalen. Spelen de teams gelijk? Dan gaat de winnaar van de vorige editie naar huis met de overwinning.

Europa
Schotland vormt dit jaar de locatie voor deze prestigieuze golfwedstrijd. De volgende editie op het Europese vasteland in 2018 zal plaatsvinden dicht bij huis want heeft Parijs als locatie. De Europese locatie voor 2022 vervolgens wordt bekend gemaakt in 2015, na een proces waarbij verschillende landen zich kandidaat kunnen stellen. Onder andere Duitsland is kandidaat.

Foursome
Op zowel vrijdag als zaterdag worden er vier foursomes gespeeld en vier fourballs. Bij foursome speelt men twee tegen twee en wordt er beurtelings geslagen. Ook bij fourball speelt men twee tegen twee maar hier speelt men individueel waarbij de beste score van het team telt per hole. Op zondag worden de resterende 12 singles betwist en wordt d? Ryder Cup uitgereikt aan het winnende team.

Gleneagles
De Ryder Cup 2014 wordt betwist op de golfbaan van Gleneagles in Schotland. Het is de tweede maal in de geschiedenis van het tornooi dat Schotland als gastland optreedt.

Halve
De puntentelling op de Ryder Cup werkt met halve of hele punten. Bij elke hole valt ??n punt te verdelen. Na 18 holes wordt een volledig punt toegekend aan het team dat wint en bij gelijkspel krijgt elk team een half punt.

Internationaal
De Ryder Cup is de derde meest bekeken sportwedstrijd ter wereld na de Worldcup voetbal en de Olympische Spelen. Tweejaarlijks zitten miljoenen mensen van over de hele wereld aan hun beeldscherm gekluisterd en zijn duizenden supporters ter plaatse aanwezig om hun favoriete team aan te moedigen.

Jack Nicklaus
De Amerikaan Jack Nicklaus is de golfarchitect van de ?PGA Centenary Course?, waarop de Ryder Cup gespeeld zal worden in september. Daarnaast is Nicklaus zelf een erg goede golfer en wordt hij algemeen erkend als de beste golfer aller tijden doordat hij het meeste aantal tornooien won.

Kaymer
Martin Kaymer werd als held van de Ryder Cup 2012 gekroond, gezien hij het Europese team dat jaar naar winst leidde. De Duitse speler maakte de winnende put wat maakte dat Europa de cup won met 14,5 punten tegen 13,5 voor het Amerikaanse team. Een mooie prestatie, gezien de Europeanen de laatste dag van het tornooi begonnen met een achterstand van 10-6. Het ?Miracle of Medinah? was hiermee en feit.

Laatste edities
In de laatste 15 edities van de Ryder Cup, behaalde het Europese team maar liefst 10 keer winst tegen haar Amerikaanse tegenhanger. Wist je trouwens dat Tony Jacklin de meest succesvolle Ryder Cup captain is? Met het Europese team rijfde hij maar liefst 3 maal de trofee binnen!

Matchplay
De Ryder Cup wordt gespeeld in Matchplay. Dit is een wedstrijd tussen twee spelers waarbij diegene die de meeste holes wint, de wedstrijd wint. Er wordt gespeeld over 18 holes en het team dat het eerst 14,5 punten binnenhaalt, wint de Ryder Cup.

Nick Faldo
Nick Faldo maakte als Engelse speler deel uit van alle Europese Ryder Cup-teams tussen 1977 en 1997, wat een record is van 11 deelnames voor de Europeanen. Ook heeft hij een record wat betreft het aantal gespeelde matchen, namelijk 46.

Olazabal
Jos? Maria Olazabal is een Spaanse golfer die reeds 7 keer heeft meegespeeld in de Ryder Cup. Met het Europese team won hij 11 van de 15 wedstrijden en verloor hij er slechts 2. Bij de editie van 2012 werd hij aangesteld tot Europese captain en deelde hij een wildcard uit aan Nicolas Colsaerts, waardoor hij voor ons landje d? meest bijzondere Ryder Cup-captain ooit is!

Palmares
In de periode 1985-2012 behaalde Europa 9 keer de overwinning en de Verenigde Staten 4 keer. Hierbij werden door Europa in totaal 188 matchen gewonnen, terwijl dit bij de Verenigde Staten 155 waren.

Qualifying
Van de 12 spelers uit beide teams, nemen 9 spelers deel dankzij hun prestaties van het voorbije golfseizoen. De resterende 3 spelers per team worden uitgenodigd aan de hand van de wildcards, die de beide captains mogen uitdelen.

Ryder
De Ryder Cup leent zijn naam aan Samuel Ryder, een Engelse ondernemer in de jaren twintig. Om de arme Britse golfspelers de kans te geven te kunnen deelnemen aan tornooien, organiseerde Samuel Ryder, samen met zijn golfleraar Abe Mitchell, een tweejaarlijkse competitie tussen Engeland en Amerika. In 1927 vond de eerste offici?le editie plaats en bestelde Ryder een trofee (nog steeds de huidige cup) in 14 karaats goud. Het is Abe Mitchell die bovenop de trofee staat afgebeeld.

Solheim Cup
Dit is de vrouwelijke tegenhanger van de Ryder Cup en gaat door in het jaar dat er geen Ryder Cup gespeeld wordt. De volgende editie zal dus plaatsvinden in 2015.

Twee
Sinds 2002 vindt de Ryder Cup plaats om de twee jaar en dit in de even jaren. Oorspronkelijk was dit in de oneven jaren, maar de editie van 2001 werd afgelast omwille van de terroristische aanslagen op 11 september 2001 en werd naar het volgende jaar verschoven. Sinds 2002 wordt de Ryder Cup dus om de even jaren betwist.

USA
De wildcards in het Amerikaanse team werden door captain Tom Watson uitgedeeld aan Hunter Mahan, Webb Simpson en Keegan Bradley. Samen met Bubba Watson, Rickie Fowler, Jim Furyk, Jimmy Walker, Phil Mickelson, Matt Kuchar, Jordan Spieth, Patrick Reed en Zach Johnson zullen zij van 26 tot 28 augustus strijden voor de Amerikaanse zege.

Veertig
Dit jaar wordt de veertigste editie gespeeld van de Ryder Cup. Over deze edities heen is Sergio Garcia de jongste deelnemer in de geschiedenis van de competitie. In 1999 nam hij immers deel voor het Europese team en was hij 19 jaar. De oudste speler tot nu toe is de Amerikaan Raymond Floyd, die in 1993 deelnam als 51-jarige speler.

Wildcard
De captains van beide ploegen ontvangen enkele wildcards. Deze kunnen ingezet worden tijdens de wedstrijd om het team aan te vullen met de sterkste spelers op dat ogenblik. Dit naast de vaste kern van spelers die geselecteerd werd op basis van hun prestaties van het voorbije golfseizoen. Europese captain Paul McGinley deelde zijn wildcards uit aan Stephen Gallacher, Ian Poulter and Lee Westwood. Deze spelers zullen samen met Rory Mcllroy, Henrik Stenson, Victor Dubuisson, Jamie Donaldson, Sergio Garcia, Justin Rose, Martin Kaymer, Thomas Bjorn en Graeme McDowell de Europese eer verdedigen.

X-Factor
Van over heel de wereld wordt gesupporterd voor de aanwezige spelers en hun teams. Er wordt gescandeerd, gezongen, gejoeld en de aanwezigen verkleden zich in de kleuren van hun favoriete team. Het Ryder Cup-event is voor velen h?t golffeest bij uitstek, waarbij de spelers verheven worden tot echte sterren!

Yips
Bij het putten kunnen golfers last hebben van de ?yips?. Dit is een onverwachte beweging, die veroorzaakt zou worden door stress of doordat je als golfer te veel bewust nadenkt over je slag. Wie weet krijgen we dit fenomeen te zien bij de volgende editie van de Ryder Cup, waarbij in het kielzog van de spelers duizenden mensen staan te supporteren?

Zonder…
Dit jaar zullen enkele grote namen afwezig zijn op de Ryder Cup. Zo zal onze Belgische speler Nicolas Colsaerts niet deelnemen en is het nog even afwachten voor Thomas Pieters. Hij werkt hard aan zijn golfcarri?re en wie weet bemachtigt hij in de toekomst een plaats in het Europese team? Ook is Nederlander Joost Luiten niet aanwezig in Schotland, waardoor het tornooi dit jaar gespeeld zal worden zonder Benelux-speler. Omwille van blessure zal ook Tiger Woods niet meedingen naar d? Cup 2014.