Thumbnail pagina

Opnieuw golfaanleg in Vlaanderen

Op dit ogenblik zijn er 3 verschillende projecten in realisatiefase:  Westgolf gaat van 6 naar 9 holes - in Koksijde zijn 18 holes in aanleg met een golfschool van 9 holes ? Beveren is de aanleg van haar volwaardige 9 holes gestart.

 

Sinds de jaren ?90 is golfaanleg in Vlaanderen een moeilijk verhaal.  Naast Millennium Golf, de enige nieuwe 18 holes tussen 1990 en 2010, de aanleg van enkele golfscholen en de uitbreiding van Rinkven, was er weinig te noteren.  Maar sinds enkele jaren is er een kentering.  Als resultaat van de goede samenwerking tussen de VVG, www.sport.vlaanderen, de Afdeling Ruimtelijke Ordening en de Kabinetten van de 2 meest recente ministers van Ruimtelijke Ordening (Minister Van Mechelen en nu Minister Muyters) is er een kader afgesproken om op een duurzame manier golfontwikkeling te realiseren in Vlaanderen. 

 

In 2006 werd dat kader vastgelegd in een zgn. golfmemorandum.  Dit golfmemorandum stroomlijnt de aanvragen en stippelt de procedure uit, waarbij de Technische Werkgroep Golf - onder voorzitterschap van www.sport.vlaanderen - een belangrijk rol vervult.  Binnen deze procedure is overleg met alle actoren een belangrijke afspraak. VVG zetelt binnen de Technische Werkgroep Golf en bespreekt hier met Natuurpunt, Boerenbond en alle betrokken beleidsniveaus waaronder de Afdeling Ruimtelijke Planning, de aanleg van nieuwe golfterreinen.

 

Nu zijn er op een termijn van 5 jaar de eerste zichtbare resultaten. Er zitten nog een 6 ? 7 tal projecten in dit traject en hopelijk kunnen ook zij snel tot afronding komen en in realisatie gaan.

 

Na enkele jaren stilte is er nu dus opnieuw golfaanleg in Vlaanderen!

 

Beveren


Golfclub Beveren is al meer dan 20 jaar een democratische golfclub met 6 kleinere holes.  Dankzij de huidige goedkeuring en vergunning kan de club doorgroeien naar 9 volwaardige holes, die zullen voldoen aan alle sporttechnische eisen.  Dat betekent dat elke golfer hier op een zeer laagdrempelige manier kan starten met golf en doorgroeien tot een lage handicap. Het project is uitgetekend door architect Dimitri Van Hauwaert en is uniek gezien de verwevenheid van een 3ha groot natuurgebied met de 30ha golfterrein.  Naast bijkomende holes, zal er ook een nieuw clubhuis en een nieuwe loods voorzien worden. De club hecht veel belang aan het behoud van haar laagdrempelige instap, geeft veel aandacht aan jeugdwerking en zal als ecogolf een belangrijke groene buffer zijn tussen de woonkern en het havengebied.  

 

 

Klik hier voor het plan.

Klik hier voor de foto's.

 

Koksijde


Het grootste golfproject in Vlaanderen is momenteel de publieke ecogolf te Koksijde.  De architectuur is in handen van Jeremy Pern, een golfarchitect gespecialiseerd in natuurvriendelijke golfprojecten.  In Vlaanderen zijn er reeds 10 golfterreinen met het Golf&Milieu label, maar Koksijde wordt het eerste 18 holes project dat al vanaf de aanleg met deze duurzaamheidsprincipes aan de slag gaat.  Naast duurzaam zal deze golfclub ook zeer toegankelijk zijn, daar de gemeente, die initiatiefnemer is, ook alle principes van een democratische golfclub zal hanteren. Waar de golfschool in de loop van 2012 zal openen, zal de 18 holes speelbaar zijn in het voorjaar 2013.

 

 

Jeremy Pern op de werf

 

Klik hier voor de foto's:

IMG_7332.jpg

IMG_7333.jpg

Westgolf


Heeft reeds de aanleg van 3 extra holes afgerond, welke speelbaar zullen zijn in het voorjaar van 2012.  Door deze aanleg groeit Westgolf door naar een technische 9 holes baan. De club opteerde voor een volledig Belgisch project met architect Bruno Steensels en Belgische aannemers, en is zeer enthousiast over het geleverde werk. Westgolf is vandaag een zeer actieve en toegankelijke club op het vlak van jeugd en starters, maar zal dan ook in haar sportieve en toeristische rol verder doorgroeien dankzij deze uitbreiding.

 

 

Klik hier voor het plan.

Klik hier voor de foto's:

261011_001.jpg

261011_015.jpg