Thumbnail pagina

Oudste golfer 100 jaar op 7 augustus 2012

INTERVIEW: Een dag in het leven van de oudste golfer van Belgi?!

 

Firmin Van Wambeke werd in 2012 honderd jaar. Buiten een lang en gelukkig leven is Firmin ook al jaar en dag een fervent golfer. Na 45 jaar getennist te hebben, besloot hij niet lang na de opening van Damme Golf & Country Club in 1989 op 78-jarige leeftijd te beginnen golfen. Zelf beschrijft hij het als een late roeping. ?Blijven bewegen? is dan ook zijn levensmotto. Tot in het late najaar van 2011 speelde hij quasi dagelijks zijn 9 holes.


Firmin, je bent beginnen golfen op 78-jarige leeftijd. Vele mensen denken er dan niet meer aan een nieuwe sport aan te leren.

Firmin: Dat ging nog heel goed, maar nu begin ik achteruit te boeren. Ik speelde eerst tennis, maar kreeg een ontsteking aan mijn arm. Ik had gehoord dat er een nieuw golfterrein in de buurt was geopend. De dag erna stond ik hier om mij lid te maken.

Speelde u altijd met dezelfde mensen?

Firmin: Ik ben beginnen golfen met mijn vrouw, maar zij heeft het maar een paar jaar volgehouden. Jarenlang heb ik gespeeld met dezelfde compagnon. Marc was 18 jaar jonger, dat was de jonkheid h?. Jammer genoeg is hij twee jaar geleden gestorven.

Bent u met het hele gezin op hetzelfde moment beginnen golfen?

Jeaninne (dochter, 72j.): Nee. Als verrassing voor de 90e verjaardag van mijn vader heb ik samen met mijn man mijn GVB gehaald. Ondertussen spelen we nu al 10 jaar samen.

U golft samen met uw dochter, hebt u ook nog (achter)kleinkinderen waar u mee speelt?

Firmin: Ik heb wel eens met mijn achterkleinkind gegolfd. Hij is nu 13. Maar al de rest is waterrat. Wat wil je, met de zee op 10 km.

Wat is uw geheim van zo oud te worden?

Firmin: Mijn antwoord is heel eenvoudig. Veel geluk hebben en veel bewegen. Tot vorig jaar golfde ik praktisch iedere dag. Nu het iets beter weer is, zijn we toch al een paar keer geweest en het verbetert iedere keer. Het is zwaar om te stappen als het nat is, want ik doe mijn 9 holes nog allemaal te voet. Maar het is die linkse knie die niet goed meer meewilt. Ouderdomskwaaltjes…

Jeaninne: Het grootste geluk is dat hij er met zijn hoofd nog zo goed bij is. Mijn vader kan nog steeds alle straatjes van Brugge opsommen.

Ben je nog altijd tevreden van je golfspel?

Jeannine: Hij kan alleszins beter putten dan ik, want hij kan terugvallen op zijn biljart.

Firmin: Ahja, dat was de mode in het caf?, toen in de jaren ?30.

Heb je al golfbanen in het buitenland gespeeld?

Firmin: Nee, ik heb niet ?gebougeerd?. E?n keer heb ik met mijn vrouw in Ieper gespeeld. Voor de rest ben ik altijd trouw gebleven aan Damme. Ik kom ook altijd vroeg, tegen kwart voor 9. Zo kunnen we op ons gemak 9 holes lopen.


Wist u dat Firmin…:

  • tot zijn 98e met de auto reed
  • nog altijd zelfstandig in zijn huis woont
  • uit een kleermakersfamilie stamt
  • de jongste van 13 kinderen is
  • elke dag in het centrum van Brugge te vinden is
  • pas op zijn 80e op pensioen ging
  • 3 dochters, 9 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen heeft 


Gelukkige verjaardag Firmin!