Thumbnail pagina

The Junior Open Championship Update Dag 3

Verslag dag 1 met dank aan Erik (11-07)

De Junior Open is schitterend georganiseerd door de R&A. Spelers hebben echt het Open gevoel. Er zijn hier een zeventigtal landen en ongeveer 140 deelnemers van heel de wereld aanwezig. De baan van Kilmarnock ligt er prachtig maar zeer moeilijk bij, mooie maar toch wel smalle fairways, diepe bunkers, zware rough en snelle greens.

Tijdens de oefenronde regende het wel maar er was amper wind. Evelyne en Matthieu speelden goed en waren klaar voor de wedstrijd. De concurrentie is zwaar en het niveau ligt hier zeer hoog, uiteraard. Iedereen keek er naar uit. ?s Avonds was er de Opening Ceremony met Zach Johnson, de Open Champion, en Darren Clarke, de Ryder Cup Captain. In zijn speech, waarschuwde Darren Clarke alle spelers voor ?linksgolf?.

De eerste dag van de Junior open was inderdaad een vrij brutale introductie van het echte linksgolf gebeuren: koud en vooral veel, veel wind, 25 km per uur wind met windstoten tot 50 km per uur. Alle spelers liepen rond met mutsen, handschoenen en regenkledij om toch maar warm te blijven. Onze spelertjes hadden beide een late starttijd en kregen dus de moeilijkste weersomstandigheden voorgeschoteld. De wind zorgde ervoor dat er heel traag gespeeld werd, de rondes duurden vijf en half uur. Het was zo erg dat de R&A op alle holes forecaddies geplaatst had en ook de referees heel de dag naarstig meezochten naar golfballetjes in de rough. De Head Referee ga het volgende aan: ?these are extreme golf conditions on an extremely difficult golfcourse?.

Wat onze spelertjes betreft, ze hebben hun best gedaan maar afgezien. Mathieu startte met een Birdie op hole 1 en speelde verstandig en goed van tee tot green, maar had het vooral moeilijk met de putting in de wind, maar hij bleef vechten en kwam binnen met een toch wel verdienstelijke +13. Evelyne had het ook zeer moeilijk met de wind en haar bal kwam geregeld in onvriendelijke plaatsen terecht vanwaar het moeilijk te recupereren was. Ze bleef echter strijden en in de back nine heeft ze nog een birdie en een paar mooie pars gemaakt. Ze hebben beiden veel ervaring opgedaan.


Junior Open Dag 2

Evelyne en Mathieu waren gemotiveerd om de uitdaging aan te gaan voor dag 2 na de mindere start van de eerste dag. Het weer was iets beter dan op dag 1. Onze twee spelertjes sloegen weer na de middag af en trokken wederom het moeilijkste deel van de dag qua weersomstandigheden. Ze hebben het niet aan hun hart laten komen, integendeel. Ze hebben karakter getoond en startten sterk.

Evelyne heeft zeer regelmatig gespeeld en een score van +13 afgeleverd, zomaar eventjes 17 slagen beter als dag 1. Ze is spijtig genoeg een schotse potbunkers tegen gekomen die zijn prooi (lees golfbal) niet graag loste, anders was het nog beter geweest. De achterstand van de eerste dag was te groot. Het was toch een mooie weerwraak maar ze mist de cut. Toch een mooie prestatie en vooral een leerrijke ervaring voor de toekomst?

En dan Mathieu, ??n van de kleinsten van het veld, maar zijn hart was groot. Zijn medespelers waren een kop groter of meer en hij moest ze telkens 20 ? 40 meter toegeven bij elke drive, maar dat was geen probleem. Hij speelt 5 boven de baan, met drie lip-outs op de laatste 5 holes nog wel, terwijl zijn medespelers bezweken onder de druk en de cut misten. Hij steeg 25 plaatsen in het klassement en haalde de cut riant.

Evelyne speelde spelers van Panama en Ukraine. Mathieu speelde met spelers uit Latvia en Trinidad & Tobago.

Proficiat aan onze spelertjes voor hun prestatie!

Junior Open Dag 3

Mathieu startte vroeg dit maal. Hij speelde met Daniel uit Brazili? (Hcp 1) en Serena van Trinidad & Tobago (Hcp 2). Qua weer was het een schots allegaartje, veel wind en wat regen tijdens de front nine en dan bijna windstil en heuse zonneschijn tegen het einde toe. De Schotten zeggen hier: ?If you don?t like the weather, wait five minutes and it will change?. Ze weten waarover ze spreken.

Over het spel van Mathieu kunnen we kort zijn. Hij startte degelijk, maar verloor een bal op de acht hetgeen hem drie slagen kostten. Hij antwoordde met een birdie op de volgende hole. Sterk! In de back nine, liet zijn putter hem even in de steek, maar hij eindigt sterk met een birdie op de laatste hole. Hij speelt 80 rond. De Standard Scratch Score is hier 77 voor een par 73, hetgeen betekent dat hij de laatste twee dagen zomaar eventjes onder zijn handicap speelt. Mathieu eindigt op de 55 ste plaats en mag fier zijn over zijn prestatie!

Het tornooi werd gewonnen door de Portugees Pedro Lencart Silva (Hcp +1) die -6 speelt op de laatste dag en als enigste speler onder de par eindigt. Tot slot was er nog een gezellige barbecue die dit fantastisch tornooi afsloot. De volgende Junior Open wordt in 2018 in St. Andrews op de Eden Course gespeeld.

Klik hier voor de resultaten