Thumbnail pagina

Thomas Detry: "Learning, learning & learning!"

Planning 2016

Het doel van Team Detry voor het jaar 2016 was dat Thomas Detry zoveel mogelijk zou leren en zo snel mogelijk de top 45 op de Challenge Tour ranking zou halen. Om dit te bereiken was het plan om zoveel mogelijk punten te behalen voor de laatste twee weken van het Challenge Tour seizoen maar toch maximaal twee tot vier wedstrijden na elkaar te spelen en op het einde van het seizoen twee weken rust te nemen om ontspannen, fysiek en mentaal sterk te staan voor de finale wedstrijd in Oman. Wat werd het uiteindelijke resultaat? Een 15de plaats in de finale 'Road to Oman' ranking en een categorie 14 op de Europese Tour in 2017 (de categorie bepaalt het aantal wedstrijden dat je mag spelen).


Statistieken

Enkele statistieken van Thomas Detry zijn seizoen op de Challenge Tour:

? Hij speelde 14 wedstrijden op de Challenge Tour en 2 wedstrijden op de European Tour

? Van de 14 gespeelde wedstrijden op de Challenge Tour miste hij geen enkele cut

? Hij had een gemiddelde score van 69,48

? Hij behaalde ??n overwinning (Bridgestone Challenge) en ??n top 5 op de Challenge Tour

? Hij scoorde 92.852 punten op de 'Road to Oman' ranking

? 1 op de 5 spelers op de Challenge Tour 2016 was jonger dan 25 jaar

? De gemiddelde leeftijd van de top 5 op de Challenge Tour was 29 jaarSpannend afwachten...

Alvorens het tornooi begon, maakte de Challenge Tour bekend dat het de top 16 van de 'Road to Oman' ranking ging zijn die een full European Tour kaart voor 2017 kon bemachtigen. Alvorens de wedstrijd in Oman, stond Thomas in deze top 16 maar de uitdaging was om die positie te behouden tot na de laatste wedstrijd.


Het werd een spannend weekend in Oman voor Thomas. Hij haalde niet zijn beste golfspel boven en bleef in de tornooi ranking hangen rond de 41ste plaats. Dit in tegenstelling tot zijn concurrenten, die het een heel stuk beter deden en aan het opklimmen waren in de voorspelde, finale 'Road to Oman' ranking.


Na zijn ronde op zondag begaf Thomas zich naar het clubhuis en daar kon hij niets anders doen dan 'sit and wait'. Hij beleefde twee zeer spannende uren terwijl hij de uitslag afwachtte, geeft hij toe. Het ergste vond hij dat hij geen controle meer had op de uitkomst, zijn lot hing volledig van de prestaties van zijn concurrenten af. Tijdens de ronde zelf voelde Thomas niet echt stress, hij was vooral gefrustreerd dat zijn golfronde niet ideaal verliep. 'Op een bepaalde moment tijdens mijn ronde besefte ik dat het zou kunnen dat ik net naast mijn European Tour kaart zou grijpen. De andere deelnemers begonnen birdies en eagles te maken dus dat was wel even zweten!', vertelt Thomas. Dit maakte de opluchting des te groter toen hij het goede nieuws mocht vernemen dat zijn European Tour kaart voor 2017 binnen was.


Een grote stap...

De stap van de Challenge Tour naar de European Tour is een grote stap vertelt Vincent Borremans (manager van Thomas Detry). Het mag niet vergeten worden dat golf een individuele sport is wat het mentaal zwaar maakt en Thomas is nog jong. Het is goed dat Thomas kan rekenen op zijn professionele caddie Mark Mazo, waar hij goed mee overeenkomt en veel steun van krijgt. Vincent benadrukt nogmaals dat de European Tour nog intenser is, de spelers anders zijn en het andere banen en een andere omgeving is. Een speler op de European Tour krijgt bovendien extra druk en publiciteit. In 2016 waren er maar vijf spelers van de Top 15 in de ' Road to Oman' ranking die hun European Tour kaart konden behouden.


Op de Europese Tour kan hij wel rekenen op de steun van zijn goede vrienden, Thomas Pieters en Nicolas Colsaerts. Zij staan regelmatig met elkaar in contact via Whatsapp. Thomas Detry zijn droom is dan ook om met hen in de wereldtop mee te draaien.


Het voordeel is dat Thomas mentaal sterk is en met zijn twee voeten op de grond staat. Hij geeft toe dat zijn emoties controleren een zwakte zijn en hij te vaak boos wordt na een slechte slag of put maar dat is geduld en ervaring zegt hij zelf. Maar laten we zijn sterkte niet vergeten, hij speelt zeer regelmatig en het missen van geen enkele cut tijdens zijn eerste jaar als een professionele golfer, bewijst dat.


Steun

Net zoals Thomas Pieters wordt Thomas Detry ondersteund door het VVG TopGolfVlaanderen programma (dit programma steunt talentvolle jongeren) en het BeGold programma (met oog op een top 8 op de Olympische Spelen). Thomas benadrukt nogmaals hoe belangrijk die steun wel niet is voor hem: 'Het is een heel goed gevoel om te weten dat je mede dankzij die steun, je geen financi?le zorgen moet maken om het seizoen door te komen'.


Strategie 2017


Thomas zijn eerste wedstrijd op de European Tour zal de Alfred Dunhill Links Championship in december zijn. Hij liet ons al weten dat zijn team, bestaande uit Michel en Richard Vanmeerbeek, Jer?me Theunis en zijn manager Vincent Borremans niet zal veranderen: 'We zijn goed bezig samen dus er is geen reden om te veranderen'. Thomas zijn strategie zal er vooral om draaien om wat agressiever te spelen en zijn driving en putting te versterken, aangezien het niveau van de golfbanen zal verhogen.


De rode draad door het verhaal is 'learning'. Het is zijn eerste jaar op de European Tour en het doel is natuurlijk om zijn European Tour kaart te behouden maar het is vooral een kans om veel te leren.


Tot slot benadrukt zijn manager Vincent Borremans dat ze zo goed voor staan op planning mede dankzij het feit dat Thomas een heel goede leerling is en advies goed aanvaard. Dat bewees hij al door de bachelor 'Business Administration' te halen op de 'University of Illinois'.


Succes op de European Tour Thomas!


Check ook HLN, Het Belang van Limburg, Het Laatste nieuws, Gazet van Antwerpen, ... voor meer artikels over European Tour speler: Thomas Detry.