Thumbnail pagina

Voor het eerst in 12 jaar opent in Vlaanderen een nieuw 18 holes project.

Tijdens het weekend van 8 en 9 september vinden de Koksijde Golf Ter Hille Opendeurdagen plaats ter gelegenheid van de opening van de eerste fase. Fase 1 bestaat uit de driving range; Fase 2 zijn de eerste 9 holes (Pasen 2013); fase 3 is het volledige project bestaande uit 18 holes championship course + 9 holes (voorjaar 2014). Koksijde is na Golf Puyenbroeck de 2e 100% publieke golfclub in Vlaanderen.


De laatste 18-holes baan in Vlaanderen werd 12 jaar geleden aangelegd in 2000 in Paal/Beringen. Tot 2006 bestond er namelijk geen duidelijke wetgeving om golfzones te voorzien op gewestplan of ruimtelijke uitvoeringsplannen. In samenwerking met ?Kabinet Sport en Ruimtelijke Ordening?, alle administraties alsook met verenigingen zoals Natuurpunt en Boerenbond werd het golfmemorandum in 2006 gepubliceerd en een procedure vastgelegd. Deze procedure geeft op relatief korte termijn groen licht vanuit de Vlaamse Regering voor een golfproject. We stelden echter vast dat na groen licht het nog 5 ? 6 jaar duurt om tot echte realisatie te komen. 

De Vlaamse Vereniging voor Golf hoopt dat de andere 191 holes die in de pipeline zitten in Vlaanderen, na groen licht van de Vlaamse regering, sneller en effici?nter tot realisatie kunnen komen. Er is immers heel wat vraag vanuit zowel breedtesport als topsport.


Nicolas Colsaerts, Wereldkampioen matchplay en Ryder Cup speler 2012, vertelde tegen de pers vorige week dat hij enkel in het buitenland optimaal kan trainen. Moderne banen en top-oefeninstallaties met voldoende lengte ontbreken in Belgi?. Nieuwe projecten en uitbreidingen zijn daarom dringend nodig.

Ook om de ?chte boost te krijgen in het aantal golfers, is aanleg van verschillende type banen op goede locaties nodig. Met een goede spreiding van deze projecten, zou iedereen die wil golfen een club in de buurt kunnen vinden die bij hem of haar past:  een sportieve uitdagende 18 holesbaan voor de clubgolfer of een gezellige golfschool of 9 holes club met veel jeugd voor de greenfeespeler,…

Indien we voor een opvolger willen zorgen van de Belgische Wereldkampioen, moeten er meer golfers komen en meer goede trainingscentra. Dit alles begint bij de aanleg van de voorziene projecten. Hopelijk kan dus het volgende project op korte termijn na Koksijde opengaan.

 

Koksijde praktisch:

Tijdens de opendeurdagen heeft Koksijde Golf Ter Hille het grote genoegen om ?s werelds nummer 1 top coach, Pete Cowen (www.petecowen.com/pete-profile), te mogen ontvangen voor een golfdemonstratie op zijn gloednieuwe Driving Range. De demo's gaan door op zaterdag 8 september om 10u00 en zondag 9 september om 11u00. Iedereen is welkom om de installaties te ontdekken en de demo bij te wonen.