Thumbnail pagina

VVG en GEO werken samen voor Golf&Milieu

 

 

 

 

 

 

De Vlaamse Vereniging voor Golf (VVG) heeft een partnership afgesloten met de Golf Environment Organization (GEO) waarmee de twee verenigingen samenwerken om duurzaamheid te promoten binnen de golfsector in Vlaanderen.

 

VVG en GEO, een partnership:

 

Dit partnership cre?ert een koppeling tussen het Golf&Milieu initiatief van de VVG en het internationaal en onafhankelijk certificaat van GEO (?GEO Certified?). 

 

Marc Verneirt, Secretaris-generaal van de VVG en al jarenlang ambassadeur voor duurzaam golf in Vlaanderen, vertelt in de VVG kantoren: ?De Vlaamse Vereniging voor Golf heeft milieubeheer en -ontwikkeling steeds als een basisopdracht gezien.  We hebben aanzienlijke inspanningen geleverd om golf en milieu te laten samengaan en om duurzaamheid te promoten binnen het golf management. We erkennen met dit partnership dat de inspanningen met GEO compatibel zijn en elkaar versterken om golf en duurzaamheid te promoten.

 

Piet Vandenbussche, voorzitter van de VVG Commissie Ruimtelijke Ordening en Milieu was ook aanwezig bij de lancering.  Ook hij uitte zijn steun aan het programma gezien  ??GEO Certified? een zeer toegankelijk programma is, zonder te veel bureaucratie voor onze leden en het brengt het duurzaamheidsprincipe binnen in het hart van de beslissers van onze clubs, het programma maakt ook gebruik van onafhankelijke auditeurs en omvat een publieke rapportering.  In Vlaanderen hebben de maatschappij en de overheid hoge verwachting op vlak van milieu en ?GEO Certified? helpt de garantie te geven aan de mensen en het beleid dat golf duurzaamheid belangrijk vindt.?

 

Jonathan Smith, CEO van GEO was tijdens werkbezoeken in Frankrijk en Belgi?,  aanwezig in de VVG kantoren te Zaventem.  ?Dit is een nieuw voorbeeld van een golf federatie  die de waarde erkent van een partnership met onze internationale, niet commerci?le organisatie, en die het apprecieert dat wij toegewijd steun verlenen aan de clubs op weg naar duurzaamheid.  Een enorme vooruitgang is reeds geboekt in Vlaanderen oa. in de bewustmaking van de clubs en de leden, overleg en interface met de overheid, in het begeleiden van de clubs en het uitreiken van lokale labels.  Wij kijken nu vooruit om deze inspanningen samen te brengen in het internationaal golf, toerisme en milieu kringen via verdere deelname van golfclubs uit Vlaanderen in ?GEO Certified??

 

Nieuwe actie aangeboden aan de golfclubs:

 

Om meer clubs te motiveren om deel te nemen, vandaag zijn er 20% actief in het Golf&Milieu-programma, heeft de VVG een onafhankelijk  milieustudiebureau onder de arm genomen om alle clubs op vrijwillige basis te bezoeken en hen te begeleiden tot 3 of 4 sterren.  Nadat ze 4 sterren hebben behaald kunnen ze doorgroeien tot 5 sterren via het GEO certified programma.

 

 

De huidige ecogolfclubs:

3 sterren: Drie Eycken Golf Club

4 sterren: Damme GCC, Brabantse Golf, Royal Ostend Golf Club, Cleydael Golf Club, Royal Antwerp, Flanders Nippon GBC Hasselt, Winge GCC, Rinkven, Overijse GC, Millennium G.

 

Dankzij het akkoord VVG-GEO werd een eerste audit uitgevoerd op Royal Ostend.  Zij hebben de ambitie geuit om door te stoten tot het 5sterren niveau (= GEO Certified). Het resultaat van de onafhankelijke audit wordt binnenkort verwacht.

 

Contact:

Marc Verneirt, lic. Biologie, Secretaris-Generaal van de VVG,

Piet Vandenbussche, lic. LO, Voorzitter VVG commissie Ruimtelijke Ordening en Milieu en Bestuurder van de Belgische Club managers Associatie.

Jonathan Smith, CEO Golf Environment Organization, www.golfenvironment.org