Thumbnail pagina

VVG op stage met Corendon Golf

Traditiegetrouw gaat de VVG ieder jaar met 12 spelers & speelsters van de regionale trainingen op stage tijdens de krokusvakantie. Zaterdag vertrok de ploeg onder begeleiding van VVG coaches Patsy Van Baarle en Frank Dhondt richting Turkije.

Wie is er allemaal mee?
Team meisjes: Charline Van Innis (Ravenstein), Julie Tournier (Millennium), Lauren Marien (Keerbergen), Morgane Peeters (Ravenstein), Anna Theuwis (Millennium), Emma Kaper (Millennium)
Team jongens: Cedric Naenen (Ternesse), Wout Van De Kerkhof (Cleydael), Matthis Besard (Waregem), Victor Van Lint (Kempense), Jason Lebrasseur (Steenpoel), Lawrence Van Look (Cleydael)
VVG Coaches: Patsy Van Baarle & Frank Dhondt

Zaterdag 09/02
Iedereen werd om 15u30 op Zaventem verwacht om in te checken. Gans de ploeg was goed op tijd zodat het vertrek vlot verliep. Om 3u lokale tijd kwam men aan in het Sirene Hotel in Belek.

Zondag 10/02
Om 11u was iedereen op de golf voor de opwarming. Om 12u30 sloegen de eerste af op de TAT golf. Patsy & Frank observeerde alle spelers op de volgende punten: techniek, routine en attitude.
De dag werd afgesloten met een speech van Cedric en Charline met als thema: Wat verwacht je van deze stage?
Charline hoopt haar kort spel te kunnen verbeteren, vooral het pitchen tussen de 20 en 50 meter. Ze hoopt ook op een goede voorbereiding voor het komend seizoen.
Cedric heeft als doel om met zijn ploeg de matchplay te winnen tegen de meisjes. Hij hoopt ook op goede banen te spelen en dat hij, net als Charline, zich goed kan voorbereiden voor het seizoen 2013. Hij wil ook zijn approaching en putting verbeteren.
Morgen speechen Matthis en Emma met als thema: Wie zijn momenteel de beste vrouw en beste man ter wereld in golfland?


Maandag 11/02
Om 7u45 vertrok de ganse ploeg naar de 'National'. De eerste ploeg sloeg af om 8u36. Er werden 18 holes stableford gespeeld in goede weersomstandigheden (15?, zonnig & droog).
Om 14u30 werd er getraind op de 'Sultan'. De training was volledig in teken van putting.

De meisjes werkte met Patsy aan de volgende zaken: Goede basis, houding, grip en bewegingspatroon. Er werden oefeningen gedaan waar men op een correcte manier leerde adresseren, gevoel & controle van linker en rechter hand, linker hand onder plaatsen, stroke controle tussen 2 stokken of tees. De training werd afgesloten met de 50 put test.

De jongens werkte met Frank aan de houding om zo een goede stroke te kunnen uitvoeren bij het putten. Per speler werd er ook een video analyse gemaakt. Net als de meisjes sloten de jongens hun training af met de 50 put test.

Zoals aangekondigd waren het Emma en Matthis die de avond afsloten met een speech over de nr 1 bij de heren en de dames.

Matthis had het over de nr.1 bij de dames, Yani Tseng. Hij vond het best moeilijk aangezien hij veel meer weet over de nr.1 bij de heren. Matthis wist te vertellen dat Yani 24 jaar is, 15 LPGA overwinningen reeds achter haar naam heeft staan (waaronder 5 majors) en een gemiddelde score in 2012 had van 71,12 per ronde.

Emma had het over Rory Mcilroy (23 jaar, 9 overwinningen waaronder 2 majors). Het vertellen verliep net zoals bij Matthis vrij vlot maar ook Emma wist relatief weinig details over de nr. 1.

Morgen speechen Jason en Lauren. Zij moeten het verschil uitleggen tussen Pr?-shot routine en routine.

Dinsdag 12/02
Om 9u30 sloegen de eerste af op de 'Pasha' (17? met zon)
De meisjes kregen als opdracht stableford te spelen en moesten volgende zaken bijhouden tijdens hun ronde: fairway hits, greens in regulation en het aantals putts. De doorgenomen basis van het putten waarop er maandag werd getraind moest men toepassen op de baan.
De jongens speelden Stroke Play en moesten net zoals de meisjes hun fairway hits, GIR en aantal putts bijhouden.

Morgane Peeters zorgde voor de verassing van de dag. Hole in one op hole 3! Een dikke proficiat Morgane!

Tussen 15u00 en 17u40 werd er gewerkt rond het thema pitchen.
De meisjes werkte met Patsy aan de volgende zaken:
- (30 min.) Basis om goed te kunnen pitchen om zo een goede impact trachten te bekomen zodat je afstanden kan gaan controleren.
- Oefening op afstandscontrole. Telkens 2 balletjes slaan vanop dezelfde positie richting vlag.
- Er werd afgesloten met een test. 7 posities (15m - 40m). 1 bal per positie. Als je bal binnen de cirkel rond de hole bleef kreeg je 1 punt.

De jongens werkte met Frank aan de volgende zaken:
- Grondig doornemen en inoefenen van de pitching techniek.
- Grondig doornemen en inoefenen van de bunker techniek.

De avond werd door Jason en Lauren afgesloten met hun speech over pre-shot routine en routine.

Lauren haar visie over routine: routine is het geen wat je doet voor een wedstrijd. Voor haar is dat op tijd gaan slapen, een goed ontbijt nemen en 1u opwarmen (30 min. kort spel en 30 min. driving range steeds op dezelfde manier). Het voordeel van een goede routine is dat je niets vergeet. Het geeft je een comfortabel gevoel.

Jason: pre-shot routine begint wanneer je bij je bal komt. Hoe ga ik mijn shot spelen, richting, afstand,... dit zijn allerlei vragen die je moet stellen voor je de bal gaat spelen. Je maakt ook een oefenswing om het gevoel te krijgen hoe je je bal moet slaan. Altijd op dezelfde manier je pre-shot routine doen geeft je vertrouwen en is een manier om niets over het hoofd te zien.

Morgen wordt de matchplay gespeeld jongens vs meisjes. Morgane en Lawrence zullen de avond afsluiten met een speech over Game-plan.

Woensdag 13/02
Om 9u30 was iedereen op de golf (Sultan) voor de wedstrijd jongens tegen de meisjes. Iedereen warmde zich individueel op. Om 10u30 sloeg de eerste flight af.
Tijdens de opwarming konden de spelers en speelsters beroep doen op Frank & Patsy.
Vlak voor de start werden de formules bekend gemaakt aan de groep alsook wie strokes krijgt op wie vanwege de verschillende handicaps.

De ploegopstelling zag er als volgt uit:
- Emma & Anna tegen Cedric & Victor
- Charline & Julie tegen Wout & Matthis
- Morgane & Lauren tegen Jason & Lawrence

De formule van de front nine: Hole 1 tot 3 Foursome, Hole 4 tot 6 Greensome, Hole 7 tot 9 Fourball
De formule van de back nine: 9 holes single

Na de front nine was het 6.5-5.5 in het voordeel van de jongens:
Emma & Julie wonnen de front nine van Cedric & Victor met 4-0
Charline & Julie verloren de front nine van Wout & Matthis met 1-3
Morgane & Lauren verloren de front nine van Jason & Lawrence met 0.5-3.5

Op de back nine waar er in single werd gespeeld was het spannend tot de laatste match.
Emma won haar match tegen Cedric en bracht de stand op 6.5-6.5 Victor won zijn match tegen Anna en bracht zo de jongens weer op voorsprong. Deze voorsprong werd weer weggewerkt door Charline die haar match won tegen Wout.  Matthis bracht de jongens echter weer op voorsprong door zijn match te winnen tegen Julie. Tussenstand 8.5-7.5. Het was Morgane die er weer voor zorgde dat de meisjes gelijk kwamen te staan. Zij won haar match tegen Jason en bracht de tussenstand op 8.5-8.5. De laatste match was beslissend. Hier speelde Lauren tegen Lawrence. Deze match werd uiteindelijk door Lawrence gewonnen.
Eindstand 9.5-8.5 voor de jongens! En wat zegt de traditie dan? Dat de verliezende captain in het zwembad mag worden gegooid.

Van 16u30 tot 17u30 werd er die dag nog gewerkt op shortgame. Er werd een test afgenomen vanop verschillende afstanden.

Morgane en Lawrence sloten de avond af met hun speech over game-plan.

Morgane vertelde dat game-plan bij de voorbereiding hoort van een wedstrijd. Zij doet dit door een verkenning van het terrein te doen samen haar pro en door een stroke saver te kopen.
Lawrence vertelde dat veel goede spelers hun game-plan opstellen door een oefenronde te gaan spelen. Hierdoor weet je welke club en type shot je nodig zal hebben op de baan. Je zoekt uit wat de beste mogelijkheden zijn binnen jouw spel om de baan te spelen. Je schrijft tijdens de voorbereiding allerlei zaken op waar je op moet letten tijdens de wedstrijd (vb. door op stroke-saver allerlei tips te schrijven). Na je oefenronde kan je alles nog eens herhalen de avond voor de wedstrijd. Zo kom je zelfzeker aan de start en ben je klaar om een goede prestatie neer te leggen. Keuzes maak je tijdens de wedstrijd aan de hand van je plan dat je hebt opgesteld.

Victor en Julie speechen morgen over hun allerbeste en allerslechte golfronde ooit en wat ze hieruit geleerd hebben.

Donderdag 14/02
Op het programma stonden er 18 holes op de Sultan. De meisjes speelden in stableford, de jongens in stroke play. Er werd gezamelijk opgewarmd. Iedereen kreeg als opdracht om een stroke saver op te maken voor de wedstrijd van vrijdag 15/02.

Om 15u00 werd er getraind op shortgame.
De meisjes namen de basis door met Patsy voor de lob-shot, bunker shot en korte pitch.
De jongens werkten aan de basis van de 'chip and run'.
Er werd afgesloten met een shortgame test op 9 postities rond de green. De test werd 3 X uitgevoerd.

Om 20u00 overliepen Patsy & Frank samen met de spelers & speelsters hun game-plannen voor de stroke play wedstrijd.

Victor & Julie gaven tijdens de avond hun speech over hun beste & slechtste ronde ooit.
Victor zijn slechtste ronde in 2012 was een +21 op Winge. Hij heeft uit deze ronde geleerd dat hij niet direct conclusies mag nemen en dat hij iedere shot als een nieuw shot moet zien. Hij heeft ook geleerd dat hij aan zijn voedingspatroon moet werken.
Zijn beste ronde in 2012 was een +2 op Ternesse & Millennium. Tijdens deze 2 dagen ging alles perfect.

Julie haar slechte resultaat vorig jaar was een +30 op Hasselt. Ze heeft geleerd dat ze niet te snel mag opgeven.
Haar beste ronde was een +4 op Cleydael. Alles ging die dag van zelf.Klik hier voor de foto's van de VVG stage Turkije 2013.