Wat doet de federatie met jouw federale bijdrage?
In 2014 betaalt elke volwassenen golfer 51 euro, een jeugdspeler 10 en een starter voor zijn startpas 21 euro of 8 voor de junior starter… Weet dat hiervan ongeveer de helft naar de Vlaamse Vereniging voor Golf gaat. 26 euro per volwassene gaat naar de Koninklijke Belgische Golf Federatie die daarmee vooral het sportieve luik invult. Ook je handicap beheert. De KBGF spendeert eveneens best wat middelen aan steun voor onze Belgische toppers. Vooral de talenten ?in wording?. Zij zorgt er ook voor dat er in ons land internationale wedstrijden kunnen georganiseerd worden. Deels om, via uitwisselingsprogramma?s, onze toppers de kans te geven zich ook in het buitenland te tonen.
Sport wordt overigens ook bij de Vlaamse Vereniging voor Golf met een hoofdletter geschreven. Getuige de succesrijke VVG Topsportschool die al best wat ?namen? heeft voortgebracht en dat ongetwijfeld verder zal blijven doen. Ook Top Golf Vlaanderen, dat in synergie met het Be Gold-initiatief van het BOIC naar Rio 2016 en uiteraard verder kijkt, is goed voor een fiks applaus. Niet alleen van de toppers. Ook van alle Vlaamse golfers. Die beseffen immers dat de VVG niet louter oog heeft voor haar sportieve lanspunten. Iedereen, maar dan ook iedereen wordt jaar na jaar een boeiend wedstrijdprogramma aangeboden. Van kids tot senioren, iedere doelgroep kan zich op steun van de VVG verheugen. Zij het wedstrijden, zij het incentives, zij het advies.
Een hele boterham waar het team van de Vlaamse Vereniging voor Golf de handen meer dan aan vol heeft. De waslijst opsommen waarmee de VVG zich bezighoudt zou ondoenbaar zijn op deze beperkte ruimte. Daar heb je ettelijke pagina?s voor nodig. Daarom beperken we ons tot de belangrijkste punten.
Erkenningen en subsidies
De VVG slaagt erin om van elke euro federale bijdrage 2 euro te maken. De belangrijke basis die door de golfers wordt gelegd, stelt de VVG in staat om verschillende subsidiekanalen aan te boren. De vaste kosten en het 7-koppige VVG personeelsteam komen dus voor het overgrote deel op rekening van de Vlaamse Gemeenschap en Sport Vlaanderen. Via deze weg krijgt onze sport ook de erkenning die het verdient als topsportfederatie.
Meer dan alleen ?Sport van het Jaar?
Verleden jaar kon je er niet langs kijken. Golf werd als ?Sport van het
Jaar? gepromoot. Hoeveel mensen er voor de eerste maal met de sport in
aanraking kwamen is bij benadering niet te tellen. Het waren er
ontiegelijk veel. Niet alleen op de ?Start to Golf?-dag, maar ook
tijdens de vele initiaties die de Vlaamse golfclubs het jaar lang
organiseerden. Iets wat dit jaar uiteraard even enthousiast verder gezet
wordt. De clubs krijgen daarbij de volle steun van de VVG. Niet alleen
met promotiemateriaal, maar ook met advies. Advies is wellicht het
allerbelangrijkste dat de VVG de 54 Vlaamse golfclubs kan aanbieden.
Vertrekkend uit een overkoepelende ervaring kan iedereen bij de VVG
terecht met pertinente vragen over alles en nog wat. Ook erg veel dingen
die je als golfer niet meteen opmerkt.
Advies
Neem bijvoorbeeld de hele vergunningsproblematiek. De VVG begeleidt je
club in de juridische en andere wirwar op het vlak van milieu en
ruimtelijke ordening. Wat uiteraard bij de clubs een welgemeend
?dankjewel? ontlokt. Op eigen houtje dat uitpluizen is immers ondoenbaar
geworden. De VVG is door al die jaren op dat belangrijke vlak een heuse
ervaringsdeskundige geworden. Ook wat de bijscholingen betreft.
Managers, secretarissen, pro?s, greenkeepers, marshalls en spelers
kunnen op geregelde tijdstippen van adequate bijscholingen genieten.
En als we het over bijscholingen hebben denken we meteen aan ?Golf op
School?. Dat is samen met ?Golf on the Road? en uiteraard de ?Start to
Golf?-initiatieven de ideale manier om zoveel mogelijk mensen met de
golfsport in contact te brengen. Ook dat eist heel wat inspanningen van
het uitstekend op mekaar ingespeelde VVG-team.
Rechtstreekse diensten voor jou als golfer
Ook wat communicatie betreft, doet de VVG heel wat inspanningen voor haar clubs en golfers. Zo ontvang je als speler gratis de maandelijkse nieuwsbrief alsook het driemaandelijkse Golfvlaanderen magazine met heel wat nuttige informatie en bruikbare tips. Wist je trouwens dat de Golfvlaanderen website recent in een nieuw jasje gestoken werd? Zowel wat betreft de look van de website, als de gebruiksvriendelijkheid zijn er heel wat veranderingen aangebracht zodat de VVG haar clubs en de golfers n?g beter ten diensten kan zijn!
Daarnaast stelt de VVG gratis de i-Golf software ter beschikking aan haar clubs zodat aan leden- en wedstrijdbeheer kunnen doen. Als speler kan je dan weer jouw persoonlijke pagina raadplegen met onder meer je handicaphistoriek.
Voeg er de verschillende kampioenschappen en de Telenet Beker van Vlaanderen, het grootste recreatief golftornooi van het land, aan toe en je beseft dat het op de VVG-kantoren aan de Leuvensesteenweg in Zaventem logischerwijze gonst van de activiteit.
Dat, ?n zoveel meer verkrijg je met je federatiekaart waarmee je in de hele golfwereld met open armen ontvangen wordt. En als het effe fout zou lopen, wat we uiteraard niet wensen, is er nog steeds de verzekering die aan je federatiekaartje gekoppeld is.
Ook daar heeft de VVG voor gezorgd…