Thumbnail pagina

Wat te doen bij onweer en bliksem?

10 secondenregel

Als je gerommel (donder) hoort in de verte, is het gevaar nog op een zekere afstand maar dat is wel het moment om de golfbaan te verlaten. Zijn er al bliksems te zien, dan komt het onweer jouw kant op. Zoek dan snel een schuilplaats! Tel je 10 seconden of minder tussen de bliksem en donder? Dan is het onweer al gevaarlijk dichtbij.

In een VVG-wedstrijd zal de wedstrijdleiding via de buienradar aan opvolging doen. Het wedstrijdreglement stelt ?Onderbreking bij onweer: de speler MOET onmiddellijk stoppen (lang signaal via de signaalhoorn) en mag het spel slechts hervatten na het signaal (twee korte stoten). Bij niet respecteren zal DQ volgen.?

Bij het verlaten van de baan, laat je jouw golftas en/of golfkar staan en laat je de bal liggen waar deze ligt na je laatste slag.

Schuilen?

Je verlaat best tijdig de golfbaan om te schuilen in het clubhuis of je wagen. Verschillende golfbanen hebben ook schuilhutten. Wanneer deze uitgerust zijn met uitwendige bliksemafleiders, ben je ook hier veilig. Verlaat je schuilplaats niet, zolang je niet meer dan 10 seconden telt tussen bliksem en donder. Respecteer de 10 secondenregel altijd!

Stel dat het onweer jou overvalt, je slechts 5 seconden telt tussen bliksem en donder, en je geen schuilplaats vindt?. In deze situatie dien je de hurkzit aan te nemen. Maak het contact met de grond zo klein mogelijk en hurk neer met je voeten tegen elkaar. Ga zeker niet op de grond liggen! Hoe groter het contact met de grond, hoe groter de kans dat een blikseminslag je raakt via de grond of via een hoge constructie door de grond.

Blijf ook op meer dan 3 meter afstand van geleide materialen (hekken, lichtmasten, palen). Zoek geen bosranden op, blijf desnoods in het bos maar liefst op een open plek, en maak je zo klein mogelijk (nooit naast ??n solitaire boom). Doe je paraplu niet open en blijf niet in groepjes staan.

Conclusie

Verlaat tijdig de golfbaan bij onweer richting clubhuis en neem geen onnodige risico?s!

Golf is misschien wel de belangrijkste bijzaak in het leven, maar je zet er je leven niet voor op het spel?

Blikseminslag op de vlaggenmast waarbij het doorstromen van de bliksem in de grond duidelijk zichtbaar werd.